VTB Liga, 27. hét: Nagy CSZKA-lépés az első helyért

Kihasználta a Himki Kazanyban elszenvedett vereségét a CSZKA, az „euroligás” rangadó megnyerésével már a célegyenesben vannak Teodoszicsék.

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

VEF Riga (lett, 10-15) – Kalev/Cramo (észt, 13-14) 89-95

Nagy győzelmet aratott a Riga otthonában a Kalev, amivel valószínűleg eldőlt az utolsó playoff hely sorsa is, hiszen a nyolcadik helyen álló észtek a közvetlen rivális, kilencedik letteket ezzel alaposan leszakították magukról. Rain Veideman (27/9 pont, 6 lepattanó) és Scott Machado (26/12 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) vitték a vállukon a vendégeket, ketten együtt a csapatuk pontjainak több mint felét szerezték. Elsősorban Veideman játszott extázisban, hiszen a negyedik negyedben két perc alatt 10 pontot szerzett, a Kalev ennek köszönhetően fordította meg a hárompontos hátrányát és nyerte meg végül a meccset. A fájó rigai vereségről a legkevésbé Janis Timma (17/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Mareks Mejeris (16 pont, 7 lepattanó) tehettek.

 

UNICS Kazany (orosz, 16-11) – Himki Moszkva (orosz, 22-4) 75-73

Nem tudta az oly sokszor megcsodált csúcsformáját hozni a Himki Moszkva a Kazany elleni, rangadón, így az utolsó másodpercekben Curtis Jerrells két hibátlan büntetőjével megnyerték a meccset a tatárok. A Himki számára nagyon sokba kerülhet ez a vereség, hiszen a legnagyobb rivális CSZKA így már eggyel kevesebb vereséggel, és hárommal több győzelemmel befutónak tűnik az alapszakaszgyőzelemre. A meccs egyébként a feldobástól kezdve a legvégéig roppant szoros volt, összességében 12-szer változott a vezető csapat személye, 10-szer pedig döntetlenre álltak a felek. Érdekesség, hogy a Kazanyban egyedül a clutch szituációkban fontos kosarakat szerző Rolands Freimanis (16/3 pont) jutott 10 pont fölé, ám csapattársai közül hatan is 8-9 pontot szereztek, így pedig még a Himkit is le lehet győzni. Főleg, hogy Tyrese Rice ezúttal – a szezonban talán először – nem tudott igazán csapata hasznára lenni, hiszen mindösszesen 6 pontját 11/2-es mezőnyözéssel érte el, 8 gólpasszára pedig 4 eladott labda jutott.
    

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 6-19) – Astana (kazah, 10-17) 94-86

A márciusban igazolt Justin Gray (25/15 pont, 6 gólpassz, 6/5 tripla) eddigi legjobb meccsével, illetve Ivan Maras (18/6 pont, 5 lepattanó) szokásosnak mondható performanszával hozta a Minszk az Astana elleni meccset. Ez a vereség az utolsó szalmaszál elengedését is jelenti a kazahok számára, akik borítékolhatóan nem lesznek ott a rájátszásban az ígéretes szezonkezdetük ellenére sem. Igaz ezúttal két klasszisa, Nik Caner-Medley és J’Covan Brown nélkül állt fel az Astana, így pedig viszonylag magabiztosan tudta behúzni zsinórban harmadik hazai sikerét a még így is utolsó helyen álló belorusz gárda.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 9-17) – Zenit Szentpétervár (orosz, 17-7) 67-70

Nagyon fontos győzelmet aratott a Zenit Volgográdban, hiszen ezzel a sikerrel továbbra is komolyan versenyben van a pályaelőnyért a szentpétervári alakulat. A meccsen szinte végig a Zenit vezetett, az Oktabir csak futott az eredmény után, de a végén azért több lehetőségük is lett volna megnyerni a meccset. A kinti dobások azonban egészen katasztrofális százalékkal sültek, illetve pont, hogy nem sültek a hazaiaknak (21/4, 19%), akik a végén két újabb triplakísérletet rontottak el, így nem tudtak fordítani. A lepattanócsatát is nagy fölénnyel nyerte meg a Zenit (29-49), amelyben nagy szerepe volt a vendégek legeredményesebbjének és legjobbjának, Kyle Landry-nek (15/3 pont, 8 lepattanó) is.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 19-7) – Bisons Loimaa (finn, 9-20) 111-69

Nagyon simán intézte el a Bisonst a Lokomotiv Kubany, melynek köszönhetően továbbra is tartják harmadik helyüket az oroszok a Zenit és a Nyizsnyij Novgorod előtt. A Loko az első perctől az utolsóig dominálta a meccset, bármilyen ötös is volt fent a pályán tőlük, az folyamatosan tudta növelni a különbséget. Mindenki bőven kapott lehetőséget a házigazdánál, amivel élt is, legalább hat pontot minden játékos szerzett. Az összesen dobott 111 pont ellenére a legeredményesebb Loko-játékos „mindössze” 15 ponttal Andrej Zubkov (15/3 pont) tudott lenni.
    

Krasznye Krilja (orosz, 7-19) – Avtodor Szaratov (orosz, 14-12) 80-97

A Kalevhez hasonlóan az Avtodor is hatalmas lépést tett pozíciójának megszilárdítása érdekében, sőt, a szaratoviak még veszélyt jelenthetnek a Kazany hatodik helyére is, hiába ért el nagy bravúrt most az UNICS. Mindenképpen megéri kapaszkodnia az Avtodornak, hiszen ha el tudnák kerülni a két bombaerős moszkvai sztárcsapatot, akkor jelentősen megnőnének az esélyeik a rájátszásban. A vendégek biztosan húzták be ezt a győzelmet a gyengécske Krilja ellen, egy nagyobb rohamot kellett csak visszaverniük a negyedik negyedben. Micah Downs (23/3 pont, 6 lepattanó), Courtney Fortson (19/12 pont, 8 gólpassz) és Alekszej Vzdikhalkin (18/6 pont, 5 lepattanó) is kimagaslóan játszottak, rájuk épült az Avtodor sikere.

 

CEZ Nymburk (cseh, 8-19) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 7-18) 99-87

A Nymburk és a Jenyiszej számára sem volt már tétje az egymás elleni mérkőzésnek, amit végül egy sokpontos összecsapáson a csehek nyertek meg. A két egyébként is hasonló erejű gárda között a második negyedben volt csak különbség, azt a játékrészt 22-9-re nyerték meg a hazaiak, ez bizonyult a döntő szakasznak kettejük között. A Nymburk 99 szerzett pontja egyébként idénycsúcs, melyből Darius Washington (20/3 pont, 12 gólpassz) és Pavel Houska (17/3 pont, 6 lepattanó) vették ki a részüket a legnagyobb arányban. A Jenyiszejben ezúttal is Elmedin Kikanovics (25 pont) volt a legjobb.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 25-3) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 18-8) 83-75

A két euroligás csapat, a CSZKA Moszkva és a Nyizsnyij Novgorod találkozója az egyik legnagyobb rangadó jelenleg a ligában, ám mégis meglehetősen egyoldalú ez a párharc a közelmúltban. A tavalyi döntőt is beleszámítva ugyanis egy éven belül már zsinórban hetedszer múlta felül a CSZKA a novgorodiakat, ismét jelezve, hogy mire számítsanak az ellenfelek az utószezonban. Ezúttal ismét egyszerre játszott pazarul a moszkvaiaknál Milos Teodoszics (23/15 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), illetve az önmagához mérten néhány gyengébb meccs után újra szárnyaló Nando De Colo (27/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), ketten együtt 50 pontot szereztek csapatuk 83 egységéből. A második negyedet nyomta meg nagyon a CSZKA, ekkor a négypontos hátrányukból nyolcpontos előnyt csináltak a félidőre (40-32). A továbbiakban hiába próbált meg mindent a Nyizsnyij, a hazaiaktól már nem lehetett elvenni a győzelmet, amely már sorozatban a kilencedik volt nekik. A jól teljesítő Tarence Kinsey (21/9 pont, 6 lepattanó), Taylor Rochestie (16/6 pont, 9 gólpassz) és Trey Thompkins (16/6 pont, 7 lepattanó) mellett a többiek szinte láthatatlanok voltak, így pedig nagyon nehéz megverni egy CSZKA szintű csapatot, pláne idegenben. Ezzel az eredménnyel egyébként a fővárosiak nagy lépést tettek az alapszakasz első helye felé, a vendégek viszont lecsúsztak az ötödik helyre. 


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Zenit Szentpétervár – VEF Riga (ápr. 8.)
Avtodor Szaratov – Jenyiszej Krasznojarszk (ápr. 8.)
Cmoki-Minszk – Kalev/Cramo (ápr. 9.)
Cmoki-Minszk – CSZKA Moszkva (ápr. 11.)
Himki Moszkva – Jenyiszej Krasznojarszk (ápr. 11.)
UNICS Kazany – Krasznoje Oktabir (ápr. 12.)
Krasznye Krilja – Lokomotiv Kubany (ápr. 12.)
VEF Riga – Bisons Loimaa (ápr. 12.)
Avtodor Szaratov – Kalev/Cramo (ápr. 12.)
Nyizsnyij Novgorod – Zenit Szentpétervár (ápr. 12.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus