VTB Liga, 2. hét: A Loko nyerte a rangadót

A VTB Liga második hetének slágermeccse a CSZKA Moszkva krasznodari vendégjátéka volt, amit a trónkövetelő Kubany hatalmas csatában nyert meg. A nagycsapatok közül a Himki, a Kazany és a Nyizsnyij Novgorod sem hibázott. Parádéztak az irányítók, több egészen remek teljesítmény is született a héten. Jöjjenek a részletek!

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

Lokomotiv Kubany (orosz, 3-0) – CSZKA Moszkva (orosz, 1-1) 81-73

A tavalyi rájátszásban egyedül a Kubany tudta legyőzni az utána már gálázó CSZKA-t, igaz a 2-0-ról elveszített negyeddöntő aligha szép emlék Krasznodarban. Egyébként is nagy a rivalizálás a két csapat között, két éve a döntőben volt jobb a CSZKA, idén viszont a Lokonál egyértelműen az a cél, hogy megtörjék a moszkvai hegemóniát. Ennek megfelelően remek hangulat és majd 6000 néző fogadta a csapatokat, akik aztán nagyon magas színvonalú derbit játszottak, mely az utolsó percekben dőlt csak el.

Maxim Grigorjev (18/15 pont, 7/5 tripla) volt a végén a mérleg nyelve, az élete egyik legjobb meccsét játszó hátvéd öt triplát süllyesztett el a második félidőben. Közte azt a hármat a végjátékban, ami után a végső, 9-0-s rohama indult csapatának, ezzel be is húzták a rangadót. Grigorjev volt a nyerőember, de a mezőnyben Richard Hendrix (12 pont, 11 lepattanó) ismét óriásit melózott, Derrick Brown (15/3 pont, 4 lepattanó) hozta a tőle elvárhatót, Malcolm Delaney (12/6 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) pedig tömte labdákkal társait. A CSZKA-ban Milos Teodoszics (22/12 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 8/6 mezőnyből) hozta magát, társa azonban nem nagyon akadt, Viktor Hjapa hiányában pedig centerben is vékonyak voltak a fővárosiak.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 0-1) – Himki Moszkva (orosz, 2-0) 82-108

A Minszk is bemutatkozott a bajnokságban, de sok köszönet nem volt ebben a beloruszok számára, a Himki simán átfutott rajtuk. A moszkvaiak két 13-0-s rohamot is vezettek az első félidőben, ezzel idejekorán eldöntve a meccset. A Kubany múlt heti teljesítménye után (114 pont) ez esetben is klubrekordot jelentett a dobott pontok száma, ennyit még sosem szerzett a Himki egy meccsen a VTB-ben. Remek egyéni teljesítményekben sem volt hiány, jól eljátszadoztak 20 perc körüli átlagos játékidővel a vendégek, akik közül heten is kétszámjegyű pontot szereztek, ez egészen kivételes teljesítmény. Közülük Joffrey Lauvergne-t (15 pont, 6 lepattanó, 7/7 mezőnyből) érdemes kiemelni, aki még dobást sem hibázott, de Marko Popovic (15/9 pont, 7 gólpassz) sem panaszkodhat pontatlanságra, Tyler Honeycutt (11/6 pont, 10 lepattanó) pedig dupla-duplázott.

 

CEZ Nymburk (cseh, 1-3) – Astana (kazah, 0-1) 86-67

A Nymburk kemény sorsolást kapott, öt nap alatt háromszor is kapituláltak orosz ellenfeleikkel szemben. Ezúttal viszont sikeresen vették az akadályt a Minszkhez hasonlóan szintén csak most debütáló Astana ellen. Nagy tempóban és sikeres triplákkal kezdtek a csehek, ezzel megadták az alaphangot, majd miután a harmadik negyedben négy perces kosárcsenddel kezdett az Astana, már elég korán eldőlt a mérkőzés (55-36). A legnagyobb nyári szerzeményt, a Malagától érkező Nik Caner-Medleyt nélkülöző kazahok mindössze 15 százalékkal tripláztak (20/3), nem csoda, hogy nem tudtak partiban lenni. A Nymburkot eddig minden meccsen vezető Darius Washington (18/6 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés, 8/7 mezőnyből) most játszotta leghatékonyabb meccsét, de csapattársai közül hatan is elérték a 10 pontos határt.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 2-0) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 0-2) 89-73

A Zenit nagyon magabiztosan intézte el a Jenyiszejt, a szentpéterváriak rögtön az elején bekezdtek egy 10-0-val. A folytatásban sem estek vissza a hazaiak, a két amerikai kisember, a mezőny kimagaslóan legjobbja, Walter Hodge (22/6 pont, 8 gólpassz), illetve Cameron Jones (21/6 pont, 4 lepattanó) az őrületbe kergették a szibériaiakat. Fordulás után zónavédekezésre váltott a Jenyiszej, ez be is jött nekik, de az eladott labdák megpecsételték sorsukat. Összesen 18-szor szórták el a játékszert, ez pedig többségében Zenit gyorsindításokhoz vezetett, így nem kellett izgulniuk a hazaiaknak.

 

VEF Riga (lett, 1-1) – Krasznoje Oktabir (orosz, 1-2) 75-76

Hatalmas fordítást mutatott be az Oktabir Rigában, amivel fontos győzelmet hoztak el a lett fővárosból. Az ellenállhatatlan Gerald Robinson (30/9 pont, 7 lepattanó, 5 labdaszerzés) vezette hazaiak végig előnyben voltak a mérkőzésen, kontrollálták a találkozót. A negyedik negyed is 63-53-as eredményről indult, de D.J. Kennedy (19 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Victor Cuthbert (17/6 pont, 9 lepattanó) vezetésével egy nagy rohamot indított még az Oktabir, 22-4-es, elképesztő szériájával átvette a vezetést (67-75) a vendégcsapat. A Riga azonban visszajött a meccsbe, de a végén a sors fintoraként az addig parádésan játszó Robinson kihagyta az utolsó dobást, így vendéggyőzelem született.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-0) – Kalev/Cramo (észt, 0-2) 82-71

A megsemmisítő 114-51-es, Krasznodarban elszenvedett veresége után talpra állt a Kalev, akik most nagyszerűen védekeztek, duplázták a Nyizsnyij labdás játékosait, Frank Elegar (26 pont, 14 lepattanó, 15/12 mezőnyből) személyében pedig volt egy megállíthatatlan magasemberük a meccs elején. A félidő után aztán a hazaiak is elkezdtek igazán jól játszani, Tarance Kinsey (18/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) vette vállára csapatát, 4 pontos játéka lendületet adott a többieknek is. Elegar fáradni kezdett, dominanciája sokat halványodott a kezdetekhez képest, az oroszok közül pedig Taylor Rochestie (23/3 pont, 9/8 dupla) és Art Parahuszki (12 pont, 12 lepattanó, 7/5 mezőnyből) is felzárkóztak Kinsey mellé. A Novgorodban elképesztő ez a trió, minden meccsen ők viszik csapatukat, ezúttal is győzelmet ért remeklésük.

 

UNICS Kazany (orosz, 2-0) – Bisons Loimaa (finn, 0-2) 85-80

A Kazany a vártnál sokkal jobban megszenvedett a Bisons ellen, végül azonban nagy nehezen kicsikarták a győzelmet az oroszok. A finneket nagyon jó, 46%-os (24/11) triplázásuk tartotta versenyben, győzniük azonban nem sikerült. Pedig még a végén is volt esélyük a vendégeknek, de Nikosz Ziszisz (13/6 pont, 6 gólpassz) hatalmas triplájával végül nem borult a papírforma. Ziszisz mellett Keith Langford (19/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt a másik vezér, nagyon jól játszott az amerikai, a palánk alatt pedig D’or Fischer (17 pont, 8 lepattanó) és Kosztasz Kajmakoglu (16/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) adtak stabilitást. A Bisons csapatként volt dicsérhető, nem emelhető ki igazán senki közülük.

 

Krasznye Krilja (orosz, 2-0) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 0-2) 77-71

Scott Reynolds (31/18 pont, 7 gólpassz, 11 kiharcolt fault) kivégezte a Minszket, pedig a vendégek nagyon jól játszottak, a harmadik negyed vége felé még 14 ponttal vezettek. 1.40-nel a vége előtt, 68-70-es állásnál aztán a fehéroroszok kihagytak egy ziccert, ahogy ez lenni szokott, megbosszulta magát, a következő két támadásból triplát kaptak, így egy félig megnyert meccset hagytak kicsúszni a kezeik közül. Reynolds mellett Kervin Bristol (10 pont, 13 lepattanó, 6 blokk) volt az, aki a pálya mindkét végén kimagaslóan hasznosan teljesített. A Minszk legjobbja Ivan Maras (19/3 pont, 8 lepattanó) volt.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 1-2) – Bisons Loimaa (finn, 0-3) 99-79

A Bisons nagyon elfáradt a Kazany elleni dicséretes helytállás során, 3 nappal később a Jenyiszej otthonában már esélye sem volt a győzelemre. Az első negyedben még tartották magukat a finnek, ám a palánk alatti hatalmas hazai fölényt nem bírták el, 38-21-re nyerték a lepattanócsatát az oroszok. Donell Cooper (10/6 pont, 13 gólpassz) egészen kiváló irányítói erényeket csillogtatott, alaposan megdobatta a Jenyiszej centerpárosát, Koszta Perovicsot (18 pont, 6 lepattanó, 10/8 mezőnyből) és Elmedin Kikanovicsot (19 pont, 6 lepattanó, 8/7 mezőnyből).

 

A második hét programja:

Krasznoje Oktabir – Kalev/Cramo 
Astana – Lokomotiv Kubany
CEZ Nymburk – Avtodor Szaratov 
Bisons Loimaa – Cmoki-Minszk
Himki Moszkva – VEF Riga
UNICS Kazany – Zenit Szentpétervár 
Krasznye Krilja – Nyizsnyij Novgorod
CSZKA Moszkva – Jenyiszej Krasznojarszk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus