VTB Liga, 27. hét: Az utolsó hét dönt a 3-4. helyekről

Az utolsó előtti játékhéten kialakult a rájátszás mezőnye, és kis híján a kiemelések végleges sorrendje is, ám miután a Loko és a Himki Moszkva is megnyerte a maga meccseit, így ők még csatáznak a harmadik pozícióért és ezzel a címvédő CSZKA Moszkva elkerüléséért.

UNICS Kazany (orosz, 15-9) – Asztana (kazah, 9-14) 83-78

A Kazany számára már matematikailag is tét nélküli volt az utolsó alapszakasz-meccse, a tatárok ugyanis egy jó ideje már be voltak betonozva az ötödik helyre. Az Asztanának ezzel szemben még kellett egy győzelem (vagy Avtodor-vereség) a biztos playoff-részvételhez, ezt azonban ezen a meccsen elmulasztották, így a lefújás pillanatában még semmi sem volt biztos velük kapcsolatban. A Kazany egyébként végig kézben tartotta a meccset, az Ian Miller (23/12 pont, 5 gólpassz) vezette kazahok pedig ezzel együtt is szépen helytálltak és rendre felzárkóztak, ám nyerniük nem sikerült. Az UNICS húzóemberei, Keith Langford (19/9 pont, 4 gólpassz), Quino Colom (18/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Latavious Williams (14 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) közül valaki ugyanis rendre betalált, amire nem volt válasza az Asztanának.

VEF Riga (lett, 11-12) – Lokomotiv Kubany (orosz, 16-5) 69-80

A harmadik negyedbeli kiemelkedően jó játékának köszönhetően nyerni tudott a Lokomotiv Rigában, így még reménykedhetnek, hogy befogják a Himki Moszkvát a harmadik helyen, míg a lettek maradtak a hetedik pozícióban. A Mareks Mejeris (15/3 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) és Janis Blums (15/9 pont, 4 gólpassz) jó játékára építő Riga a nagyszünetben még vezetett is (44-40), a második félidőt viszont 10-0-val kezdte a Loko, és ebben a játékrészben összesen 29 pontot berámolva 15 egységgel bizonyultak jobbnak vendéglátóiknál. A krasznodariak legjobb és legeredményesebb játékosai Ryan Broekhoff (18/6 pont, 8 lepattanó) és Taylor Rochestie (18/6 pont) voltak ezúttal.

Parma (orosz, 1-22) – CSZKA Moszkva (orosz, 22-2) 55-116

Milos Teodoszics nélkül is stílusosan fejezte be a listavezető CSZKA Moszkva a VTB Liga alapszakaszát a ligautolsó Parma ellen, az Euroliga rájátszására készülő címvédő ugyanis valósággal gálát varázsolt ebből a mérkőzésből. Permben sokan kíváncsiak is voltak erre, hiszen minden jegy elkelt a CSZKA vendégjátékára, így egy zsúfolásig megtelt, jó hangulatú aréna fogadta a csapatokat. A mérkőzésen aztán semmi váratlan nem történt, a moszkvaiak könnyedén szerezték kosaraikat, minden negyedben legalább 26 pontig jutottak és a meccsen végig egészen szenzációs, 72%-os pontossággal céloztak mezőnyből (57/41). A vendégeknél Vitalij Fridzon (23/15 pont, 4 gólpassz), Andrej Voroncevics (16/6 pont, 3 labdaszerzés) és Aaron Jackson (14/12 pont, 5 gólpassz) játszott kiemelkedően. 

Lokomotiv Kubany (orosz, 17-5) – Kalev/Cramo (észt, 5-18) 86-75

Az eheti második meccsén sem hibázott a Loko, igaz a Kalev személyében egy nem éppen az elitbe tartozó gárda látogatott hozzájuk húsvét vasárnap, így ez a győzelem a kötelező kategóriába tartozott az oroszok számára. Ennek birtokában a harmadik-negyedik helyről a döntés az utolsó fordulóra tolódott, ám ahhoz, hogy a Lokóé legyen a jobb kiemelés, nyerniük kell a Minszk ellen, de emellett még a Himkinek is ki kellene kapni a Jenyiszej otthonában. A Kalev egyébként a várakozások felett állt helyt ezen a meccsen, Branko Mirkovics (21/6 pont, 5 gólpassz) vezetésével remekül küzdöttek, 55-51-nél még nagyon közel is voltak vendéglátóikhoz, de eladtak összességében 22 labdát, ez pedig nem fért bele nekik, így végül győzött a jobb csapat. A Lokóban ezúttal a Jan Vojukasz (22 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Taylor Rochestie (16/6 pont, 9 gólpassz), Kevin Jones (16 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) trió vitte a prímet.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 13-10) – Avtodor Szaratov (orosz, 7-15) 97-92

Az élete egyik legjobb meccsét játszó Nick Minnerath (37/18 pont, 5 lepattanó), illetve a szintén remeklő, dupla-duplát elérő Vince Hunter (18 pont, 11 lepattanó) bravúros teljesítménye ellenére is kikapott az Avtodor a Jenyiszej vendégeként, ezzel eldőlt, hogy a szaratoviak nem jutnak be a rájátszásba. Szintén végleges így a playoffban pályahátrányból induló csapatok rangsora, hiszen az ötödik helyen a Kazany, a hatodikon a Jenyiszej, a hetediken a Riga, a nyolcadikon pedig az Asztana végzett. A negyedik negyedet egyébként még az Avtodor kezdte hétpontos előnyből (64-71), a záró játékrészben aztán 33 pontot berámolva a sok lúd disznót győzött, hiszen a Minnerath-Hunter duó fantasztikus teljesítményét összességében felülmúlta a Tony Taylor (22/6 pont. 6 gólpassz), Suleiman Braimoh (22/3 pont, 7 lepattanó), Anthony Hillard (19/9 pont), Frank Elegar (12 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) négyes produkciója.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 5-18) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 8-16) 77-52

Csúnyára sikeredett az idei utolsó meccse a VTB Ligában a Nyizsnyij Novgorod számára, hiszen a rájátszásról múlt héten lemaradt oroszok meglehetősen motiválatlanul léptek pályára Minszkben, ahol végül nagy verést kaptak. Ráadásul a szezon legpocsékabb teljesítményével mindössze 52 pontot értek el 33%-os mezőnymutatóval. Az Antonio Graves (25/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezette Minszk egyébként már az első negyedben eldöntötte a meccset, hiszen 30-11-re nyerték meg a beloruszok az első játékrészt.

Asztana (kazah, 9-15) – Himki Moszkva (orosz, 18-5) 87-90

Az Avtodor krasznojarszki vereségével az Asztanának már semmi dolga nem volt az utolsó alapszakasz-meccsükön, hiszen a kazahok biztos nyolcadikként készülhetnek a CSZKA Moszkva elleni negyeddöntős párharcukra, ahol szintén bármilyen nyomás nélkül játszhatnak majd. Ez a tét nélküli szerep most is kis híján bejött a kazahoknak, akik elsősorban a fantasztikus dupla-duplát elérő Ousman Krubally (29 pont, 13 lepattanó) révén alaposan ráijesztettek a Himkire, akiknek viszont nagyon nem volt mindegy ennek a meccsnek a végeredménye. A moszkvaiak ennek megfelelően kezdtek, és a harmadik negyedben már 21 pontos előnyben is voltak. Ekkor aztán minden mindegy alapon kezdett el játszani az Asztana, Krubally tarthatatlan volt, így 17 másodperccel a vége előtt már csak egyetlen pont volt a Himki előnye. Az időből azonban kifutottak a hazaiak, így két jó büntető után fellélegezhetett a Himki, akiknek így a saját kezükben maradt a sorsuk, és ha nyernek az utolsó meccsükön a Jenyiszej ellen, akkor ők végeznek a harmadik helyen és a döntőig egészen biztosan elkerülik a CSZKA Moszkvát a rájátszásban. Az oroszoknál Alexej Shved (23/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) játszott ezúttal is a legponterősebben, de mellette Jacob Pullen (21/15 pont) is alaposan kitett magáért.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Parma – Lokomotiv Kubany 
Zenit Szentpétervár – Avtodor Szaratov
Lokomotiv Kubany – Cmoki-Minszk 
Jenyiszej Krasznojarszk – Himki Moszkva
Avtodor Szaratov – VEF Riga
Kalev/Cramo – Zenit Szentpétervár

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus