VTB Liga, 28. hét: A Himkié a 3. hely, jöhet a playoff

Zsinórban 15 győzelemmel zárta az alapszakaszt a Zenit Szentpétervár, akik így az utolsó héten matematikailag is bebiztosították második pozíciójukat. A harmadik helyre a Himki futott be végül, köszönhetően a Lokóval szembeni jobb egymás elleni eredményüknek. A liga pontkirálya címét Nick Minnerath happolta el Alexej Shved elől.

Parma (orosz, 1-23) – Lokomotiv Kubany (orosz, 18-5) 71-84

Nyerni tudott a Lokomotiv a Parma otthonában még a hét közben, ezzel pedig kiharcolták a vasutasok, hogy az utolsó, vasárnapi játéknap döntsön a harmadik hely sorsáról köztük és a Himki Moszkva között. Az utolsó hazai meccsét játszó Parma is mindent megpróbált, hogy egyetlen győzelme ellenére szépen búcsúzzon szurkolóitól. Az első félidőben egyenrangú ellenfél is volt a permi gárda, ám a nagyszünet előtt 6 megválaszolatlan pontot szerzett és így 9 egységgel ellépett a Loko (45-36). Ebből aztán a folytatásból sem engedtek a vendégek, így nem látványos módon, de hozták a kötelezőt. A Loko és a mezőny legjobbja Kevin Jones (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) volt.

Zenit Szentpétervár (orosz, 20-3) – Avtodor Szaratov (orosz, 7-16) 89-78

A Zenit az esélyeknek megfelelően legyőzte az Avtodort, így matematikailag is biztossá vált, ami már hetek óta sejthető volt, azaz hogy a szentpéterváriak végeznek a második helyen, és ha eljutnak odáig, akkor az elődöntőben is pályaelőnyt élvezhetnek majd. A két támadásáról híres csapat nem hazudtolta meg magát, az első félidőben nagy tűzijátékot rendeztek mindketten, így a nagyszünetben 53-47-es állást mutatott az eredményjelző. Fordulás után aztán a Zenit már a védekezésre is nagy hangsúlyt fektetett, míg a támadásuk továbbra is gördülékeny maradt, így a második félidőt 14 megválaszolatlan ponttal kezdték és 20 ponttal elhúztak (67-47), amivel el is dőlt a mérkőzés. A Szentpétervár 51 lepattanót szedett le ezen a mérkőzésen, ami holtversenyben a második legtöbb a liga történetében. A kiegyensúlyozott támadójátékot nyújtó Zenitben Jevgenyij Valijev (14 pont, 10 lepattanó) lett a legeredményesebb és leghasznosabb, az Avtodor pedig Nick Minnerath (27/3 pont, 8 lepattanó), Josh Adams (20/9 pont, 3 labdaszerzés) és Szergej Bikov (15/15 pont, 4 gólpassz, 7/5 tripla) extrájával tartotta meccsben magát egy félidőn át.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 13-11) – Himki Moszkva (orosz, 19-5) 64-104

Játszi könnyedséggel intézte el a Himki Moszkva a Jenyiszejt, így a fővárosiak végeztek a harmadik helyen és a döntőig biztosan elkerülik a CSZKA Moszkvát, ami az esetleges jövő évi Euroliga-indulásuk szempontjából cseppet sem mellékes dolog. Ez a siker továbbá azt is jelenti, hogy a Himki és a Jenyiszej a playoff első körében is találkoznak egymással néhány nap múlva. A moszkvaiak semmit nem bíztak a véletlenre, az első negyedet már 27-11-re megnyerték az ötös győzelmi szériában lévő szibériaiak ellen, akik a folytatásban már nem is forszírozták a felzárkózást, hanem inkább pihentették kulcsembereiket, így kiütés lett a meccs vége. A Himkiben E.J. Rowland (19 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Alexej Shved (19/6 pont) és Marko Todorovics (15 pont, 6 lepattanó, 6/6 mezőnyből) játszottak a legjobban.

Lokomotiv Kubany (orosz, 19-5) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 5-19) 81-72

A Jenyiszej-Himki mérkőzés után kezdődött a Lokomotiv-Minszk találkozó, így ekkor már tudhatták a krasznodariak, hogy hiába nyernek a beloruszok ellen, a rosszabb Himkivel szembeni egymás elleni eredményük miatt ők végeznek a negyedik helyen és kezdhetik a Kazany ellen a rájátszást. A tét nélküliség tudatában a Loko már nem volt olyan ellenállhatatlan, mint lett volna talán ellenkező esetben, vagy a másik nézőpontból az Antonio Graves (21/12 pont) vezette Minszk szépen helytállt és megnehezítette az oroszok dolgát. Három és fél negyeden keresztül ugyanis teljesen partiban voltak a vendégek a Lokóval, a Kevin Jones (16 pont, 12 lepattanó) és Andrej Zubkov (16/3 pont) által húzott házigazdák viszont a végén azért behúzták a győzelmet.

Avtodor Szaratov (orosz, 8-16) – VEF Riga (lett, 11-13) 96-84

Az elmúlt hetekben egészen szenzációsan játszó, minden bizonnyal számos nagycsapat figyelmét felkeltő Nick Minnerath (35/12 pont, 4 lepattanó) újabb fantasztikus teljesítményével szépen zárta a szezont az Avtodor a Zenit elleni negyeddöntős párharcra készülő Riga ellen. Minnerathnak egyébként 12 pont kellett ezen a találkozón, hogy Alexej Shved elől megszerezze a liga pontkirályi címét, ez aztán nem is okozott neki problémát, így 23,3 átlagponttal ő végzett a mesterlövészek listájának élén. Az amerikai erőcsatár mellett egyébként még Josh Adams (19/9 pont, 7 gólpassz) és Vince Hunter (15 pont, 5 labdaszerzés, 2 blokk) is remekelt, így végül behúzta az Avtodor ezt a sokáig igen szoros mérkőzést. A Riga legjobbjai Alex Gordon (17/15 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Martins Meiers (15 pont, 5 lepattanó) voltak.

Kalev/Cramo (észt, 5-19) – Zenit Szentpétervár (orosz, 21-3) 95-98

Nem volt már semmilyen tétje az idei VTB Liga szezon alapszakaszát záró Kalev-Zenit mérkőzésnek sem, amiből aztán egy egészen parádés vadnyugati pisztolypárbaj kerekedett végül. Az egész idény során nem sok pozitívummal szolgáló észteknél Branko Mirkovics (21/9 pont, 9 gólpassz, 7 lepattanó), Mark Tollefsen (21/9 pont), Cedric Simmons (18 pont, 4 lepattanó) és Vitali Liutych (17 pont, 7 lepattanó) egyszerre fogtak ki nagyon jó napot, így alaposan megnehezítették a második helyezett, ám több kulcsemberét is pihentető szentpéterváriak dolgát. Sőt mi több, komoly győzelmi esélyük is volt, hiszen a meccs nagy részében ők játszottak előnyben, ám végül a ligában karriercsúcsot döntő Ryan Toolson (37/18 pont) főszereplésével behúzta újabb győzelmét a Zenit. Ez pedig már a 15. volt nekik zsinórban, az alapszakasz második felében tehát túlzás nélkül állítható, hogy végigverték a mezőnyt, és ilyen lökettel vághatnak neki május 1-én a rájátszásnak. A vendégeknél Toolson mellett még Aaron White (17/9 pont, 7 lepattanó) is nagyon jól játszott.

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A negyeddöntők párosításai:
CSZKA Moszkva (1.) – Asztana (8.)
Zenit Szentpétervár (2.) – VEF Riga (7.)
Himki Moszkva (3.) – Jenyiszej Krasznojarszk (6.)
Lokomotiv Kubany (4.) – UNICS Kazany (5.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus