VTB Liga, 24. hét: Továbbra is a CSZKA uralja Moszkvát

Két nagy rangadót is rendeztek a hétvégén a ligában, melyek után rendeződni látszik az élmezőny erősorrendje. A CSZKA Moszkva ugyanis erődemonstrációt tartott a Shvedet nélkülöző városi rivális Himki otthonában, ezzel megszilárdította vezető pozícióját. A Zenit is hasonlóan tett a második helyével, miután ők a Lokotól távoztak nagyon értékes két ponttal.

Lokomotiv Kubany (orosz, 13-5) – Zenit Szentpétervár (orosz, 18-3) 80-83

Nagyon fontos rangadót játszott egymással a Lokomotiv és a Zenit, amit végül a szentpéterváriak nyertek meg, ezzel továbbra is őrzik – és a Himki vereségével meg is erősítették – második helyüket. A Loko ugyanakkor – ahelyett, hogy beérte volna a vereségek számában a Zenitet – leszakadni látszik, és úgy tűnik, hogy be kell érniük a negyedik hellyel, amivel a CSZKA Moszkva ágára kerülhetnek a rájátszásban, ami sosem túl jó ómen. A meccs egyébként végig nagyon szoros volt, a negyedik negyednek pedig még a Jan Vojukasz (1616 pont, 5 lepattanó) és Kevin Jones (12 pont, 14 lepattanó) által vezetett Loko vágott neki hatpontos előnyből (65-59). A záró játékrészt aztán Szergej Karaszev (23/6 pont) és Ryan Toolson (14/6 pont, 6 lepattanó) pontjainak köszönhetően 10-0-lal kezdte a Zenit, majd a vendégek másik két ásza, Janis Timma (15/9 pont) és Sztefan Markovics (17/6 pont, 7 gólpassz) is hozzászólt a tánchoz, főleg utóbbi volt az, aki a végjátékot remekül lemenedzselte. A legvégén aztán Matt Janning (14/6 pont, 4 lepattanó) még egalizálhatott volna, ám triplája kimaradt, így a szentpéterváriak örülhettek.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-16) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 10-10) 78-86

A Minszkből nemrég Djordje Gagics mellett Dru Joyce és Nemanja Milosevics is távozott, ráadásul edzőváltáson is átesett a Körmend korábbi kupaellenfele, akiknek ilyen körülmények között kellett volna újraszerveződniük a Jenyiszej elleni találkozóra. Ez többé-kevésbé sikerült is a beloruszoknak, ám a második negyedet 26-12-re megnyerve átrobogott rajtuk a szibériai alakulat, akik megállíthatatlanul menetelnek a playoff-szereplés felé. Suleiman Braimoh (20/12 pont, 8 lepattanó, 4/4 tripla) és Vaszilij Zavorujev (16/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) voltak ezúttal a Jenyiszej húzóemberei, míg a Minszkben maradtak közül Justin Gray (17/3 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Antonio Graves (15 pont, 4 lepattanó) teljesítményére sem lehetett panasz.

Kalev/Cramo (észt, 5-16) – VEF Riga (lett, 10-9) 74-82

Janis Blums (31/24 pont) egészen elképesztő, nyolc triplás teljesítményével a főszerepben a Jenyiszejhez hasonlóan a Riga sem hibázott egy hasonló játékerőt képviselő rivális otthonában, így a lettek lépéselőnyben maradtak az oroszokkal szemben a hatodik helyért folyó csatában. Blums egyébként az első félidőben volt igazán extra, nyolc triplájából hetet ekkor szerzett (kilenc kísérletből). Szüksége is volt csapatának erre a produkcióra, hiszen ezzel együtt is csak 39-35-re vezettek a nagyszünetben. A záró játékrésznek pedig már egálról futottak neki a csapatok, ám ezt 8 ponttal, 23-15-re megnyerte a Riga, így hozták a „kötelezőt”.

Parma (orosz, 0-19) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7-14) 75-84

Hiába volt 35 percen át ismét teljesen egyenrangú partner (67-67) a Parma, a permi gárda a Nyizsnyij Novgorod ellen sem tudta megszerezni első győzelmét. Ezt követően ugyanis a vendégek pazarul játszó triójából, azaz a Kenny Boynton (25/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés), Petr Gubanov (18/6 pont, 7 lepattanó), Dijon Thompson (17/3 pont, 12 lepattanó, 4 labdaszerzés) hármasból az utóbbi kettő vezérelt egy 12-0-s rohanást, amivel eldöntötte a meccset a Nyizsnyij.

UNICS Kazany (orosz, 13-8) – Avtodor Szaratov (orosz, 6-13) 95-83

Keith Langford (23 pont) „szokásos” teljesítménye mellett Art Parakhoszki (30 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 17/15 mezőnyből) és Quino Colom (20/9 pont, 13 gólpassz) is hatalmas extrát nyújtott a Kazanyban, így nem meglepő, hogy a tatárok behúzták az Avtodor elleni fellépésüket. Könnyű dolguk azonban három ilyen kiváló performansszal sem volt, hiszen a Vince Hunter (22 pont, 10 lepattanó) vezette szaratoviak végig ott loholtak ellenfelük nyakán. Végül aztán egy 12-0-s futás volt az, ami öt perccel a vége előtt végleg a hazaiak javára billentette a mérleg nyelvét, akikre rá is fért már ez a sikerélmény, hiszen az Euroligában például már zsinórban 11 vereségnél tartanak, és ebben a bajnokságban sem brillíroznak.

Himki Moszkva (orosz, 16-4) – CSZKA Moszkva (orosz, 19-2) 70-92

Legjobb dobója és legnagyobb sztárja, az idei Eurocup szezon MVP-jének is megválasztott Alexej Shved nélkül nem volt esélye a Himki Moszkvának a városi rivális CSZKA Moszkva elleni rangadón. A címvédő ugyanakkor – ahogy az ilyen meccseket rendszerint szokta – nagyon komolyan vette az összecsapást, amin erődemonstrációt tartottak nemcsak a jelenlegi, hanem az összes riválisuk és kihívójuk számára. A CSZKA ezzel megerősítette vezető pozícióját a tabella élén, karnyújtásnyira került tőlük az alapszakasz-győzelem, a Himkinek viszont lehet, hogy be kell érnie a harmadik hellyel. Ez a találkozó már az első negyedben eldőlt egyébként, hiszen a CSZKA viharosan, 26-9-cel kezdett. A folytatásban sem változott aztán semmi, sőt, a tavalyi bajnok már 37 ponttal (48-85) is vezetett a negyedik negyed elején, innen tudott jelentősen kozmetikázni az eredményen a Himki. A CSZKA vezérei Nando De Colo (18/3 pont, 4 lepattanó), Cory Higgins (14/9 pont, 3 labdaszerzés) és Kyle Hines (13 pont, 4 lepattanó) voltak a könnyed győzelem során.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
VEF Riga – Parma 
Cmoki-Minszk – Parma 
Nyizsnyij Novgorod – Himki Moszkva
Jenyiszej Krasznojarszk – Asztana
VEF Riga – UNICS Kazany
CSZKA Moszkva – Kalev/Cramo 
Lokomotiv Kubany – Avtodor Szaratov

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus