VTB Liga, 23. hét: Megdőlt a liga pontrekordja

A Himki kikapott a Zenit ellen, így ismét a CSZKA áll az élen. Megdőlt a pontrekord, de nem valamelyik sztárcsapat, hanem az Avtodor révén.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

 

Astana (kazah, 9-13) – Krasznye Krilja (orosz, 6-15) 95-88

A rájátszás esélyének megtartása miatt feltétlenül nyernie kellett az Astanának a Krasznye Krilja ellen, és ez nagyobb gond nélkül sikerült is a kazahoknak. Az elején még egálban volt a két csapat, a félidő vége azonban a hazaiaknak sikerült jobban. (48-40). Fordulás után is élesebben jött ki az öltözőből az Astana, így rövidesen már 67-50 arányban vezettek. A Krilja az egy lepattanó híján tripla-duplázó, fantasztikusan játszó Viktor Zarjazko (25/6 pont, 10 gólpassz, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés) vezetésével még megkísérelte a felzárkózást, ám 4 egységnél közelebb nem jutottak. Az Astanában Jerry Johnson (20/12 pont, 11 gólpassz) volt a fazonszabász, de mellette több jó teljesítmény is akadt, aminek köszönhetően jobbnak bizonyultak a házigazdák.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-18) – Avtodor Szaratov (orosz, 10-12) 99-119

Az Avtodor megdöntötte a ligarekordot az egy meccsen dobott pontok tekintetében, a Lietuvos Rytas 116-os korábbi csúcsát adták át a múltnak a másik szerdai meccsen. Az oroszoknak ideális ellenfélnek tűnt az utolsó helyezett Minszk, hogy megtörjék hárommeccses vereségsorozatukat. Ez így is lett, ám csak a végén lett ilyen sima a meccs, a negyedik negyedben öt triplával húzott el és érte el végül a rekordot az Avtodor. A vendégeknél Courtney Fortson (28/9 pont, 17 gólpassz) elképesztő dupla-duplával jelentkezett, de rajta kívül még ketten is 20 fölött termeltek, nevezetesen Micah Downs (23/12 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Kirilo Feszenko (23 pont, 6 lepattanó). A Minszkben heten is kétszámjegyű pontszámot és indexmutatót értek el, mindhiába.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 16-6) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 6-16) 98-81

Három negyeden keresztül ragyogóan tartotta magát, sőt vezetett is az előzetesen esélytelennek vélt Jenyiszej a Krasznodar otthonában. A vége azonban mégis nagyarányú Loko-siker lett, hiszen a hazaiak elképesztő tűzijátékot rendeztek a negyedik negyedben, mikor tíz percen belül kilenc triplát is elsüllyesztettek a Jenyiszej gyűrűjében. Csapatával együtt támadt fel Anthony Randolph (16/9 pont, 8 lepattanó) is, aki lassú kezdése után sokat padozott, majd a végén mégis vezére tudott lenni csapata nagy hajrájának. Randolph mellett a másik amerikai kiscsatár, Derrick Brown (16/3 pont, 7 lepattanó) is remekelt, a Jenyiszej pedig nagyban Elmedin Kikanovics (23/3 pont, 5 lepattanó) révén tartotta sokáig meccsben magát.
    

Zenit Szentpétervár (orosz, 15-5) – Himki Moszkva (orosz, 19-3) 65-63

A forduló rangadója a két remek védelemről szólt, miután a Zenit szépen csendben immár tízmeccsesre bővítette győzelmi sorozatát és a két moszkvai nagyágyú mögött foglal helyet a tabellán. A két csapat aligha tudott már újat mutatni egymásnak, hiszen ez volt az idei ötödik összecsapásuk, legutóbb pedig pár nappal korábban a Eurocupban mérkőztek meg egymással. Február hónap MVP-je, a több nagy rangadót is eldöntő Tyrese Rice (14 pont, 6 gólpassz) ezúttal nem tudott döntő faktor lenni a végjátékban, ráadásul 19 mezőnykísérletéből mindössze 5-öt dobott be, ez pedig ezúttal kevés volt a győzelemhez. Egyedül Petteri Koponen (21/3 pont) volt kimagasló a fővárosiak közül, ami kevés volt számukra, hiszen mindössze 9 és 12 pontos negyede is volt a Himkinek. Okos, kemény kosárlabdát játszott a Zenit, a jobb erőkből álló rivális ellen csak így lehetett esélyük. Főleg, hogy Ricehoz hasonlóan a szentpétervári karmester, Walter Hodge (16 pont, 5 lepattanó) sem volt valami hatékony. A padról érkező kanadai center, Kyle Landry (20/6 pont, 9 lepattanó) viszont tarthatatlan volt, ő lett a meccs hőse.

 

Astana (kazah, 9-14) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 16-6) 72-79

Art Parahuszki (16 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) jó játékkal tért vissza a Nyizsnyij Novgorodba néhány meccses kihagyása utána. A kiváló középjátékos nagyon kellett a vendégeknek, hogy sikerrel vehessék a veszélyes kazah túrájukat. Ahogy az a második félidei 16-2-es roham is, amivel megfordították az oroszok a meccset, hiszen addig az Astana játszott előnyben. A nemrég igazolt, második VTB Liga meccsét játszó izraeli Gal Mekel (18/3 pont) szintén pozitív képet festett magáról, hiszen ő tudott lenni a mezőny legeredményesebbje, így még azt is elbírta a Nyizsnyij, hogy Taylor Rochestie mindössze 2 pontra és -4-es indexre legyen képes. 

 

Krasznye Krilja (orosz, 6-16) – VEF Riga (lett, 9-12) 46-87

Újabb gyalázatos produkcióval „lepte meg” szurkolóit a Krasznye Krilja, hiszen nem az első eset volt, hogy az oroszok nem jöttek ki az 50 pontból sem. Ráadásul most nem is a CSZKA Moszkva volt az ellenfél, mint néhány héttel korábban, hanem a meccs előtt még csak 2 győzelemmel többet gyűjtő Riga látogatott Szamarába. Ennek ellenére nagyon simán diadalmaskodtak a lettek, akik minden negyedet megnyertek és fokozatosan növelték előnyüket. A vendégek és a mezőny legjobbja Janis Timma (19/15 pont, 3 labdaszerzés) volt.

 

Kalev/Cramo (észt, 9-14) – Bisons Loimaa (finn, 8-16) 85-79 h.u.

Olekszij Pecserov (21/9 pont, 9 lepattanó) második Kalevben játszott meccse is jól sikerült, ezúttal ráadásul győzelemre tudta vezetni új csapatát. A rendes játékidő végén még nem sikerült eldöntenie a meccset az ukrán klasszisnak, hosszabbításba torkollott a meccs, ott viszont már egyértelműen a Kalev volt jobb, és Pecserov néhány nagy kosara után behúzták ezt a meccset közvetlen riválisukkal szemben. Az észtek közül Keith Benson (20 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) és Scott Machado (12/3 pont, 11 gólpassz, 5 lepattanó) is dupla-duplát ért el, ők is nagyon kellettek a hazai sikerhez.

 

UNICS Kazany (orosz, 15-8) – CEZ Nymburk (cseh, 7-16) 76-62

Ismételten Keith Langford nélkül lépett pályára a Kazany, de ezúttal sem akadt gondjuk a győzelem megszerzésével az oroszoknak. A Nymburk két és fél negyeden át tudta megnehezíteni a tatárok dolgát, ám a harmadik negyedet egy 16-5-ös futással zárta a Kazany, így 14 pontos vezetésre tettek szert, amit a meccs végéig megőriztek. Langford hiányában ezúttal Kosztasz Kajmakoglu (15/9 pont, 7 lepattanó) vette át a marsallbotot, a nagyszakállú görög mindössze 21 perc alatt is roppant hatékony tudott lenni, ráadásul kiváló védekezéssel segítette győzelemhez csapatát.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 9-13) – CSZKA Moszkva (orosz, 21-3) 88-101

Randy Culpepper (29/12 pont) és Nando De Colo (33/15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 6/5 tripla) pisztolypárbajából, csakúgy, mint a mérkőzés egészéből végül a vendégek jöttek ki jobban. Mindkét fél a támadójátékra helyezte a hangsúlyt, és nem is okoztak csalódást e tekintetben, szórakoztató kosárlabdát játszottak. A hajrát aztán nem bízta csak De Colóra és a sok dobott pontra a CSZKA, hiszen az utolsó játékrészben szigorítottak védekezésükön a vendégek, 14 pontot kaptak ekkor összesen, így nem adták meg az esélyt a győzelemre az Oktabirnek. Pozitív hír a moszkvaiaknak, hogy bemutatkozhatott a VTB Liga idei szezonjában a hosszú ideje sérült Viktor Hjapa (8 pont, 5 lepattanó), illetve hogy Sonny Weems (15/3 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó) ismét nagy formában kosarazik.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Astana – UNICS Kazany (márc. 14.)
Lokomotiv Kubany – VEF Riga (márc. 14.)
Himki Moszkva – Krasznye Krilja (márc. 14.)
Bisons Loimaa – Nyizsnyij Novgorod (márc. 15.)
CEZ Nymburk – Kalev/Cramo (márc. 15.)
CSZKA Moszkva – Zenit Szentpétervár (márc. 15.)
Cmoki-Minszk – Krasznoje Oktabir (márc. 17.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus