VTB Liga, 27. hét: Megvan a Tbiliszi első győzelme

26 vereség után végre megtört a jég, és a Vita Tbiliszi megszerezte első győzelmét a ligában, miközben a CSZKA megnyerte az alapszakaszt

26 vereség után végre megtört a jég, és a Vita Tbiliszi megszerezte első győzelmét a ligában. A CSZKA megnyerte az alapszakaszt, a Himki újabb csatát nyert a Zenit ellen, de a „háborúban” még mindig a szentpéterváriak állnak jobban, Tallinnban Langford extrája kellett ahhoz, hogy ne égjen meg a Kazany, Natyazhkóék pedig 116 pont különbséggel vesztették el az eheti két meccsüket.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 16-5) – Asztana (kazah, 6-20) 115-59

Az egész szezon során sérülésektől sújtott Asztanánk esélye sem volt a Zenit otthonában, még csak megnehezíteni sem tudták a szentpéterváriak dolgát a kazahok, akik így már 10-es vereségsorozatban voltak ekkor. Az első negyed végén 27-12-re, a félidőben pedig már 58-28-ra vezettek a hazaiak. A különbség azonban ezt követően is csak nőtt, így végül a Zenit egy tripla híján kétszer annyi pontot szerezve ütötte ki ellenfelét. Az oroszok közül mindenki dobott mezőnykosarat, a legeredményesebbek pedig Janis Timma (18/12 pont, 3 labdaszerzés) és a nemrég igazolt Omar Thomas (17/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) voltak közülük.

Bisons Loimaa (finn, 8-20) – CEZ Nymburk (cseh, 15-11) 73-92

A legutóbbi, Avtodor elleni komoly kisiklást a Bisons sima idegenbeli legyőzésével tudta feledtetni a Nymburk, nem úgy néz ki tehát, hogy a csehek kizökkentek volna az egész szezon során mutatott stabil formájukból. A nagyszerű dupla-duplát összeszorgoskodó Michael Dixon (20/12 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) dirigálta vendégeknek mindössze öt percükbe telt, hogy megtörjék a finnek ellenállását, az első játékrész végén már 9-24-es állást mutatott az eredményjelző. A végére aztán kiütéses, 36 pontos győzelmet aratott a Nymburk, akiknél Petr Benda (15 pont, 7 lepattanó, 7/7 mezőnyből) is igen hasznosan töltötte a 17 játékpercét.

Avtodor Szaratov (orosz, 15-8) – Asztana (kazah, 6-21) 132-72

Néhány nappal a Zenit elleni nagy vereség után az Avtodorral sem tudtak partiban lenni a kazahok, tőlük még az előzőnél is nagyobb, kereken 60-as zakót kaptak. Az oroszok egyébként is pazar formában, zsinórban 5 győztes meccsel a hátuk mögött érkeztek el ehhez a meccshez, ahol 132 pontot dobva új csúcsot állítottak fel. Paul Stoll (23/21 pont, 14 gólpassz, 5 labdaszerzés, 9/7 tripla) egészen extra kinti dobóformája mellett még 14 gólpasszt is kiosztott, vitathatatlanul az Avtodor legjobbja volt, ahol még rajta kívül heten dobtak 10 pont fölött.

Lokomotiv Kubany (orosz, 19-6) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 10-16) 81-63

A hétközi, Zvezda elleni nagy Euroliga-siker után, és a Top16-ból hátralévő két szintén nagyon fontos forduló előtt a Lokomotiv „kímélő üzemmódban” tudta lehozni az Oktyabr elleni fellépését. A kulcsjátékosok 20 perc körüli játékidőt kaptak, az elejétől vezető Loko pedig egy hatalmas, 21-2-es futással végleg eldöntötte a meccset a harmadik negyedben. A vasutasok legeredményesebbjei Anthony Randolph (18/3 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) és Matt Janning (16/3 pont, 5 lepattanó) lettek végül.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 16-10) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 9-16) 93-75

A Nyizsnyij Novgorod már az első negyedben kétszámjegyű előnyt szerzett a Jenyiszejjel szemben, amivel végig nyomás alatt tartották az egyébként jól küzdő szibériaiakat. A vendégek többször is bejöttek 10 pont alá a negyedik negyedben, a remeklő Dmitrij Khvosztov (27/15 pont, 4 gólpassz) és Rasid Mahalbasic (21 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 11/9 mezőnyből) azonban mindenre tudtak válaszolni, a végén is rendre betaláltak.

CSZKA Moszkva (orosz, 26-2) – VEF Riga (lett, 9-17) 101-93

Nando De Colo (25 pont, 6 gólpassz, 12 kiharcolt fault) főszereplésével az esélyeknek megfelelően legyőzte a CSZKA Moszkva a Rigát, ez a győzelem pedig azt jelenti, hogy az oroszok idén is megnyerték az alapszakaszt. Aki bajnok szeretne tehát lenni, annak idegenben is meg kell vernie a címvédőt, ami finoman fogalmazva sem lesz egyszerű feladat. A lettek egyébként Janis Berzins (19/9 pont, 6 lepattanó) vezérletével nagyon jól tartották magukat, ám az összességében a mezőnyből 53%-kal (57/30) dobó CSZKA-t nem lehetett legyőzni, főként, hogy De Colót is a legjobb játékára „kényszerítette” a Riga.

Vita Tbiliszi (grúz, 1-26) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 8-16) 81-80

Megtört a jég, és a 27. meccsén megszerezte az első győzelmét a VTB Ligában a Tbiliszi, melynek elszenvedője a Minszk együttese volt. Már korábban is közel járt az első sikerhez a grúz gárda, most viszont már végre össze is jött nekik a diadal. Két perccel a vége előtt még 9 ponttal vezetett a Minszk, a beloruszok ekkor alighanem elhitték, hogy ez a mérkőzés már véget ért. A nagy szívvel játszó Vita azonban felkapaszkodott egy pontra, majd 17 másodperccel a vége előtt a vendégek kihagytak két büntetőt, az utolsó támadásban pedig Beka Tsivtsivadze (14/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) egy utolsó másodperces dobással megnyerte a meccset az övéinek.

Kalev/Cramo (észt, 7-18) – UNICS Kazany (orosz, 22-4) 84-89 h.u.

Keith Langford (30/6 pont, 9 lepattanó) és Anton Ponkrashov (30/9 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) hatalmas extrája kellett ahhoz a Kazanynak Tallinnban, hogy ne égjenek meg a nagyon jól játszó Kalev ellen. A tatárok vezettek még a negyedik negyedben is 6-8 ponttal, ám a nagyot hajrázó észtek fordítottak, és Langford nehéz dobása kellett hozzá, hogy a Kazany kiharcolja a hosszabbítást. Az extra játékidőben aztán Langford folytatta amit elkezdett, 9 pontot szerzett a túlóra során és eldöntötte a meccset csapatának. A Kalev Gregor Arbet (19/15 pont, 7 lepattanó), Shawn King (14 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) és Rolands Freimanis (17/9 pont, 7 lepattanó) jó játékának köszönhetően tudta felvenni a versenyt a Kalevvel.

Himki Moszkva (orosz, 18-8) – Zenit Szentpétervár (orosz, 16-6) 90-84

Kiváló meccset hozott a pályaelőnyre hajtó csapatok csatája, amit végül nagy hullámvasutazás után a Himki tudott megnyerni a Zenit ellen. Egyelőre a két gárda közül a Zenit áll jobban, de a Himki oda-vissza verte a szentpéterváriakat, aminek a végelszámolásnál még lehet jelentősége. Alexej Shved (23/12 pont, 5 gólpassz) és Tyrese Rice (18 pont) nagyszerű, kreatív játéka, illetve James Augustine (19 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) szokásos palánk alatti stabilitása alaposan kifizetődött a meccs első felében a Moszkvának, hiszen a nagyszünetben 25 ponttal, 58-33-ra a házigazdák vezettek. Vaszilij Karaszev aztán mind a tíz körmükről lekaphatta játékosait az öltözőben, akik fordulás után elkezdtek csapatként játszani, Ryan Toolson (20/6 pont, 4 lepattanó) és Zabian Dowdell (17/3 pont, 7 gólpassz) révén pedig roppant eredményesek is voltak. Így 31-13-ra nyerték meg a harmadik játékrészt a vendégek, akik ezt követően sem álltak meg, többször is felzárkóztak egyetlen pontra a folytatásban. A Himki már említett triója azonban ekkor ismét villant a pálya mindkét felén, így a moszkvaiak nem engedték ki a kezükből ezt a korábban már agyonnyert mérkőzést.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Avtodor Szaratov – Zenit Szentpétervár 
Cmoki-Minszk – CSZKA Moszkva 
UNICS Kazany – Lokomotiv Kubany 
Avtodor Szaratov – Krasznoje Oktyabr 
VEF Riga – Himki Moszkva 
Zenit Szentpétervár – Nyizsnyij Novgorod
Jenyiszej Krasznojarszk – Kalev/Cramo 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus