VTB Liga, 19. hét: Most a Himki nyert a moszkvai derbin

A hétvége két nagy rangadója, a Himki-CSZKA és a Lokomotiv-Kazany ütközet is egylabdás végjátékban dőlt el.

Tyrese Rice és Milos Teodoszics újabb csatája ismét szenzációsan alakult, végül az amerikai irányító utolsó másodperces triplájával a Himki felülkerekedett a CSZKA-n. A Loko-Kazany rangadó is a végsőkig nyitott maradt, a Nyizsnyij Novgorod pedig a legveszélyesebb középcsapat otthonából tudott győztesen távozni. Az élmezőny után a maradék rájátszáshelyekért is hatalmas a harc, ennél izgalmasabb aligha lehetne a bajnokság. Jöjjenek a részletek!

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Himki Moszkva (orosz, 15-2) – CSZKA Moszkva (orosz, 16-3) 107-104

Fantasztikus meccset játszott egymással a városi rivális Himki és CSZKA Moszkva, a közelmúlt orosz kosárlabdázásának legnagyobb rangadóját pedig ezúttal Tyrese Rice (18/6 pont, 7 gólpassz) utolsó másodperces triplájával a Himki nyerte. Ősszel 78-60-ra simán nyert a CSZKA, most sikerült visszavágnia a Himkinek és jelzésértékű győzelmet aratniuk. A CSZKA 30 meccses győzelmi sorozata után a múlt héten háromszor is kikapott, nem gyakran esik meg ez a csúfság Kaunékkal. Nagyon változatos, kiváló meccset játszottak egymással a csapatok, hol az egyik, hol a másik félnek volt egy-egy jobb periódusa. A negyedik negyed elején példának okáért még a hazaiak vezettek 15 ponttal (92-77), ám Milos Teodoszics (29/12 pont, 9 gólpassz) begyújtotta a rakétákat, és az ő vezérletével kiegyenlített a CSZKA. Az utolsó szó azonban a Himkié volt, akik egy minden igényt kielégítő meccsen diadalmaskodtak végül. Teodoszics mellett Nando De Colo (25/6 pont) és Vitalij Fridzon (18/9 pont) is nagyon jól játszott, de ez kevés volt a győzelemhez. Azért, mert Rice-on kívül a Himkiben a remekül célzó Petteri Koponen (22/15 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 7/5 tripla), Paul Davis (22 pont, 10/8 mezőnyből) és Tyler Honeycutt (16/9 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) is szenzációsan teljesítettek.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 9-10) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 15-3) 88-93

A Nyizsnyij Novgorodnak sikerült az, ami korábban a Himkinek, a Lokomotivnak és a Kazanynak nem, azaz győzelemmel távozniuk a nagyon masszív Avtodor otthonából. A Nyizsnyij szinte végig vezetett a mérkőzésen, de a házigazdák is mindent megtettek, a negyedik negyedet egy 12-2-es rohammal nyitották, amivel átvették a vezetést (74-72). A Nyizsnyij válaszolni tudott, a tavalyi döntős kimagaslóan legjobbja, Taylor Rochestie (29/6 pont, 8 gólpassz), illetve Trey Thompkins (15/3 pont, 9 lepattanó) fontos kosarakat szereztek és visszavették csapatuknak a vezetést. A végén, 89-88-as vendégvezetésnél az egyébként jól játszó Travis Peterson (18/12 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) elhibázta a győzelemért dobott triplát, így az ő, illetve Courtney Fortson (24/3 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) kiváló dupla-duplás teljesítménye is hiábavaló volt.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 13-5) – UNICS Kazany (orosz, 10-7) 74-72

A Lokomotiv Kubany és a Kazany meccsén mindkét oldalról egy-egy amerikai játékos nyújtott kiemelkedőt, a hazaiaknál Anthony Randolph (28/3 pont, 9 lepattanó), a vendégeknél pedig Keith Langford (22/6 pont, 6 lepattanó) parádézott. A többiek viszonylag csendesek voltak mindkét oldalon, egyedül D’or Fischer (14 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) volt talán csak átlag feletti, ám így is a Loko nyerte meg végül a meccset. Ennek a végtelenül szoros rangadónak a két sztárja a végén is összecsapott, és ezt a csatát is Randolph nyerte. A Kubany magasembere az utolsó 20 másodpercben mindkét büntetőjét hibátlanul értékesítette, majd miután Langford kihagyta a saját maga második egypontosát, Randolph szedte le a meccset lezáró lepattanót legvégén. Nagyon jó hetet zárt a Loko, hiszen a CSZKA hétfő legyőzése után újabb rangadót húztak be a krasznodariak, miközben a Eurocupban továbbra is hibátlanok. A Kazany viszont egy nyerhető meccset vesztett el, de nem kell sokat várniuk a visszavágás lehetőségére a tatároknak, hiszen 11 nap múlva újra találkozik a két csapat a VTB Ligában.

 

CEZ Nymburk (cseh, 5-13) – Zenit Szentpétervár (orosz, 11-5) 80-84

A héten másodszor találkozott egymással a Nymburk és a Zenit Szentpétervár, és az oroszok vissza tudtak vágni a hétközi, 21 pontos zakóért, amit a Eurocupban kaptak. Pedig most sem nekik állt a zászló, hiszen ha nem is sokkal, de szinte végig vezettek a csehek a mérkőzésen. A különbséget aztán az elképesztően játszó Walter Hodge (34/9 pont, 4 gólpassz) jelentette a két csapat között, szinte egymaga döntötte el a mérkőzést. A negyedik negyed első hat percében 18 pontot szerzett a kiváló amerikai irányító, ezzel megfordította a nyolcpontos hátrányt, és végül meg is nyerte a meccset a Zenitnek.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 7-10) – Astana (kazah, 6-11) 84-72

Fontos rangadót nyert meg az Oktabir az Astana ellen, hiszen ezzel az oroszok megelőzték ellenfelüket a tabellán, és lépéselőnybe kerültek velük szemben a rájátszásért folytatott harcban. A kazahok sorozatban az ötödik meccsüket veszítették el, és még az edzőváltás sem segített rajtuk. Az Oktabir a második negyedben átvette a vezetést, onnantól kezdve pedig nem is engedték ki azt a kezeik közül és biztosan hozták a meccset. Szinte hiba nélkül játszottak a vendéglátók, mindössze 5 labdát adtak el az egész meccs során, Lamont Hamilton (23/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Randy Culpepper (21/12 pont, 6 gólpassz) pedig gondoskodtak róla, hogy az eredményességgel se legyen probléma.

 

VEF Riga (lett, 8-10) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-14) 86-61

Ivan Maras (27/3 pont, 15 lepattanó) szédületes dupla-duplája is kevés volt a Minszknek a Riga otthonában, mivel nem nőtt fel mellé senki, így simán alulmaradtak Lettországban. A Riga számára kötelező volt ez a győzelem, hiszen a rájátszásért éles harc zajlik, és sikerükkel most éppen a lettek vannak a nyolcadik, utolsó playoff pozícióban. A hazaiak végig vezettek a mérkőzésen, a különbség pedig a második félidőben lett igazán nagy, mikor a Riga játékosai zsákolóbemutatót is tartottak egyben. Nagyon egyben volt csapatként a VEF, a „megszokott” nevek pedig a statisztikai lapot is szépen kitöltötték. Gerald Robinson (16/12 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) pontszerzésben, játékszervezésben és védekezésben is extrát hozott, ő volt a mezőny legjobbja, de Janis Timma (18/9 pont, 4 lepattanó) és Robert Lowery (11/3 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) is maximálisan dicsérhető. 

 

Bisons Loimaa (finn, 5-14) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-13) 108-71

A Bisons ezzel a 37 pontos Jenyiszej elleni sikerrel a legnagyobb győzelmét aratta a VTB Ligában, a 108 dobott pont pedig klubrekordnak számít részükről. Nagyon könnyedén hozták ezt a meccset a finnek, semmi esélye nem volt a Jenyiszejnek az alsóházi összecsapáson. Anthony Hillard (29/18 pont, 5 gólpassz, 8/6 tripla) volt a Bisons legjobbja, az első félidőben ő volt elsősorban eredményes, mikor a hazaiak elléptek ellenfelüktől. Mellette nagyon jól játszott még Ian Hummer (21 pont, 11 lepattanó) és Aaron Johnson (12/3 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) is, az oroszok közül viszont csak Elmedin Kikanovics (20 pont, 4 lepattanó) ért el kétszámjegyű pontot.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Krasznye Krilja – Kalev/Cramo (febr. 11.)
Astana – Bisons Loimaa (febr. 13.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Kalev/Cramo (febr. 14.)
Cmoki-Minszk – CEZ Nymburk (febr. 15.)
Krasznoje Oktabir – Bisons Loimaa (febr. 15.)
Zenit Szentpétervár – Avtodor Szaratov (febr. 15.)
VEF Riga – UNICS Kazany (febr. 15.)
Nyizsnyij Novgorod – Himki Moszkva (febr. 16.)
Astana – CSZKA Moszkva (febr. 16.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus