VTB Liga, 26. hét: Vízválasztó fordulón van túl a liga

Több kérdőjel is kiegyenesedett a hétvégén a VTB Ligában, hiszen a CSZKA Moszkva utolsó előtti meccsén megszerezte az alapszakasz-győzelmet, a Zenit pedig a Himki otthonában megnyert rangadójával már a magáénak érezheti az oly fontos második kiemelést. Szintén idegenben nyert derbit a Loko a Kazany ellen, így még ők is elkerülhetnek a címvédő ágáról. Nemcsak az élmezőny tagjai, hanem a hatodik helytől lefelé a kiscsapatok is sorsdöntő meccseket játszottak egymással.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 8-15) – Asztana (kazah, 9-13) 76-72

Legalább 10 ponttal le kellett volna győznie a Nyizsnyij Novgorodnak az Asztanát, hogy bejuthasson a rájátszásba, ez azonban nem sikerült nekik, így mivel az oroszoknak már csak egy meccsük van hátra, és rosszabbak egymás ellen a kazahoknál, így már nem előzhetik meg őket. Az Asztanának ugyanakkor matematikailag még nem biztosított a playoff-helye, miután az Avtodor szintén nyerni tudott a hétvégén, így ők elméletileg még megelőzhetik őket. A vendégek Rob Loweryvel (20/12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) az élen már a meccs elejétől nagy nyomást gyakoroltak a Nyizsnyijre, akiknek így szinte végig futniuk kellett az eredmény után. Ezt aztán a Kenny Boynton (17/3 pont, 9 gólpassz), Dijon Thompson (15/3 pont, 5 labdaszerzés), Petr Gubanov (15/3 pont, 8 lepattanó) trió főszereplésével eredményesen is tették, így szépségtapaszként a győzelmet megszerezték, ám a 10 pontos különbség kialakítására nem volt esélyük.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 12-10) – VEF Riga (lett, 11-11) 88-71

A meccs előtt egyaránt 11-10-es mérleggel álló Jenyiszej és Riga csatáján a hatodik hely megszerzése volt a tét, amihez győzelmükkel így az oroszok kerültek közelebb. A szibériaiak ezzel a nagyarányú sikerrel egymás elleni összevetésben is jobbak lettek a VEF-nél, így egy újabb győzelemmel vagy Riga-vereséggel a hátralévő két-két meccsen már révbe érhetnek a krasznojarszkiak. Az első félidőben még tudta tartani a Mareks Mejeris (16/6 pont, 9 lepattanó) fémjelezte Riga a lépést a Jenyiszejjel, fordulás után aztán az egymás után négy triplát elsüllyesztő házigazdák elhúztak 62-48-ra, majd az előnyük már 24 pont is volt nem sokkal később (77-53). A Jenyiszejben Sulieman Braimoh (18/12 pont, 7 lepattanó, 5 labdaszerzés) és Frank Elegar (13 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) hoztak kiemelkedő számokat. 

Avtodor Szaratov (orosz, 7-14) – Parma (orosz, 1-21) 110-99

Az Avtodor az Asztana vereségének köszönhetően kapott még egy utolsó utáni esélyt, hogy bejuthasson a rájátszásba. A Parma ellen ezt meg is ragadta a szaratovi alakulat, ám ezt követően is győzelmi kényszerben lesznek, mind a három hátralévő meccsüket meg kell nyerniük, a kazahoknak pedig kétszer ki kell kapniuk, hogy ők végezzenek a nyolcadik helyen. A Parma a múlt héten végre megszerezte első győzelmét, így róluk a maradik kis teher is lekerült, aminek köszönhetően láthatóan felszabadultak voltak, és egy élvezetes pisztolypárbajt vívtak az Avtodorral. Elég csupán az utolsó negyed 35-33-as eredményére tekinteni ennek alátámasztása érdekében. A meccsen egyébként nem igazán forgott veszélyben az Avtodor sikere, a hazaiak a 16 bedobott triplájukkal (31/16, 52%) nem adtak esélyt a Parmanak egy bravúrra. A Szaratovban Nick Minnerath (25/9 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), Branden Frazier (21/15 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés), Vince Hunter (21 pont, 8 lepattanó) és Josh Adams (15/6 pont, 10 gólpassz) egyaránt remekelt, a Parmában pedig Szergej Csernov (23/9 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt a legeredményesebb.

Himki Moszkva (orosz, 17-5) – Zenit Szentpétervár (orosz, 19-3) 66-74

A két orosz sztár, a két korábbi NBA-játékos, Alexej Shved (18/3 pont, 4 lepattanó) és Szergej Karaszev (23/9 pont, 5 lepattanó) különcsatájaként is aposztrofálható volt a Himki Moszkva és Zenit összecsapása, ahol a két klasszis csapatuk legeredményesebbjeként most sem okozott csalódást. Ezt a párharcot aztán – ahogy a meccset is – a szentpéterváriak nyerték, aminek köszönhetően a Zenit lényegében bebiztosította második helyét. A meccs előtt még egymeccsnyi lemaradásban lévő Himkinek egy legalább 5 pontos győzelem jelentette volna a Zenit utolérését és megelőzését, ez viszont nemhogy ekkora különbséggel, de sehogy sem sikerült nekik.

Pedig a meccset a moszkvaiak kezdték jobban, Shved 9 pontjának köszönhetően az első negyedet ők nyerték 23-15-re. A folytatásban aztán elkezdett kintről betalálgatni, így a félidőig 42-39-re zárkózott fel a Zenit. A nagyszünet után aztán gyökeres fordulat következett a meccsben, hiszen a vendégek egy 17-2-es rohammal nyitották a második félidő. Ebből a sokkból már nem is nagyon tudott felocsúdni a Himki, akiknek a félelmetes támadógépezete mindössze 24 pontra volt képes a második 20 percben. Karaszev mellett a március hónap MVP-jének választott Sztefan Markovics (18/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) is extrát játszott az égszínkék-fehéreknél. Hatalmas győzelem volt ez tehát a Zenit számára, akik hacsak csoda nem történik, a második helyről várhatják a rájátszást, ami mindig kulcsfontosságú pozíció, hiszen amennyiben innen be tudnának jutni a döntőbe – és ott a CSZKA Moszkva lesz az ellenfelük – úgy az egy jövő évi Euroliga-szereplést is jelentene számukra.

UNICS Kazany (orosz, 14-9) – Lokomotiv Kubany (orosz, 15-5) 77-83

Nagyon fontos győzelmet aratott a Lokomotiv a Kazany elleni idegenbeli rangadóján, hiszen a vasutasok ezzel – és a Himki vereségével – továbbra is versenyben vannak a harmadik helyért, amit ha meg tudnának szerezni, úgy nem a jelenlegi ellenfelükkel kellene kezdeniük a playoffot, és ami még ennél is fontosabb, a Zenithez hasonlóan ők sem a CSZKA Moszkva ágára kerülnének. Ehhez az első lépést megtették a krasznodariak, akik elsősorban a hatalmas palánk alatti fölényüknek (46-16 a festékből szerzett pontok aránya) köszönhetően tudtak nyerni Tatárföldön. A Loko egyébként a 25 első negyedbeli pontjából 22-t a festékből dobott, de ezt követően az első három játékrészben azért egészen szoros volt az összecsapás. 59-63 után aztán a záró felvonás első 9 pontját a vendégek szerezték, innen pedig nem tudott visszajönni Quino Colom (21/6 pont, 8 gólpassz) és Keith Langford (19/9 pont, 4 gólpassz) eredményes játéka ellenére sem a Kazany. A Loko legjobbjai Jan Vojukasz (21 pont, 4 gólpassz) és Taylor Rochestie (14/3 pont, 8 gólpassz) voltak.

CSZKA Moszkva (orosz, 21-2) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-18) 109-74

Milos Teodoszics nélkül is könnyed ujjgyakorlat volt a CSZKA Moszkva számára a Minszk elleni fellépés, az oroszok ezzel a sima győzelemmel biztosították be matematikailag is az alapszakasz-győzelmüket. A moszkvai játékosok már az első negyedben 30 ponttal terhelték meg a beloruszok gyűrűjét, a harmadik negyedben már minden keretbe nevezett játékosuk szerzett pontot, a végére pedig összességében 46-18-ra nyerték meg a lepattanócsatát, amiből 33 második esélyből szerzett pontot értékesítettek. A CSZKA legeredményesebbjei Nando De Colo (15/9 pont, 4 gólpassz) és Vitalij Fridzon (14/6 pont) lettek végül, pedig egyikük játékideje sem érte el még a 20 percet sem. A Minszkben Antonio Graves (21/9 pont, 5 gólpassz) igyekezett a legjobban megmutatni magát.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
UNICS Kazany – Asztana
VEF Riga – Lokomotiv Kubany
Parma – CSZKA Moszkva
Lokomotiv Kubany – Kalev/Cramo 
Jenyiszej Krasznojarszk – Avtodor Szaratov
Cmoki-Minszk – Nyizsnyij Novgorod
Asztana – Himki Moszkva

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus