VTB Liga, 26. hét: Mindenhol hazai győzelem

A Kazany krasznojarszki veresége volt csak meglepetés ezúttal, a Loko pedig legyőzte, ezzel lépéselőnybe került a rivális Zenittel szemben.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 18-7) – Zenit Szentpétervár (orosz, 16-7) 86-64

Habár 26-13-ra elbukta a Lokomotiv a Zenit ellen az első negyedet, végül mégis simán nyertek a „vasutasok” a forduló rangadóján. A második játékrészt ugyanis 30-12-re nyerték a hazaiak, akik mindössze két mezőnykosarat engedélyeztek ellenfelüknek ebben a tízpercben, így félidőben már náluk volt az előny. Fordulás után is fenntartotta védekezésének magas színvonalát a Loko, mindössze 26 pontot kaptak a második félidőben, így nagyon sima lett a meccs vége. A szervezési és irányítási feladatokat ezúttal Krunoslav Simon (12 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) kapta meg, így hátvédtársa, Malcolm Delaney (27/15 pont, 4 lepattanó, 6/5 tripla) maximálisan a pontszerzésre tudott koncentrálni. Az amerikai a mezőny kimagaslóan legjobbjaként 27 pontos szezoncsúcsot termelt, így több gyenge meccs után végre olyan meghatározó tudott lenni, mint szezon eleji szerződtetésekor. A Loko és a Zenit is a legjobb négybe vágyik, ezzel az eredménnyel pedig most a krasznodariak vannak némileg előnyösebb helyzetben, de az is könnyen előfordulhat, hogy a rájátszásban nemsokára találkozik ez a két csapat az első körben.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 7-17) – UNICS Kazany (orosz, 15-11) 85-81

Igaz, hogy ezúttal is Keith Langford nélkül volt kénytelen kiállni a Kazany a Jenyiszej ellen, ám így is hatalmas meglepetés, hogy az utolsó előtti helyen tanyázó krasznojarszkiak nyerni tudtak a Eurocupban már elődöntőt játszó riválisukkal ellen. A Kazannyal sok minden extra már nem történhet az alapszakasz során, a hatodik helyre szinte bebetonozták magukat, így most nyilván az európai porondra tartogatják legjobbjukat. Langford hiányában Kosztasz Kajmakoglu (17 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) és Curtis Jerrells (15/9 pont, 6 gólpassz) igyekeztek átvenni a vezérszerepet, és erőfeszítésüket csaknem siker koronázta, hiszen a meccs végén át tudták venni a vezetést. A szinte végig vezető Jenyiszej azonban Pavel Szergejev (12/6 pont, 4 gólpassz) hatalmas triplájával visszavette előnyét és megnyerte a meccset. A házigazdáknál Elmedin Kikanovics (19 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) játszott még kulcsszerepet a győzelemben, de mindenki tett valamit a közösbe.
    

Bisons Loimaa (finn, 9-19) – Krasznye Krilja (orosz, 7-18) 100-43

Az orosz kupa négyesdöntője miatt – ahol egyébként negyedikként végeztek a szamaraiak – mindössze hat ifista korú játékosát küldte el a Bisons elleni VTB Liga meccsre a Krasznye Krilja vezetősége. Így nem is lehetett más a végeredmény, mint egy kiütéses finn siker, a találkozó túl sok sportszakmai értékkel nem bírt, még edzőmeccsnek sem felelt meg egyik fél számára sem. Az 57 pontos különbség egyébként rekordgyőzelmet jelent a Bisons számára, akiknek a játékosai könnyen hozhattak össze kiemelkedő statisztikákat. Travis Nelsonnak (20 pont, 12 lepattanó, 5 blokk, 4 gólpassz, 9/8 mezőnyből) például 28 perc is elég volt a 39-es indexmutatójához.

 

Himki Moszkva (orosz, 22-3) – Astana (kazah, 10-16) 93-64

Magabiztosan, nagyobb megerőltetés nélkül verte a Himki Moszkva az Astanát, ezzel igazolva a papírformát. Kazahsztánban nagyon megizzasztotta az orosz sztárcsapatot az Astana, akkor csak Rice klasszisa döntött a végjátékban a Himki javára. Ezúttal erre nem volt szükség, bár ismét Tyrese Rice (15/9 pont, 9 gólpassz, 2 blokk) volt a moszkvaiak vezére, akinek 20 perc játékidő sem kellett, hogy kis híján dupla-duplázzon. Ez, mármint a dupla-dupla James Augustine (13 pont, 12 lepattanó) számára viszont összejött, ez a tengely szokás szerint most is nagyon erős volt.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 13-12) – Krasznoje Oktabir (orosz, 9-16) 99-93

Hatalmas lépést tett az Avtodor nemcsak a rájátszás, hanem a hetedik hely megszerzése tekintetében is az Oktabir legyőzésével. Intenzív, nagy tempójú meccs volt ez, mindkét csapatnak rengeteg rádobása volt, így nem meglepő a gazdag ponttermés. A liga két talán legszínesebben játszó energiabombájának, Courtney Fortsonnak (29/9 pont, 11 gólpassz, 12 kiharcolt fault) és Randy Culpeppernek (28/12 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) a csatáját nagy várakozás előzte meg, és nem is okozott csalódást egyikük sem, alaposan megterhelték egymás gyűrűjét. A hazaiaknál még Jeremy Chappell (25/15 pont, 8 lepattanó) is kiemelkedően játszott, de a különbséget az jelentette, hogy az Avtodor sokkal mélyebb volt, több játékos tudott hozzátenni valamilyen pluszt, ami meghozta a győzelmet.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 18-7) – VEF Riga (lett, 10-14) 102-72

Gond nélkül hozta a papírforma-győzelmet a Nyizsnyij Novgorod a Riga ellen, ráadásul Bagackisz mester extra pihenőt tudott adni kulcsjátékosainak. A 20-22 percnyi játékidő ellenére Taylor Rochestie (21/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Art Parahuszki (20 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) és Tarence Kinsey (15/9 pont, 4 lepattanó) is szép számokat hoztak, mindhárman húzóemberek voltak. A Rigában viszont nem tudta vállalni a játékot Janis Timma, nélküle pedig esély sem volt egy hasonló bravúrra, mint amit a múlt héten a Krilja mutatott be Nyizsnyij Novgorodban. A letteknél Robert Lowery (16/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) volt az egyetlen fecske, nyarat azonban ő sem tudott csinálni.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 24-3) – CEZ Nymburk (cseh, 7-19) 102-67

A Nyizsnyij Novgorodhoz hasonlóan a CSZKA Moszkva is simán vette a maga kötelező akadályát a Nymburk ellen. A CSZKA szépen csendben elkezdte az újabb győzelmi sorozata építgetését, hiszen ez már zsinórban a nyolcadik sikere volt a címvédőnek. Milos Teodoszics (12/12 pont, 11 gólpassz, 4/4 tripla) kevesebb, mint 20 perc alatt is nagy showt tudott csinálni, hiszen mindössze négy rádobásból érte el 12 pontját, 11 gólpasszából pedig kedvükre fejezhették be az akciókat csapattársai. A triplákat egyébként Teodoszicson kívül, csapatszinten is remekül dobta a moszkvai sztárcsapat (24/15, 62%), akik ezen túl Andrej Kirilenko (14 pont, 5 lepattanó) jó játékának is örülhettek.

 

Kalev/Cramo (észt, 12-14) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 5-19) 93-84

Nagyon nagy köre volt a Kalevnek a 26. héten, hiszen a közvetlen riválisok közül a Riga, az Astana és az Oktabir is kikapott, miközben ők a ligautolsó Minszket fogadhatták a forduló zárómeccsén. Éltek is a lehetőséggel az észtek, hiszen remeklő kulcsjátékosaiknak köszönhetően behúzták a találkozót. Keith Benson (17 pont, 10 lepattanó), Olekszij Pecserov (18/6 pont, 9 lepattanó), Scott Machado (13/6 pont, 12 gólpassz, 5 lepattanó) és Rain Veideman (21/6 pont, 4 lepattanó) ugyanis egymást múlták felül, így pedig sok esélye volt a Minszknek.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
VEF Riga – Kalev/Cramo (ápr. 4.)
UNICS Kazany – Himki Moszkva (ápr. 4.)
Cmoki-Minszk – Astana (ápr. 5.)
Krasznoje Oktabir – Zenit Szentpétervár (ápr. 5.)
Lokomotiv Kubany – Bisons Loimaa (ápr. 5.)
Krasznye Krilja – Avtodor Szaratov (ápr. 5.)
CEZ Nymburk – Jenyiszej Krasznojarszk (ápr. 5.)
CSZKA Moszkva – Nyizsnyij Novgorod (ápr. 6.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus