VTB Liga, 24. hét: Nem tudott az élre állni a Kazany

A forduló előtt egyaránt 2-2 vereséggel álló CSZKA és Kazany rangadóját gond nélkül nyerték a fővárosiak.

A forduló előtt egyaránt 2-2 vereséggel álló CSZKA és Kazany rangadóját gond nélkül nyerték a fővárosiak, ahogy a Loko is biztosan húzta be az „euroligás” derbit a Himki ellen.

 

UNICS Kazany (orosz, 19-3) – CSZKA Moszkva (orosz, 23-2) 89-100

Jelzésértékű győzelmet aratott a CSZKA Moszkva a szintén két vereséggel álló Kazany otthonában, így továbbra is a címvédő vezeti a ligát. A moszkvaiaknak a múlt héten megszakadt a 19 meccses győzelmi sorozatuk, a Kazany pedig a Eurocupban kapott hatalmas pofont, hiszen az idegenbeli győzelmük után otthon kaptak ki és estek ki a Zielona Gora ellen. A tatárok vesszőfutása ezen a meccsen tovább folytatódott, hiszen már az első negyedben eldőlt a találkozó. A meccsre a Real Madrid idegenbeli legyőzésével hangoló, nagyszerűen dobó CSZKA 17 ponttal, 28-11-re megnyerte a nyitó játékrészt, a különbség pedig hamarosan a 24 pontot is elérte. Innentől már csak a becsületéért küzdhetett a házigazda, a lényegi dolgok már eldőltek. A nagy formában lévő Milos Teodoszics (23/18 pont, 7/6 tripla) ismét megoldhatatlan feladat elé állította az ellenfeleket, szinte tökéletes dobóteljesítménnyel és eladott labda nélkül vezette a CSZKA-t. A Kazanyban csak Keith Langfordban (24/6 pont) és Quino Colomban (20/12 pont, 7 gólpassz) volt pont, de ők is rossz hatékonysággal dolgoztak.

Lokomotiv Kubany (orosz, 17-5) – Himki Moszkva (orosz, 16-7) 94-81

A CSZKA után a másik moszkvai csapatot, a Himkit is megverte a pazar formában lévő Lokomotiv, ez a győzelem már zsinórban a 12. volt a vasutasoknak, ami jelenleg a leghosszabb aktív sorozat. A hét közben a Barcelona ellen nagy győzelmet arató Himki ezzel szemben egymás után harmadszor kapott ki a ligában, így jelen állás szerint még a harmadik helyről is lemaradhatnak, amit most már magabiztosan birtokol a Loko. Ez a rangadónak induló mérkőzés egyébként szinte semmilyen izgalmat nem tartogatott, a krasznodariak végig vezettek a mérkőzésen. A legközelebb 67-64-nél férkőzött a Himki, ám ekkor egy 11-1-es futással lépett el ismét biztonságos távolságba a Loko. A mezőny legjobbja a hazaiaktól a tavalyi csapatát szomorító Victor Claver (21/6 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 12/9 mezőnyből) volt, de mellette Malcolm Delaney (16/6 pont, 8 gólpassz), Chris Singleton (18 pont, 5 lepattanó) és Anthony Randolph (16/3 pont, 4 blokk, 3 gólpassz. 3 lepattanó) is kiváló volt.

Zenit Szentpétervár (orosz, 12-4) – Bisons Loimaa (finn, 8-17) 106-73

A Zenit meglepetésre óriási, 26 pontos verést kapott a Nyizsnyij Novgorodtól a Eurocup nyolcaddöntőjének első meccsén, amit a másodikon nem is tudtak ledolgozni a szentpéterváriak, így a Kazanyhoz hasonlóan ők is búcsúzni kényszerültek a sorozattól. A Bisons ellen vigasztalódhattak az oroszok, akik a nehéz első negyed után a másodikat hatalmas fölénnyel, 34-14-re nyerték meg, így félidőben már 63-36-ra vezettek, minden eldőlt tehát. A Zenitben mindenki jól játszott, de kiemelendett közülük Kaspars Berzins (23/15 pont, 5 lepattanó, 2 blokk), a lett center mindössze 15 perc alatt jutott el 23 pontig és 26-os indexmutatóig.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 13-9) – Kalev/Cramo (észt, 6-16) 80-66

A múlt héten is egymással játszott a Nyizsnyij Novgorod és a Kalev, és az oroszok ismét legyőzték az észteket, de érdekes módon otthon ez nehezebben sikerült nekik, mint legutóbb Tallinnban. A Nyizsnyij Eurocup-meneteléséről már esett szó, de nemcsak az európai porondon, hanem „otthon” is jól teljesítenek a fekete-fehérek. Ezen a meccsen 60-61-nél még a vezetést is átvette egy rövid időre a Kalev, ám erre egy 12-1-es rohammal felelt a Nyizsnyij, így elmaradt a meglepetés. Az oroszok legjobbja ezúttal is a masszív dupla-duplát szállító Victor Rudd (15 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) volt.

CEZ Nymburk (cseh, 13-9) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 9-13) 103-76

Nem tudta felvenni a versenyt az Oktyabr a Nymburk tempójával és mélységi rotációjával, így a házigazdák a vártnál sokkal könnyedebb győzelmet arattak. Beszédes adat, hogy a csehek kispadja egészen elképesztő módon 72-24-re verte az oroszok cseréit. Igaz ebben az is közrejátszott, hogy a padról szállt be többek között a mezőny legjobbja, Michael Dixon (17/12 pont, 6 gólpassz), aki ismét a fazonszabásza volt csapatának. Az első negyedben már ráduplázott ellenfelére a Nymburk (34-17), és a későbbiekben sem történt különösebb változás, az Oktyabr Ekene Ibekwe (27/6 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) újabb extrája ellenére sem tudott meccsben lenni.

Vita Tbiliszi (grúz, 0-24) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 8-14) 72-85

Azután, hogy az egyik legjobbját, Omar Thomast elcsábította a Zenit, és nem is a grúz fővárosban, hanem Kutaisziben fogadta a Tbiliszi a Jenyiszejt, nem volt reális esélyük megszerezni a grúzoknak az első győzelmüket a krasznojarszkiak ellen sem. Már az első negyed végére (19-32) kialakult a csapatok közti végső különbség, ezt követően már csak ezt kellett tartaniuk a vendégeknek, ami nem is okozott gondot számukra. Főleg a meccs elején a nagyszerű számokat hozó David Kennedy (19/3 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) volt elemében, rajta kívül pedig Denis Zakharov (19/12 pont, 8/7 mezőnyből) volt még kiemelkedő a Jenyiszejben.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 7-13) – Asztana (kazah, 6-16) 87-83

Jó kis meccset vívott egymással a Minszk és az Asztana, amit végül a házigazda fehéroroszok nyertek meg, teljesen megérdemelten. Az Anthony Hillard (21/6 pont, 5 lepattanó) vezette beloruszok ugyanis szinte végig vezettek a mérkőzésen, de a kazahok egyetlen percre sem adták fel a küzdelmet. Kenneth Hayes (24/6 pont, 8 gólpassz) és Jerry Johnson (15/3 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) vezérletével 76 pontnál kiegyenlített az Astana, ám a Minszk ekkor szigorított védekezésén, és a vendégek öt percen keresztül nem tudtak kosarat szerezni, így fordítani sem.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Krasznoje Oktyabr – Nyizsnyij Novgorod 
VEF Riga – UNICS Kazany 
Cmoki-Minszk – Avtodor Szaratov 
Zenit Szentpétervár – CEZ Nymburk 
Himki Moszkva – UNICS Kazany 
Asztana – CEZ Nymburk 
Avtodor Szaratov – Cmoki-Minszk
Nyizsnyij Novgorod – Lokomotiv Kubany
Vita Tbiliszi – Zenit Szentpétervár
Jenyiszej Krasznojarszk – CSZKA Moszkva

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus