VTB Liga, 18. hét: A CSZKA újabb rekordot döntött meg

A sorozatban már 14. győzelménél tartó címvédő ezúttal 16 sapkát kiosztva a liga blokkcsúcsát döntötte meg.

A sorozatban már 14. győzelménél tartó címvédő ezúttal 16 sapkát kiosztva a liga blokkcsúcsát döntötte meg. Hengereltek a nagycsapatok, de nemcsak róluk szólt a forduló, a Jenyiszej például zsinórban dobott be 11 triplát és csinált egy 40-9-es negyedet.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 17-1) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-17) 98-62

Egyoldalúbb párharcot nem nagyon lehet elképzelni az egyetlen vereséggel álló CSZKA Moszkva és a még nyeretlen Tbiliszi találkozójánál, amit ráadásul az orosz fővárosban rendeztek. A zsinórban már 14 győzelemnél tartó CSZKA számára nem is okozott gondot a W begyűjtése, ráadásul Nando De Colo (20/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) is visszatérhetett bokasérülése után, aki rögtön csapata legeredményesebbje tudott lenni. A Moszkva egyébként megdöntötte a liga blokkcsúcsát, ráadásul nem is akárhogy, hiszen a 16 kiosztott sapkájuk 4-gyel több a Zalgiris eddigi rekordjánál. Ebből Ivan Lazarev (15 pont, 6 lepattanó, 5 blokk) alaposan kivette a részét, aki a mezőny talán legjobbja volt. A Tbilisziben Omar Thomas (18/6 pont, 15 lepattanó) ért el nagy dupla-duplát.

Himki Moszkva (orosz, 13-3) – Bisons Loimaa (finn, 6-12) 113-83

A Himki Moszkva a tőlük megszokott módon érvényesítette a papírformát gyengébb ellenfelével szemben, azaz hatalmas tempót diktálva egyszerűen túldobták a Bisonst. Az elejétől kezdve hatalmas fölényben volt a Himki, már az első negyedben húszpontos vezetést regisztrálhattak az oroszok (34-12). Ebből az ezúttal a kezdőben helyet kapó Zoran Dragic (23/12 pont, 10/9 mezőnyből) egymaga 15 ponttal vette ki a részét, elképesztő dobóformában volt a szlovén. Bemutatkozhatott a moszkvaiak téli igazolása, Josh Boone (15 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) is, aki szintén jó első benyomást keltett a Himki eddig kissé hiányosnak tűnő centersorában.

Lokomotiv Kubany (orosz, 10-5) – CEZ Nymburk (cseh, 10-7) 75-58

A liga két nagyszerűen védekező csapata, a Lokomotiv és a Nymburk összecsapását ezúttal az oroszok nyerték, köszönhetően a második félidei jobb teljesítményüknek. A meccs első felében egyik csapat sem nagyon adott tiszta helyzeteket a másiknak, így a nagyszünetben még csak 31-29-re vezetett a Loko. Fordulás után aztán megtalálták a dobókezüket a házigazdák, beesett néhány hármasuk, amivel el tudtak lépni 12 ponttal. A Nymburknak viszont nem sikerült feljavulnia támadóoldalon, mindössze 58 pontig jutottak, így nem csoda, hogy vereséggel távoztak Krasznodarból. A Loko legjobbja ezúttal Ryan Broekhoff (12/9 pont, 9 lepattanó) volt, aki csapatával egyenes arányosságban javult fel a második félidőre.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 6-10) – UNICS Kazany (orosz, 14-2) 77-102

Nemcsak a VTB Ligában, hanem a Eurocupban is nagyszerű formát mutat a Kazany, hiszen a tatárok a hét közben a Maccabi Tel-Aviv otthonából is egy nagy győzelemmel a zsebükben távoztak. A Kazanynak sikerült a visszavágás a Minszk ellen is, hiszen a beloruszok azon kevés csapat közé tartoznak, akik le tudták győzni ebben a szezonban az UNICS-ot. Ragyogó csapatjátékkal rukkoltak elő a vendégek, hiszen összesen 29 gólpasszt osztottak ki egymásnak, amiben Quino Colom (8 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) járt az élen, szépen lemenedzselve a mérkőzést. A hazájába visszatérő, bár eddig ott még sosem játszó Art Parakhoszki (16 pont, 4 lepattanó) szintén nagyon jól játszott a Kazanyban.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 6-10) – Zenit Szentpétervár (orosz, 10-3) 67-74

Szinte végig vezetett a Zenit az Oktyabr otthonában, ám a szentpéterváriaknak azért meg kellett izzadniuk a sikerért. A kiválóan játszó Ekene Ibekwe (26/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) vezérletével ugyanis három perccel a vége előtt 2 pontra jött fel a házigazda, fordítaniuk ugyanakkor nem sikerült. Ezt clutch kosarakkal és labdaszerzésekkel akadályozta meg a Zenit, amiben a vendégek legjobbjának, a hatalmasat melózó és szép dupla-duplát összehozó Janis Timmának (15/9 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) elévülhetetlen érdemei voltak.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 8-8) – Avtodor Szaratov (orosz, 9-6) 75-70

A negyedik negyedben megfordította a Nyizsnyij Novgorod az addig az Avtodornak álló mérkőzést, így a hazaiak végül nagyon fontos győzelmet arattak azt egyik közvetlen riválisuk felett, és továbbra is őrzik nyolcadik pozíciójukat. A hazaiak azzal nyerték meg a meccset, hogy Rasid Mahalbasic (23/3 pont, 8 lepattanó) mellé Szemen Antonov (16/6 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) is alaposan feljavult, a záró játékrészben egymaga szerzett zsinórban 9 pontot, amivel 71-68-ra fordított a Nyizsnyij. Az Avtodor nem tudta kihasználni az adódó lehetőségeit a hátralévő időben, így a szaratoviak elszalasztották az idegenbeli győzelmüket.

Kalev/Cramo (észt, 4-12) – Asztana (kazah, 6-10) 80-86

Uralta a Kalev elleni mérkőzést az Asztana, és a kazahok a végén sem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból. A hatalmas fölénnyel, 51-27-re megnyert lepattanócsata alapozta meg az Asztana sikerét, a vendégek magasembereivel nem tudtak mit kezdeni az észtek. Nik Caner-Medley (24/3 pont, 10 lepattanó) és Pat Calathes (16 pont, 14 lepattanó) egyaránt dupla-duplát ért el, nemcsak a lepattanózásból, hanem a pontszerzésből is alaposan kivették a részüket. A Kalevnek Rolands Freimanis (28/6 pont, 8 lepattanó) és Morris Curry (21/6 pont, 4 lepattanó) eredményes játéka is kevés volt.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 6-11) – VEF Riga (lett, 4-12) 110-65

A Jenyiszej valószínűtlenül nagy kiütésben részesítette az egyik közvetlen riválisát, a szintén a tabella alján tanyázó Rigát. Az oroszok egészen elképesztő teljesítménnyel rukkoltak ki a meccs elején, hiszen az első 11 (!!!) triplakísérletük sikeres volt, így a második negyedet szintén nem mindennapi módon 40-9-re nyerték meg. A Jenyiszej végül 50%-os mutatóval végzett a hárompontosok tekintetében (28/14), a legjobbjuk pedig D.J. Kennedy (18/3 pont, 6 lepattanó) volt, akivel +37-ben volt csapata.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Krasznoje Oktyabr – CSZKA Moszkva 
Bisons Loimaa – Nyizsnyij Novgorod 
VEF Riga – Zenit Szentpétervár 
CEZ Nymburk – UNICS Kazany 
Vita Tbiliszi – Himki Moszkva 
Asztana – Lokomotiv Kubany

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus