VTB Liga, 21. hét: Vyaltsev megdöntötte a triplarekordot

A Nyizsnyij Novgorod a hét közben csodát tett Tel-Avivban, a CSZKA viszont visszavágott nekik a szezonbeli eddigi egyetlen vereségükért.

A Nyizsnyij Novgorod a hét közben csodát tett Tel-Avivban, a CSZKA viszont visszavágott nekik a szezonbeli eddigi egyetlen vereségükért. Natyazhko 18 pontot dobott a Himkinek, akiknek a mesterlövésze, Egor Vyaltsev 12 triplát elsüllyesztve megdöntötte a ligarekordot, és az egyéni pontcsúcstól is mindössze egy egységgel maradt el. A moszkvai csapatok mellett a Loko és a Kazany is nagyon simán győzött, a Tbiliszi pedig a huszadik meccsén is kikapott.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 20-1) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 10-9) 98-65

A CSZKA Moszkva az eddigi egyetlen vereségét a Nyizsnyij Novgorodtól szenvedte el, amiért most alaposan visszavágott a moszkvai had. A Nyizsnyij egyébként egy hatalmas bravúr után érkezett a fővárosba, hiszen a Maccabi otthonában, hosszabbítás után vívták ki a továbbjutást a Eurocupban az izraeliek kárára. Az a meccs rengeteg energiát kivett a novgorodiakból, és lehet, hogy egyébként is magabiztosan nyert volna a CSZKA, de így főleg nem volt esélye a vendégeknek, akik ráadásul Victor Ruddot és Vladimir Ivlevet is nélkülözték az alapemberek közül. A duplákat 74%-kal (42/31) értékesítő hazaiak mindkét félidő elejét nagyon megnyomták, az első negyedet 23-11-re, a harmadikat pedig 31-9-re nyerték. Mindenki dobott pontot a CSZKA-ban, a leghatékonyabban a 16 perc alatt 22-es indexet összehozó Nando De Colo (11/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) teljesített közülük.

Himki Moszkva (orosz, 15-4) – Asztana (kazah, 6-13) 128-87

Egor Vyaltsev (40/36 pont, 4 gólpassz, 17/12 tripla) parádéjával alaposan kitömte a Himki Moszkva az Asztanát, amivel az orosz mesterlövész történelmet írt. Eddig ugyanis senki nem dobott még 12 triplát egy mérkőzésen (az eddigi rekord 10 volt), illetve egyetlen pont híján a 41-es pontcsúcs is majdnem meglett neki. Tyrese Rice (2 pont, 17 gólpassz) szintén közel állt a rekorddöntéshez, hiszen a 17 gólpassza a negyedik legtöbb a VTB Liga történetében. A meccs egyébként sok izgalmat nem tartogatott, a Himki nagyon simán nyert, az Asztanában viszont a szezont Szolnokon kezdő Kyrylo Natyazhko (18/3 pont, 8 lepattanó) volt az üde színfolt.

Avtodor Szaratov (orosz, 9-8) – UNICS Kazany (orosz, 17-2) 70-97

Az Avtodor számára a múlt héten véget ért az idei Eurocup szezon, a Szolnok korábbi ellenfelével szemben a Kazany viszont veretlenül továbbjutott, így mindenkivel szemben ők fogják élvezni a pályaelőnyt az egyenes kieséses szakaszban. A két csapat összecsapása a vártnál jóval simább volt, a zsinórban már 12. győzelmét ünneplő Kazany végig vezetett, majd a 27-12-es utolsó negyeddel az utolsó nagy ütést is bevitte. A néhány meccses kihagyása után Keith Langford (19/15 pont, 5 lepattanó) visszatérése kiválóan sikerült, illetve Quino Colom (21/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) is nagyon jó volt, de a Kazany hőse ezúttal Kosztasz Kajmakoglu (16/9 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) volt, akinek vezetésével a tatárok elől és hátul is dominálták a pályát.

Lokomotiv Kubany (orosz, 13-5) – Bisons Loimaa (finn, 7-14) 95-55

Egy negyedre volt jó a Bisons a Lokomotiv otthonában, utána viszont átrobogtak a vasutasok az őket Finnországban legyőző ellenfelükön. A 23-22-es első játékrész során a Bisons megdobta a pontjainak közel a felét, a Loko ezt követően extra védekezéssel rukkolt elő, a záró tízpercben például mindössze 5 pontra voltak képesek a vendégek. Anthony Randolph (26/12 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) megállíthatatlan volt, de nagyszerűen mutatkozott be Matt Janning (15/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) is a Lokóban, az Efes tavalyi kiváló shootere nagy erősítés lehet Krasznodarban.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 8-11) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 6-13) 92-66

Jerry Jefferson (32/3 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével nagyon simán verte az Oktyabr a Jenyiszejt. A tavalyi év végén igazolt amerikai erőcsatár szinte minden meccsén domináns teljesítményt nyújt, és ez ezúttal sem volt másként, kimagaslóan a mezőny legjobbja volt. A múlt héten a Riga ellen 25 pontos hátrányból fordító volgográdiak ott folytatták ezen a meccsen, ahol legutóbb abbahagyták és félidőre (52-26) már kétszer annyi pontot szerezve dűlőre vitték a dolgokat.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 6-11) – VEF Riga (lett, 5-14) 74-75

Ahogy említettük a múlt héten a Riga 25 pontos előnyről kapott ki, ezúttal viszont nekik sikerült egy nagy fordítást bemutatniuk. A lettek ugyanis három perccel a vége előtt még 11 pontos hátrányban voltak a Minszk otthonában, mégis győzelemmel távoztak onnan. A nagy felzárkózást Francisco Cruz (21/3 pont, 6 gólpassz) meccsnyerő dobása koronázta meg másfél másodperccel a vége előtt, amire a túloldal legjobbja, Garrett Stutz (17 pont, 5 lepattanó) nem tudott hasonlóan válaszolni, így nyert a Riga.

Vita Tbiliszi (grúz, 0-20) – Kalev/Cramo (észt, 5-13) 77-78

Ilyen közel még nem állt eddig az első győzelme megszerzéséhez a Tbiliszi, mint most a Kalev ellen, ám a szerencsével is hadilábon álló grúzok huszadik meccsükön is vesztesen kényszerültek elhagyni a pályát. Pedig Omar Thomas (28 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) vezérletével nagyot hajrázott és kapaszkodott a Vita, a hazaiak azonban a végén elhibázták lehetőségeiket, így nem sikerült megfordítaniuk a találkozót. A Kalevnek a padról beálló, szintén dupla-duplázó Rolands Freimanis (20 pont, 11 lepattanó) adott nagy lökést a 40 perc során.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Vita Tbiliszi – Bisons Loimaa 
Krasznoje Oktyabr – Lokomotiv Kubany 
Zenit Szentpétervár – Himki Moszkva
Asztana – CSZKA Moszkva 
VEF Riga – Kalev/Cramo
UNICS Kazany – Bisons Loimaa

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus