VTB Liga, 20. hét: Tyrese Rice a Nyizsnyijt is kivégezte

A CSZKA Moszkva után a Nyizsnyij Novgorodot is megverte a tavalyi Euroliga Final Four MVP, Tyrese Rice által vezényelt Himki Moszkva.

 
 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 15-4) – Himki Moszkva (orosz, 16-2) 86-94 h.u.

A tavalyi playoff egyik legemlékezetesebb párharca volt, mikor a negyeddöntőben általános meglepetésre a Nyizsnyij Novgorod drámai körülmények között búcsúztatta a Himki Moszkvát. Ez volt a két csapat első találkozása azóta, és ez a meccs is szenzációsra sikeredett, csak a hosszabbítás döntött a két remek gárda csatáján. Elképesztően szoros volt a derbi, 20-szor változott a vezető csapat személye és 11-szer álltak döntetlenre a felek. A meccs hőse végül a múlt heti, CSZKA Moszkva elleni városi rangadó után Nyizsnyij Novgorodban is Tyrese Rice (25/3 pont, 7 gólpassz) lett a vendégeknél, aki tanári játéka mellett két büntetőjével kiharcolta a hosszabbítást, majd szintén két egypontossal verte vissza a túlórában a hazai rohamokat. A vendéglátók Tarence Kinsey nélkül is nagyon jól tartották magukat, Art Parahuszki (23 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Trey Thompkins (28/9 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) extrát nyújtottak, de Taylor Rochestie (13/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) is hozta magát. Ezzel szemben a túloldalon csak Rice volt kiemelkedő, de sokkal több segítsége akadt, mint a novgorodi hármasnak, ez pedig végül győzelmet ért számukra.

 

Astana (kazah, 6-12) – Bisons Loimaa (finn, 6-14) 80-90

Nem tudja kihasználni az Astana Nik Caner-Medley (18 pont, 14 lepattanó) utóbbi hetekben mutatott remek formáját, hiszen zsinórban hatodszor kaptak ki a kazahok, melyek közül ráadásul csak a Zenit elleni volt playoff csapattal szembeni vereség. A Bisons sem éppen a világverő csapatok közé sorolható, ám a finnek mégis könnyedén, végig vezetve diadalmaskodtak. Az első negyedet 20-12-re nyerték a vendégek, félidőben pedig már 51-35-re vezettek. Innen már nem volt visszaút az Astanának, akik bár 57-61-re még visszakapaszkodtak, de a Bisons nem adta ki a kezéből a nagy előnyt. A vendégek közül Anthony Hillard (28/12 pont, 6 lepattanó) volt kimagasló, de Matti Nuutinen (15/12 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) is nagyon jól játszott.

 

Astana (kazah, 6-13) – CSZKA Moszkva (orosz, 17-3) 60-78

Nem meglepő, hogy a fentebb taglalt meccsnél említett rossz Astana-sorozat nem pár nappal később, a CSZKA Moszkva ellen szakadt meg, a címvédő könnyedén húzta be kazah kirándulását. Az oroszok annyit adtak ki magukból ezen a meccsen, amennyi feltétlenül szükséges volt a győzelemhez, csapata pihentetésére és frissen tartására helyezte ezúttal a hangsúlyt Itudisz mester. A moszkvaiak nem túl nagy előnnyel, de végig vezettek, az utolsó negyednek 54-60-as állásról vágtak neki a csapatok. Ekkor aztán meghúzta védekezését a CSZKA, aminek köszönhetően hat és fél percig nem kaptak pontot, így előnyük 18 pontosra hízott, a játékrészt pedig 18-6-ra nyerték meg. A két vezér, Milos Teodoszics és Nando De Colo is takaréklángon pislákolt ezúttal, sokat elmond, hogy a Moszkva legeredményesebbje és egyben legjobbja Szasa Kaun (12 pont, 6 lepattanó, 4 blokk) tudott lenni a maga 12 pontjával.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 12-5) – Avtodor Szaratov (orosz, 9-11) 94-86

Zsinórban hetedik meccsét nyerte már meg a Zenit Szentpétervár, így továbbra is versenyben van egy esetleges elsőkörös pályaelőnyért a rájátszásban. Rögtön a meccs elején nekiestek ellenfelüknek a hazaiak, 31-20-as előnyt szereztek. A folytatásban zárkózott az Avtodor, de fordulás után ugyanúgy jöttek ki az öltözőből a szentpéterváriak, mint a meccs elején, a védekezésük ismét remekül összeállt, így 77-62-es előnyt szerzetek. Innen már nem volt visszaút a vendégek számára, akiknek ezúttal nem volt igazi húzóemberük, most Courtney Fortson (18/6 pont, 4 labdaszerzés) is elmaradt a tőle megszokottól. Nem úgy a Zenitben Walter Hodge (27/12 pont, 11 gólpassz), akin ezúttal is átfutott csapata szinte minden támadása. A szenzációs formában játszó irányító mellett Dejan Borovnjak (20 pont, 7 lepattanó) is nagyon jól teljesített a kék-fehéreknél.

 

VEF Riga (lett, 8-11) – UNICS Kazany (orosz, 11-7) 75-82

17 pontos hátrányából csinált 7 pontos győzelmet a Kazany a Riga otthonában, köszönhetően elsősorban annak, hogy D’or Fischer (18 pont, 8 lepattanó) személyében stabilizálta palánk alatti játékát támadásban és védekezését egyaránt a tatárföldi gárda. A második negyedben járt a meccs, mikor a nagyszerűen játszó Gerald Robinson (20/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) két triplájával 40-23-as előnyt szerzett a Riga. Ekkor a Kazany összerántotta védekezését, az ezúttal visszafogottabb Keith Langford (14 pont, 4 lepattanó) pedig aktivizálta magát és feljebb hozta csapatát. A folytatásban Fischer és Langford mellett James White (16/3 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) is nagymértékben feljavult, így a harmadik negyed végére kiegyenlített a Kazany (65-65). Innentől kezdve lendületben maradtak az oroszok, és a végére nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri meg a meccset.

 

Krasznye Krilja (orosz, 6-10) – Kalev/Cramo (észt, 7-11) 65-75 h.u.

A tabellán a középmezőny után helyet foglaló két csapat, a Krasznye Krilja és a Kalev rendkívül szoros meccset játszottak egymással, mely csak hosszabbításban dőlt el. A színvonal nem volt túl magas, az izgalmakra viszont nem lehetett panasz, hiszen a fej-fej mellett haladó csapatok közül ha valamelyik 4-5 pontos előnyt szerzett, akkor az már nagy különbségnek számított. 57-57 után az utolsó percben már nem esett pont, és a Krilja sajnálhatja az ekkor elszalasztott lehetőségeket, hiszen egy középtávoli, és az utána visszapöcizett labda is lecsorgott a gyűrűről. A túlórában aztán már egyértelmű volt, hogy melyik a jobb csapat, a Kalev 18 pontjából 13-at Scott Machado (28/6 pont, 3 labdaszerzés, 10 kiharcolt fault) szerzett az extra játékidőben, szinte egymaga eldöntötte a meccset. Machado mellett Frank Elegar (15 pont, 12 lepattanó) és Rain Veidman (18/3 pont) is nagyon jól játszottak, a Kalev 75 pontjából 61-et ez a trió szerzett.  A Kriljának Kaspars Berzins (13/3 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) és Dimitrij Artesin (16/9 pont, 10 lepattanó) dupla-duplája is kevés volt.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-14) – Kalev/Cramo (észt, 8-11) 83-87

Négy napon belül kétszer is játszott a Kalev, és a második akadályt is sikerrel vették az észtek. A Krilja után a másik alsóházi orosz csapat, a Jenyiszej otthonában is diadalmaskodni tudtak a vendégek, ezzel a két idegenbeli sikerrel pedig hirtelenjében egészen jó helyzetben találták magukat a rájátszásért vívott harcban. Scott Machado (28/6 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) és a hatalmas dupla-duplát elérő Frank Elegar (29 pont, 16 lepattanó, 3 labdaszerzés) átmentették a Krilja elleni formájukat erre a meccsre is, mindketten fantasztikusan játszottak. Egyedül Donell Cooper (22/12 pont, 10 gólpassz, 7 lepattanó) volt hasonlóan ihletett formában a Jenyiszejben, akiknél hiányzott még egy hasonló extra a sikerhez, így pedig az észtek végig vezetve nyertek.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-15) – CEZ Nymburk (cseh, 6-13) 68-85

A Nymburkot sem tudta megverni még hazai pályán sem a Minszk, sőt, a beloruszoknak igazándiból maccsuk sem volt a győzelemre. Az első félidőben 13 ponttal vezettek a csehek (24-37), ekkor még Ivan Maras (18 pont, 11 lepattanó) visszahozta őket négyre a félidőben, ám a második félidőt egy 11-0-s rohammal kezdte a Nymburk, így gyorsan elillantak a vendégek reményei. A fiatal center, Garret Stutz (18 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) volt a mezőny legjobbja, Vojtech Hrubannal (19/3 pont, 4 lepattanó) ketten ők voltak a csehek legjobbjai.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 7-11) – Bisons Loimaa (finn, 7-14) 75-83

A Kalevhez hasonlóan a Bisons is erőltetett menetben volt a hétvégén, ráadásul ők mindössze egy nap szünettel játszottak le két idegenbeli meccset a ligában. A finnek is hasonlóan jól vették az akadályokat, hiszen ők is nyerni tudtak mindkét ellenfelük otthonában, és ez az Oktabir elleni siker azt is jelenti, hogy rendkívüli módon összekuszálódtak a szálak az alsóházban. Az Oktabir ezzel a verséggel sokat bukott, a végelszámolásnál ez a pont még nagyon fog hiányozni nekik, de a rendkívül sok, 16 eladott labdájukkal nem tudtak versenybe szállni kevesebbet hibázó ellenfelükkel. A finnek vezére ezúttal Ian Hummer (19 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt, a hazaiaknál pedig a szintén dupla-duplát hozó Romeo Travis (17/6 pont, 11 lepattanó) volt a legjobb.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
UNICS Kazany – Lokomotiv Kubany (febr. 18.)
CEZ Nymburk – Krasznye Krilja (febr. 19.)
Kalev/Cramo – CSZKA Moszkva (febr. 19.)
Himki Moszkva – Lokomotiv Kubany (febr. 21.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Krasznoje Oktabir (febr. 21.)
Astana – Kalev/Cramo (febr. 22.)
CEZ Nymburk – Bisons Loimaa (febr. 22.)
Nyizsnyij Novgorod – UNICS Kazany (febr. 22.)
Krasznye Krilja – CSZKA Moszkva (febr. 22.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus