VTB Liga, 19. hét: Kurtinaitis 100. győzelme!

A Himki Moszkva ikonikus litván trénere lett az első vezetőedző, aki elérte a 100 győzelmet a VTB Ligában.

A Himki Moszkva ikonikus litván trénere lett az első vezetőedző, aki elérte a 100 győzelmet a VTB Ligában. Csapatán kívül a városi rivális CSZKA és a Zenit is simán nyert, a Loko és a Kazany viszont alaposan megszenvedtek, csak 1 illetve 2 pont döntött végül a javukra.

 

Krasznoje Oktyabr (orosz, 6-11) – CSZKA Moszkva (orosz, 18-1) 74-108

A nemrég igazolt, január hónap MVP címére is esélyes Jerry Johnson nélkül nem volt sansza az Oktyabrnek a CSZKA Moszkva ellen, bár könnyen lehet, hogy vele sem lett volna. A zsinórban 15. győzelmüket begyűjtő moszkvaiak ugyanis nem kérdés, hogy több szinttel is a volgográdiak felett állnak a játékerőt tekintve, és ez ezen a meccsen is érvényre jutott. A meccs legjobbja a CSZKA mesterlövésze, Vitalij Fridzon (21/15 pont, 9/8 mezőnyből) volt, aki jól szimbolizálta csapata dominanciáját, hiszen a vendégek 73%-kal (44/32) dobták a duplákat, a mezőnyből pedig összességében 59%-kal (73/43) céloztak.

Vita Tbiliszi (grúz, 0-18) – Himki Moszkva (orosz, 14-3) 52-108

A Himki Moszkva vezetőedzője, Rimas Kurtinaitis a Tbiliszi elleni fölényes győzelemmel megszerezte 100. győzelmét a VTB Ligában, ezzel ő lett az első „százados”, senki nem érte még el ezt a mérföldkövet kollégái közül. A litván mesternek ennél könnyedebb sikere nem nagyon akadt az előző 99 diadala során sem, mint most a Vita ellen, hiszen a Himki még Shved és Augustine nélkül is átrobogott a grúzokon. A moszkvaiak végül több mint kétszer annyi pontot szerezve, Josh Boone (25 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 15/11 mezőnyből), Marko Todorovics (21 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 9/9 dupla) és Egor Vyaltsev (20/12 pont, 7 gólpassz, 5/4 tripla) főszereplésével gáláztak a grúz fővárosban.

Asztana (kazah, 6-11) – Lokomotiv Kubany (orosz, 11-5) 89-91

Habár már 18 ponttal is vezetett az első félidőben a Lokomotiv az Asztana ellen, az oroszoknak mégis egy meccsnyerő dobásra volt szükségük a győzelemhez. A Loko megmentője ki más, mint a csapat idei zseniális vezére, Malcolm Delaney (13/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) volt, aki 89-89-nél emelte be a visszalépős tempót, amivel elkerülték a hosszabbítást a vendégek. A kazahok természetesen minden elismerést megérdemelnek, hatalmas szívvel játszva, Nik Caner-Medley (28/9 pont, 9 lepattanó) vezérletével vesztettnek tűnő állásnál visszahozták magukat a meccsbe. Delaney mellett Anthony Randolph (21/6 pont, 4 lepattanó) is rengeteget tett a Loko győzelméért, nélküle valószínűleg nem lett volna esélye honfitársának megnyerni a meccset.

CEZ Nymburk (cseh, 10-8) – UNICS Kazany (orosz, 15-2) 74-75

Az elsőszámú kulcsembere, Keith Langford nélkül is győztesen tudott távozni a Nymburk otthonából a Kazany, a csehek nem tudták kihasználni a korábbi Euroliga-pontkirály távollétét. Pedig csak hajszálon múlt mindez a hazaiaknak, hiszen az utolsó támadást ők vezethették, ám Vojtech Hruban elhibázta a győzelemért dobott kísérletét. A végig nagyon szoros meccs hőse így végül Quino Colom (20/6 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) lett, aki Langford hiányában egyértelműen az elsőszámú vezér volt, és két clutch dobást is bemutatott a végjátékban. Colom mellett Arturas Milaknis (19/15 pont, 4 lepattanó) és Kosztasz Kajmakoglu (12/6 pont, 11 lepattanó) is fontos szereplői voltak a tatárok sikerének, míg a Nymburk legjobbja kimagaslóan Chasson Randle (24/3 pont, 4 lepattanó) volt.

VEF Riga (lett, 4-13) – Zenit Szentpétervár (orosz, 11-3) 76-95

Visszatért Rigába a lettek két korábbi játékosa, Janis Timma (8/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Kaspars Berzins (19/9 pont, 7 lepattanó), akik közül némi meglepetésre utóbbi nyújtott sokkal jobb teljesítményt és oroszlánrészt vállalt a Zenit győzelméből. A mélyponton lévő Rigának esélye sem volt, az oroszok az elejétől a végéig uralták a mérkőzést. A félidőben már 16 pontnál tartó Berzins mellett Pavel Antipov (23/9 pont, 8 lepattanó) és Ryan Toolson (25/6 pont, 4 gólpassz) is extrát nyújtottak, így nem meglepő a szentpéterváriak magabiztos győzelme.

Bisons Loimaa (finn, 6-13) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 9-8) 73-79

Habár az első félidőben sokkal jobban játszott a Bisons a Nyizsnyij Novgorodnál, végül mégis az oroszoké lett a győzelem, akik így ismét pozitívba fordították mérlegüket. A nagyszünetben még 36-48-as hátrányban lévő vendégek ugyanis ellenállhatatlanok voltak a harmadik negyedben, ezt a játékrészt összességében 16 ponttal, 27-11-re nyerték meg, ami megalapozta a győzelmet számukra. Az újfent nagyon jól játszó két nagyember, Szemen Antonov (23/12 pont, 7 lepattanó) és Rasid Mahalbasic (15 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) mellé Dmitrij Khvosztov (15/9 pont, 8 gólpassz) is felnőtt a kritikus pillanatokban, az ő játékszervező készsége kellett a Nyizsnyij fordításához. A Bisons legeredményesebbje Aubrey Coleman (19/3 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt ezen a találkozón.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Lokomotiv Kubany – Avtodor Szaratov 
Bisons Loimaa – Kalev/Cramo 
VEF Riga – Krasznoje Oktyabr 
Nyizsnyij Novgorod – Vita Tbiliszi 
UNICS Kazany – Asztana 
Himki Moszkva – CSZKA Moszkva
Jenyiszej Krasznojarszk – CEZ Nymburk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus