VTB Liga, 25. hét: A Minszk ellen nyert először a Parma

Nincs már nyeretlen csapat a ligában, miután a Körmend korábbi kupaellenfele otthonában 20 vereség után a Parma is megszerezte első győzelmét. A nagycsapatok közül a CSZKA és a Loko könnyedén, míg a Himki és a Kazany nagyon jó meccseken érte el újabb sikerét.

VEF Riga (lett, 11-9) – Parma (orosz, 0-20) 91-80

Nem történt semmi különleges és meglepő a Riga és a Parma találkozóján, a lettek biztosan intézték el a nyeretlen újoncot és matematikailag is megváltották jegyüket a playoffba. A Riga kiváló első félidőt produkált (15 gólpassz, 17/14 (82%) dupla), így a nagyszünetben már 44-32-re vezettek a hazaiak a Domagoj Samac (18/12 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) által húzott permiek ellen. Az utolsó játékrésznek pedig már 23 pontos előnyből vághattak neki a hazaiak, ezt követően tudott valamelyest kozmetikázni az eredményen a Parma. A Riga legjobbja ezúttal Kristopher Richard (18/6 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-17) – Parma (orosz, 1-20) 62-71

20 vesztes találkozó után a Minszk ellen végre megszerezte első győzelmét a Parma is a VTB Ligában, így az alapszakasz végéhez közeledve nincs már nyeretlen csapat a bajnokságban. Most vagy soha lehetőség volt ez a permiek előtt, hiszen a beloruszok teljesen szétesőben vannak nemcsak a játékukat, hanem a keretüket illetően is. Ezt remekül ki is használták az első félidőben megállíthatatlan, 16 perc alatt 18 pontot szerző Szergej Csernov (23/12 pont, 4 lepattanó) vezérletével a vendégek, akik a nagyszünetben már 49-30-ra vezettek. Hiába javult fel aztán valamelyest a Minszk a folytatásban, a jól megérdemelt győzelem a Parmáé lett.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7-15) – Himki Moszkva (orosz, 17-4) 90-99

Egy nagyszerű, végig szoros meccset játszott egymással a playoffra hajtó Nyizsnyij Novgorod, illetve a még mindig a második helyben bízó Himki Moszkva. A két orosz gárda erőfeszítései közül aztán a fővárosiakét koronázta siker, így ők kerültek közelebb céljaik eléréséhez. Három negyedet követően még teljesen egál volt a mérkőzés (69-71), majd a negyedikben már inkább a Himki dominált, ám a Niyzsnyij – volt hogy egy 7 pontos labdabirtoklással – mindig visszajött a meccsbe. Egy perccel a vége előtt aztán egy büntetővel egy pontra jöhetett volna fel a házigazda, ám ez kimaradt, míg a túloldalon a csapatkapitány Monya triplával büntetett, ekkor dőlt el a meccs a Himki javára. A moszkvaiaknál Alexej Shved (32/12 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) ismét parádés volt, de mellette E.J. Rowland (20/3 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés), Marko Todorovics (15 pont, 8 lepattanó) és Jacob Pullen (15/6 pont, 4 gólpassz) is szépen hozták magukat. A Nyizsnyijben Kenny Boynton (27/15 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) és Dijon Thompson (19/6 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) nyújtottak extrát.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 11-10) – Asztana (kazah, 9-12) 88-78

Tisztulni látszik a kép a 6-8. helyek között, hiszen az Asztana a krasznojarszki veresége után nagyon úgy tűnik, hogy csak a nyolcadik pozícióba ér majd oda, míg az előtte lévő két helyen a Riga és a Jenyiszej osztozhat majd. A kazahok gyengén kezdték ezt a számukra nagy rangadót, nem nagyon találták dobókezüket, az oroszok ezzel szemben már 27 pontot berámoltak az első negyedben (27-15). A folytatásban sem változott érdemben semmi, a meccs legjobbja, Ian Miller (31/15 pont, 7 gólpassz) szinte egymaga próbálta tartani az Asztanát, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A győztesnél Tony Taylor (21/9 pont, 6 gólpassz) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

VEF Riga (lett, 11-10) – UNICS Kazany (orosz, 14-8) 82-86 h.u.

A Kazany esetleges legyőzésével a Rigának még az ötödik hely megszerzésére is reális esélye lett volna, ez azonban végül ha csak hajszál híján is, de nem jött össze, az oroszok hosszabbításban megmenekültek és győzelemmel távozhattak a lett fővásrosból. A mérkőzés egyébként végig nagyon szoros volt a rendes játékidőben, hol az egyik, hol pedig a másik fél vezetett, és többször mutatott döntetlen állást is az eredményjelző. A Kazany számára volt adott a végén a lehetőség, hogy megnyerje a derbit, ám a most is jól játszó Quino Colom (14/6 pont, 9 gólpassz) triplakísérletét blokkolták a hazaiak. A túlórát aztán 8-0-lal kezdte a Kazany, ám még ezt követően is volt sansza a Rigának. A vendégek ugyanis több büntetőt is kihagytak, az ezúttal szürkébb, mindössze 18/4-gyel mezőnyöző Janis Blums viszont nem tudta bedobni az egyenlítésért elengedett triplát sem, így nyertek a tatárok. A meccs legjobbja a Kazanyban Art Parakhoszki (16 pont, 9 lepattanó, 8/8 mezőnyből) volt, míg a Rigában Mareks Mejeris (17 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

CSZKA Moszkva (orosz, 20-2) – Kalev/Cramo (észt, 5-17) 100-68

Természtesen Nando De Colo nélkül sem okozott gondot a CSZKA Moszkva számára a Kalev legyőzése, a címvédő sikere egyetlen másodpercig sem volt kérdéses. Az oroszok 31 pontos első negyeddel jelentkeztek (31-17), majd folyamatosan húztak el, minden játékrészben növelve előnyüket. A CSZKA nagyszerűen használta ki, hogy az észtek eladtak kereken 20 labdát, ebből sok könnyű kosár született. A moszkvaiaknál ezúttal már 13 ponttal el lehetett hódítani a legeredményesebb játékos címet, Nikita Kurbanov (13/6 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés), Cory Higgins (13/3 pont) és Szemen Antonov (13/3 pont, 5 lepattanó) is eddig jutottak.

Lokomotiv Kubany (orosz, 14-5) – Avtodor Szaratov (orosz, 6-14) 79-61

Nagyszerűen kihasználta a Lokomotiv, hogy az Avtodor legjobbja, Nick Minnerath gyors három faultot beszedett a meccs elején és a kispadra kényszerült. Ezt követően ugyanis már 43-30-ra vezetett a nagyszünetben a Loko, majd a krasznodariak előnye már 27 pont (69-42) is volt a harmadik játékrészben, semmi nem fenyegette a győzelmüket. A győztesnél Taylor Rochestie (17/6 pont) és Kevin Jones (14 pont, 8 lepattanó) nyújtották a legeredményesebb, legjobb teljesítményt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Nyizsnyij Novgorod – Asztana
Jenyiszej Krasznojarszk – VEF Riga 
Avtodor Szaratov – Parma 
Himki Moszkva – Zenit Szentpétervár
UNICS Kazany – Lokomotiv Kubany
CSZKA Moszkva – Cmoki-Minszk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus