VTB Liga, 26. hét: Újabb nagy skalpot szerzett a NN

A CSZKA, a Himki és a Loko után a Kazanyt is megverte a Nyizsnyij Novgorod, így az utolsó nagycsapat is elvérzett ellenük.

A CSZKA, a Himki és a Loko után a Kazanyt is megverte a Nyizsnyij Novgorod, így az utolsó nagycsapat is elvérzett ellenük. Ezzel, illetve a Zenit ellen nehezen megszerzett győzelemmel ismét az alapszakasz-győzelem kapujában áll a CSZKA. Dusko Ivanovics győzelemmel debütált és megszakította a Himki vereségsorozatát.

 

Kalev/Cramo (észt, 7-16) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 10-14) 89-81

A múlt heti, Nyizsnyij Novgorod elleni győzelemmel újra elkezdhettek reménykedni a playoffba jutásban az Oktyabr háza táján, ám az oroszok a mostani, a Kalev elleni vereséggel ismét jelentősen távolabb kerültek céljaik elérésétől. Az észtek pazarul kezdtek, az első negyedben 16 pontos előnyt építettek fel maguknak (26-10), amivel a végéig kitartottak, visszaverték az Oktyabr minden próbálkozását. A Kalevben Rolands Freimanis (26/12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt megállíthatatlan, de társai közül hárman is 15-15 pontot szereztek, így a vendégektől hiába hozott extrát Jerry Jefferson (25 pont, 13 lepattanó) és Ekene Ibekwe (23/3 pont, 7 lepattanó).

Asztana (kazah, 6-18) – Zenit Szentpétervár (orosz, 15-4) 71-93

Simán hozta a Zenit a kazah túráját, az oroszok gond nélkül verték az Asztanát. Bár a hazaiak nem kezdtek rosszul, ám a kispadról beálló Ryan Toolson (20/12 pont) és Alekszandr Karpukhin (16/12 pont) új színt vitt a Zenit játékába. A szentpéterváriak így 23-12-re megnyerték az első negyedet, majd az említett duó további 14 pontot termelt be közösen, így félidőre el is dőltek a lényegi kérdések (32-48).

VEF Riga (lett, 8-16) – Bisons Loimaa (finn, 8-18) 83-73

Habár mindössze 18 percet játszott, de Martins Meiers (21 pont, 10 lepattanó) így is dupla-duplát tudott elérni és győzelemre vezette a Rigát a Bisons ellen. A Ronald Clark (27/18 pont) vezette finnek kezdték jobban a meccset, de Meiers és a szintén a padról érkező Ahthony Miles (15 pont) vezényeltek egy 22-7-es rohamot, amivel elhúztak a lettek, és innen már csak futott az eredmény után a Bisons. 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 15-10) – UNICS Kazany (orosz, 21-4) 91-81 h.u.

A CSZKA, a Himki és a Loko után a Kazanyt is elkapta az óriásölő Nyizsnyij, így most már a mezőnyben egyedülálló módon minden nagycsapatnak megvan a skalpja nekik. Pedig az első negyedben ezúttal 12 pontot betermelő, utána viszont már egyet sem dobó Keith Langford vezérletével jobban kezdett a Kazany, a tatárok félidőben már 42-28-ra vezettek. Fordulás után aztán megtáltosodott a Nyizsnyij, Victor Rudd (21/3 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) állt csapata élére, és egyértelműen uralni kezdték a meccset a hazaiak. Már a rendes játékidőben megnyerhette volna a meccset a NN, ám a vendégek legjobbját, Quino Colomot (15 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) tripladobás közben faultolták, aki mindhárom büntetőjét bedobta és kiegyenlített. A sorsát ezzel azonban nem tudta elkerülni, csak időt nyert a Kazany, a Nyizsnyij ugyanis dominált a túlóra során is, 16-6-ra nyerve az extra játékrészt. Rudd mellett Rasid Mahalbasic (20 pont, 8 lepattanó) és Szemen Antonov (19/15 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) voltak a házigazdák legjobbjai.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 8-15) – Bisons Loimaa (finn, 8-19) 119-83

Lettországból Fehéroroszországba kellett utaznia a Bisonsnak, és ez az erőltetett menet sok is volt a finneknek, akik nagyon simán kikaptak az egyik közvetlen riválisuktól. A Minszk 34 pontot szerzett már az első negyedben, majd folyamatosan növelte előnyét, végül pedig klubrekordot jelentő 36 egységgel győzött. Anthony Hillard (32/12 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) extrát játszott a beloruszoknál, de Ivan Maras (18 pont, 13 lepattanó) és Garrett Stutz (21 pont, 8 lepattanó) is kiváló volt. A Bisons legjobbja Josh Sparks (24 pont, 7 lepattanó) volt.

Lokomotiv Kubany (orosz, 18-6) – Kalev/Cramo (észt, 7-17) 71-67

Végül nagy nehezen kibrusztolta a győzelmet a Lokomotiv a Kalev ellen, így nem égtek meg odahaza az oroszok. Az elmúlt pár hét során kissé akadozik a Loko gépezete, és ez ezúttal sem volt másként, a nem éppen topcsapatnak számító Kalev három negyeden keresztül alaposan megszorongatta őket. A záró játékrészben aztán 14 megválaszolatlan pontot szerzett a Loko, nagyrészt ennek köszönhetően nyerték meg a találkozót. A hazaiak húzóemberei nem villogtak ezúttal, végül Victor Claver (14/9 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Ryan Broekhoff (14/12 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) tudtak a legeredményesebbek lenni 14-14 ponttal, a Kalev jórészt pedig Shawn King (17 pont, 15 lepattanó, 2 blokk) palánk alatti dominanciájának köszönhetően tudta tartani magát.

VEF Riga (lett, 9-16) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-26) 99-59

A Kalev legyőzése után a Tbiliszi ellen javította tovább a mérlegét a Riga, a grúzoknak ezúttal sem volt esélyük az első győzelmük megszerzésére. Josh Bostic-kal (17/15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 6/5 tripla) az élen a kezdő gyorsan dűlőre vitte a dolgokat már a legelején, így később bőven játszhattak azok is, akik kevesebb lehetőségek szoktak kapni. Az utolsó negyedet 36-15-re nyerte a Riga, ekkor lett kiütéses a különbség.

Zenit Szentpétervár (orosz, 15-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 25-2) 82-86

Hatalmas meccset játszott egymással a Zenit és a CSZKA Moszkva, amit végül a címvédő nyert meg. Ezzel és a Kazany vereségével úgy tűnik, hogy az alapszakasz-győzelem ismét zsebben lesz a fővárosiaknak. A találkozó végig nagyon szoros volt és fordulatokban is bővelkedett, 15-ször változott a vezető csapat személye és 13-szor álltak döntetlenre a felek. Az első negyedben kosárra kosár volt a válasz, majd a másodikban a CSZKA el tudott húzni 12 ponttal (27-39), ez volt a meccsen a legnagyobb különbség. Ryan Toolson (22/12 pont) és Janis Timma (17/12 pont, 8 lepattanó) vezetésével ugyanakkor nagyot játszott a nagyszünet után a Zenit, és nem sokkal később már náluk volt az előny. A meccset végül a CSZKA két klasszisa, Nando De Colo (26/12 pont) és Milos Teodoszics (20/9 pont, 6 gólpassz) döntötték el. A francia 14 pontot dobott a mindent eldöntő utolsó negyedben, ketten együtt pedig csináltak egy 8-0-s rohamot az utolsó percekben, amire már nem tudott válaszolni a Zenit.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 9-15) – Asztana (kazah, 6-19) 96-70

Bár jól kezdett az Asztana Krasznojarszkban, az utóbbi időben igencsak erőtlen kazahok a folytatásban nem bírták tartani a Jenyiszej tempóját. A szibériaiak az első negyedben kapott 26 pont után szigorítottak védekezésükön, amit már nem tudott feltörni az Asztana, David Kennedy (20 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) pedig támadásban volt a Jenyiszej vezére.

CEZ Nymburk (cseh, 14-11) – Avtodor Szaratov (orosz, 14-8) 73-92

A Nymburk és az Avtodor személyében két közvetlen rivális találkozott egymással, mindkét csapat a hatodik hely megszerzéséért áll harcban, a Nyizsnyij Novgoddal együtt. A mérkőzésen kétség sem férhetett az Avtodor egyértelmű fölényéhez, ami annak fényében kissé meglepő, hogy a csehek hazai pályán eddig roppant jól teljesítettek. Az oroszok rohanós tempója azonban nagyon nem feküdt nekik, már a legelején 10 pont fölé szökött a különbség (5-16), ez pedig a félidőig még tovább nőtt (31-55), majd a harmadik negyedben már 32 ponttal is ment az Avtodor (44-76). Paul Stoll (17/6 pont, 8 gólpassz) az elejétől a vendégek vezére volt, illetve Jeremy Chappell (15/3 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Travis Peterson (16/6 pont, 7 lepattanó) is jól játszott tőlük.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 10-15) – Himki Moszkva (orosz, 17-8) 78-80

Győzelemmel debütált a Himki Moszkva kispadján az új vezetőedző, Dusko Ivanovics, hiszen a négymeccses vereségsorozat és az Euroligában is tapasztalt nagy visszaesés Rimas Kurtinaitis állásába került. Ezúttal viszont nagy nehezen kiszenvedte a győzelmet a Himki, a fővárosiak már 20 ponttal is vezettek a harmadik negyedben, a végén mégis izgulniuk kellett a két pontért. A hazaiak ásza, Ekene Ibekwe (19/12 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) ugyanis sorra szórta a triplákat a hajrában, majd a legvégén, két pontos hátrányban is ő hozhatta a labdát. Ezt azonban eladta, így fellélegezhetett a vendégcsapat, akik a hatalmasat küzdő Szergej Monyának (12/9 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) köszönhetik leginkább a győzelmet, de Alexej Shved (24/18 pont, 4 lepattanó) és Tyrese Rice (15/6 pont, 7 gólpassz) is jók voltak.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Zenit Szentpétervár – Asztana 
Bisons Loimaa – CEZ Nymburk
Avtodor Szaratov – Asztana
Lokomotiv Kubany – Krasznoje Oktyabr 
Nyizsnyij Novgorod – Jenyiszej Krasznojarszk 
CSZKA Moszkva – VEF Riga
Vita Tbiliszi – Cmoki-Minszk
Kalev/Cramo – UNICS Kazany
Himki Moszkva – Zenit Szentpétervár

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus