VTB Liga, 21. hét: 78 ponttal nyerte két meccsét a CSZKA

A nemzeti kupahétvége ellenére is sok meccset játszottak a VTB Ligában, a legtöbb pályára lépő csapat pedig kétszer is játszott.

A nemzeti kupahétvége ellenére is sok meccset játszottak a VTB Ligában, a legtöbb pályára lépő csapat pedig kétszer is játszott. A CSZKA Moszkva két kiütéses idegenbeli sikerrel hangolt a folytatásra, de emellett több rangadót is rendeztek. A Loko előbb legyőzte a Kazanyt, majd Tyrese Rice és a Himki Moszkva megtörte eddig hibátlan 2015-ös sorozatukat. A Nyizsnyij-Kazany derbin meglepetés született, első nagy sikerüket aratták Langfordék. Íme a részletek!

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

UNICS Kazany (orosz, 11-8) – Lokomotiv Kubany (orosz, 14-5) 50-60

Egy nem túl magas színvonalú összecsapáson folytatta remek sorozatát a Lokomotiv Kubany, hiszen mind a 13 meccsét megnyerte 2015-ben a krasznodari csapat az erős sorsolás ellenére is. A Kazannyal például 11 nap után találkozott újra a Loko, akkor egy nagyon szoros mérkőzésen 74-72-re nyertek. Ez a meccs is sokáig kiegyenlített volt, három negyeden keresztül nagyrészt a Kazany vezetett. A tatárföldiek annyira lassították a tempót, amennyire csak lehetett, felállt védelem elleni játékra kényszerítették ellenfelüket. Ez azonban már egyáltalán nem működött náluk a végén, kiestek a ritmusból, a negyedik negyed első nyolc percében mindössze 2 pontot tudtak szerezni, a játékrészt pedig 21-6-ra veszítették el. A 11 napja 28 pontot szerző Anthony Randolph (10 pont, 7 lepattanó) volt ezúttal is a Loko hőse, aki az első három negyedben még pont nélkül állt. A hajrára azonban ő és csapata is felpörgött, ami meghozta a győzelmet számukra. Sokat elmond erről a meccsről, hogy a győztes legeredményesebbje 12 ponttal Richard Hendrix (12 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) lett, aki egyébként nagyszerűen játszott.

 

CEZ Nymburk (cseh, 7-13) – Krasznye Krilja (orosz, 6-11) 77-68

Két hasonló képességű csapat találkozott a Nymburk és a Krilja összecsapásán, mely változatos, jó kis csatát hozott. A meccs első fele egyértelműen az oroszokról szólt, hiszen jó játékkal 44-32-es előnyben voltak a nagyszünetben. A Nymburk a folytatásban azonban jelentősen feljavult, jó védekezéssel elkezdték a felzárkózást, majd a negyedik negyedben támadásban is magasabb szintre kapcsoltak. Ahogy csapata, úgy Darius Washington (17/3 pont, 6 lepattanó) is 180 fokos fordulatot vett a meccs alatt, többek között egy nagyon fontos triplát is értékesített a végjátékban a cseheknek, amely kulcsfontosságúnak bizonyult. A Krilja Kervin Bristol (14 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) palánk alatti hatékonyságának köszönhetően volt sokáig meccsben.

 

Kalev/Cramo (észt, 8-12) – CSZKA Moszkva (orosz, 18-3) 79-113

Nagyon könnyen vette az észtországi kirándulását a CSZKA Moszkva, a Kalevnek esélye sem volt még csak megnehezíteni sem a címvédő dolgát. Ezzel a 113 dobott ponttal egyébként a CSZKA beállította a VTB Ligában a klubrekordját, illetve a sorozat történetének harmadik legtöbb pontját szerezték. A moszkvaiak nagy örömére a legjobbjuk hosszú idő után ezúttal Sonny Weems (19/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) volt, aki újra egészséges, és úgy tűnik, hogy lekopott róla a sérülése utáni rozsda. Nando De Colo (21/3 pont, 8/7 mezőnyből) és Andrej Voroncevics (18/12 pont, 6 lepattanó, 8/7 mezőnyből) ketten együtt 16/14-es mezőnymutatót hoztak össze, nagyban hozzájárulva a CSZKA kiemelkedő támadójátékához. Ez a meccs ideális volt Frank Elegar (23/3 pont, 11 lepattanó) és Scott Machado (21/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) számára is, hogy statisztikáikat javítani tudják a vesztes fél oldalán.

 

Himki Moszkva (orosz, 17-2) – Lokomotiv Kubany (orosz, 14-6) 85-78

Véget ért az első meccsnél már említett remek sorozat a Lokomotiv Kubanynál, akik csaknem két teljes hónap és 13 megnyert meccs után szenvedtek vereséget. Ez is egy roppant kiélezett rangadó volt, melyen végül a Himki Moszkva örülhetett, ki más, mint elsősorban Tyrese Rice (19/6 pont, 5 gólpassz) jóvoltából. A szenzációs formában játszó tavalyi Euroliga Final Four MVP a CSZKA Moszkva és a Nyizsnyij Novgorod után a harmadik nagy riválist, a Lokot is kivégezte. Sok korábbi példa után ismét igazolást nyert, hogy teher alatt tud igazán kibontakozni Rice, hiszen három perccel a vége előtt, 73-73-nál még egál volt a meccs, a Himki utolsó hét pontját azonban a kiváló irányító szerezte, aki ezzel megnyerte a meccset a fővárosiaknak. Rice legjobban teljesítő társai ezúttal Paul Davis (16 pont, 4 gólpassz) és Petteri Koponen (16/12 pont) voltak. A Lokoban ezúttal is nagyszerű volt Anthony Randolph (23/3 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) és Derrick Brown (19/3 pont, 6 lepattanó, 3 blokk).

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-15) – Krasznoje Oktabir (orosz, 8-11) 87-89

Hatalmas fordítást mutatott be az Oktabir a Jenyiszej otthonában, hiszen a krasznojarszkiak félidőben még 18 ponttal, 59-41-re vezettek. Minden sült az első két játékrészben a hazaiaknak, igaz az extra dobóformához hozzátartozik, hogy átjáróház volt az Oktabir védelme. Ezen jelentősen sikerült javítaniuk a vendégeknek, illetve Randy Culpepper (33/12 pont, 5 lepattanó) emberfeletti üzemmódba kapcsolt. Megállíthatatlan volt az amerikai, 13 pontot szerzett a negyedik negyed első hat percében, így az Oktabir megfordította és kis szerencsével meg is nyerte ezt a számukra oly fontos győzelmet, amivel továbbra is harcban vannak a 7-8. helyekért. Culpepper mellett Cuthbert Victor (20/6 pont, 4 lepattanó, 2 blokk, 8/7 mezőnyből) és Romeo Travis (17 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) is jól játszott a látogatóknál, a Jenyiszejben pedig Donell Cooper (14/3 pont, 13 gólpassz) volt egészen kiváló, ám ő hagyta ki a végén az egyenlítésért elengedett dobást.

 

Astana (kazah, 7-13) – Kalev/Cramo (észt, 8-13) 93-72

Nagyszerű hetet zárt legutóbb a Kalev két idegenbeli győzelmével, ezúttal viszont a CSZKA Moszkva elleni papírforma vereség után az Astana ellen is kikaptak az észtek, így most már újra kétmeccses hátrányban vannak a nyolcadik helytől. Ezen a meccsen kijött a fáradtság a Kalev játékosain, hiszen három negyeden keresztül még egál közeli volt a mérkőzés. 66-64 után aztán a fantasztikus Jerry Johnson (30/9 pont, 9 gólpassz, 16/13 mezőnyből) vezérletével 17 megválaszolatlan pontot szerzett az Astana, így váratlan fordulatot vett az addig roppant kiegyenlített mérkőzés. Összességében 27-8-ra nyerték a hazaiak az utolsó, mindent eldöntő játékrészt.

 

CEZ Nymburk (cseh, 7-14) – Bisons Loimaa (finn, 8-14) 70-74

Nagyon gyenge triplázásának (18/3, 17%) köszönhetően hazai pályán szenvedett vereséget a Nymburk a Bisonstól. A két hasonló játékerőt képviselő csapat csatája így is csak egy hajszálon dőlt el, köszönhetően elsősorban Darius Washington (23 pont, 4 gólpassz) nagy erőfeszítéseinek. A tavalyi török pontkirály sem tudott azonban segíteni a vereség elkerülésében, hiszen a finnek között ugyan nem volt kimagasló teljesítmény, de több volt a stabil, megbízható játékosuk ezen az estén. Elsősorban Travis Nelson (14 pont, 5 lepattanó, 8/7 mezőnyből) játszott szinte hiba nélkül, de Ian Hummer (12 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyon hasznos volt a palánkok alatt. 

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 15-5) – UNICS Kazany (orosz, 12-8) 80-84

A kissé várakozáson alul teljesítő Kazany végre egy igazán figyelemfelhívó győzelmet tudott aratni az előzetesen esélyesebb Nyizsnyij Novgorod otthonában, ez volt a vendégek első idei sikere a top 4 csapat valamelyike ellen. A tatárok vezére, Keith Langford (24/3 pont, 4 gólpassz) szezonbeli legeredményesebb játékával rukkolt elő, amire nagy szüksége is volt csapatának, hiszen enélkül aligha nyerhettek volna. Langford mellett a palánkok alatt D’or Fischer (18 pont, 6 lepattanó) adott stabilitást és magabiztosságot a Kazanynak, ami szintén fontos tényező volt a meccsen. Tarance Kinsey nélkül a vendégek jó játékát nem tudta ellensúlyozni a Nyizsnyij, a Taylor Rochestie (16/6 pont, 9 gólpassz) – Art Parahuszki (16 pont, 9 lepattanó) duó ezúttal kevés volt. A Kazany remek kezdéssel adta meg a meccs alaphangját, 30-18-ra nyerték meg az első negyedet. A folytatásban aztán felzárkózott a házigazda is, ám a végjátékban Langford előlépett, több nagy dobást is a helyére küldött, illetve nem hibázott a büntetővonalról sem, ez jelentette végül a különbséget a csapatok között.

 

Krasznye Krilja (orosz, 6-12) – CSZKA Moszkva (orosz, 19-3) 41-85

A Kalev után a Krilját is kiütötte idegenben a CSZKA Moszkva, semmi esélyük nem volt a hazaiaknak ezen a meccsen. Szenzációs védekezéssel alakított ki ekkora fölényt a CSZKA, nem mindennapi, hogy egy csapat mindössze 41 pontra legyen képes. A szamaraiak sorrendben 8, 13, 13 és 7 pontot szereztek az egyes negyedekben, az bármilyen jó védekezés ellen is siralmas teljesítmény. Ennek megfelelően nem kellett megszakadniuk a vendégjátékosoknak, Nando De Colo például pályára sem lépett, viszont a keretbe nevezett másik 12 ember igen, és mindegyikük szerzett is pontot. Milos Teodoszics (14/6 pont, 7 gólpassz) a limitált játékideje ellenére sem tétlenkedett, remekül osztotta el a labdákat társai között, ami megalapozta számukra a sima győzelmet.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
UNICS Kazany – Cmoki-Minszk (febr. 25.)
Krasznoje Oktabir – Himki Moszkva (febr. 25.)
Zenit Szentpétervár – Krasznye Krilja (febr. 25.)
UNICS Kazany – Krasznye Krilja (febr. 28.)
Kalev/Cramo – Zenit Szentpétervár (febr. 28.)
Bisons Loimaa – Himki Moszkva (febr. 28.)
Krasznoje Oktabir – CEZ Nymburk (márc. 1.)
Lokomotiv Kubany – Nyizsnyij Novgorod (márc. 1.)
CSZKA Moszkva – VEF Riga (márc. 1.)
Avtodor Szaratov – Astana (márc. 1.)
Cmoki-Minszk – Jenyiszej Krasznojarszk (márc. 1.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus