VTB Liga, 28. hét: Megnyerte a CSZKA az alapszakaszt

A Himki bombameglepetésre három év után először kapott ki hazai pályán az alapszakaszban, így a címvédő CSZKA-é lesz az első kiemelés.

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Zenit Szentpétervár (orosz, 18-7) – VEF Riga (lett, 10-16) 88-81

Hosszas sérülése óta sokáig nem találta szezon eleji jó formáját Dimitrij Kulagin (23/12 pont, 5 lepattanó, 10 kiharcolt fault), most azonban végre ismét kiemelkedő teljesítményt tudott nyújtani, amivel győzelemre vezette csapatát. A Zenit számára kötelező volt ez a siker a pályaelőnyért vívott csatában, és az első félidő magabiztos, 10 pont körüli vezetése alapján simának is tűnt a meccs. Gerald Robinson (20/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezérletével azonban megállíthatatlan volt a Riga a harmadik negyedben, fordítottak is a vendégek (56-57). Az egész pályás letámadás hozta meg végül a győzelmet a Zenitnek, a lettek öt percig nem szereztek mezőnykosarat, így nem született meglepetés.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 15-12) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 7-19) 98-97

Elmedin Kikanovics (33 pont, 7 lepattanó, 21/15 mezőnyből) és Donell Cooper (15/9 pont, 11 gólpassz, 8 lepattanó) fantasztikus produkciójával három negyeden keresztül abszolút kézben tartotta a meccset a Jenyiszej az Avtodor otthonában, végül mégis vesztesen utazhattak haza a szibériaiak. 30 perc alatt 79 pontot szórtak a vendégek, a negyedik negyed elején azonban gondjuk akadt, hat percen át nem szereztek pontot, így visszajöttek a meccsbe a hazaiak. 88-88-nál aztán Alekszej Vzdikhalkin (14/12 pont) egy nagy triplát süllyesztett el a 39. percben, innentől pedig magabiztos büntetőzéssel lehozta a meccset az Avtodor. Courtney Fortson (21/3 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) hozta ezúttal is a legjobb számokat a hazaiaktól, ám a legbiztosabb pont nem ő, hanem Jeremy Chappell (17/9 pont, 9 lepattanó) volt ezúttal.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 7-19) – Kalev/Cramo (észt, 13-15) 89-88

Hiába hajrázott hatalmasat a nagy hátrányban lévő Kalev a Minszk otthonában, egyelőre még várat magára az észtek rájátszáshelyének bebiztosítása. A beloruszok lejátszották ellenfelüket az első félidőben a pályáról, 29-12-nél már 17 pont volt a különbség, a Kalev pedig összességében 33 pontra volt csak képes az első félidőben. Ez főleg azért érdekes, mert csak a negyedik negyedben termeltek 35-öt az észtek, ezzel pedig óriási hajrát nyitottak a győzelem megszerzéséért. Scott Machado (33/15 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) azonban nem tudta feltenni a koronát szenzációs teljesítményére, hiszen 89-86-nál az egyenlítésért dobott triplája kimaradt, a támadólepattanóból pedig csak egy duplára volt már idő. A Minszk legjobbja a palánk alatt megállíthatatlan Rashaun Freeman (21 pont, 5 lepattanó, 14/10 mezőnyből) volt, Ivan Maras (15/3 pont, 14 lepattanó) pedig szállította az újabb dupla-dupláját.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 7-20) – CSZKA Moszkva (orosz, 26-3) 68-109

Alig két nappal a Kalev elleni szép sikert követően a címvédő CSZKA Moszkvát fogadta a Minszk, így nem csoda, hogy az után a kemény meccs után nem tudták megnehezíteni az orosz kirakatcsapat dolgát. A Panathinaikosz elleni Euroliga negyeddöntőre készülő moszkvaiak Milos Teodoszicsot nem is nevezték erre a találkozóra, 12-es bő keretüket pedig aktívan rotálták a 40 perc során, ám így is folyamatosan növelni tudták előnyüket és végül kiütéses győzelmet arattak. Úgy tűnik, hogy Andrej Kirilenkóról (16/3 pont, 4 labdaszerzés, 9/7 mezőnyből) az utóbbi két hétben végleg lekopott a rozsda, az egyik legnagyobb orosz sztár mind támadásban mind pedig védekezésben rémálom volt a fehéroroszok számára. Kirilenko mellett Manuchar Markoishvili (20/15 pont, 4 lepattanó) és Pavel Korobkov (17/3 pont, 5 lepattanó) voltak még kimagaslóak. Ez a győzelem, illetve a Himki veresége azt jelenti, hogy a CSZKA megnyerte az idei alapszakaszt, így aki meg akarja fosztani trónjától a címvédőt, annak idegenben is le kell győznie őket.

 

Himki Moszkva (orosz, 22-5) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 8-19) 83-101

A bajnokság talán legnagyobb meglepetését okozva a Jenyiszej nagy verést mért a Himki Moszkvára, ez pedig egy szenzációs sorozat végét is jelenti, hiszen a 2011-12-es szezon óta most először kapott ki otthon alapszakasz meccsen a Himki. Igaz a moszkvaiak szó szerint a fél csapatukat nélkülözték, hiszen az alapemberek közül Petteri Koponen, Marko Popovic, Tyler Honeycutt és Paul Davis sem játszottak ezúttal. Az Avtodor ellen is remeklő Jenyiszej ugyanakkor most nem fogyott el a végére, sőt éppen ekkorra tartogatták legjobbjukat, és most Elmedin Kikanovics (24 pont, 8 lepattanó, 14/10 mezőnyből) és Donell Cooper (18/12 pont, 9 gólpassz) mellé Jevgenyij Kolesnyikov (18/12 pont, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz) és Artem Jakovenko (15/3 pont, 4 lepattanó) is alaposan felnőttek. A Jenyiszej tempóját már az elején is nehezen követték a hazaiak, ám az állás három negyed után még így is döntetlen volt (71-71). A záró negyedre aztán még tovább tudta fokozni az iramot a vendégcsapat, egy 22-5-ös rohamnak is köszönhetően 30-12-re nyerték meg a záró felvonást és még a 100 pontos határt is átlépték. A Himkiben Tyrese Rice (20/15 pont, 6 gólpassz) és James Augustine (18 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 10/8 mezőnyből) kevesek voltak a sikerhez.

 

UNICS Kazany (orosz, 17-11) – Krasznoje Oktabir (orosz, 9-18) 82-66

Három negyeden keresztül teljesen kiegyenlített volt a Kazany és az Oktabir ütközete, a tatárok azonban alaposan lehajrázták ellenfelüket, így a végeredmény nem tükrözi hűen a meccs képét. Az Oktabir zsinórban öt vereséggel és a playofftól való időelőtti búcsúzás gondolatával érkezett erre a meccsre, a tét nélküliség viszont most jó hatással volt rájuk. Legalábbis egy darabig, hiszen a záró felvonásban éppen a koncentrációban történő kihagyások okozták a vesztüket, hiszen megszaporodott a védekezésbeli hibáik, illetve az eladott labdáik száma is. Az utolsó játékrészt 27-9-re nyerte végül a Kazany, akik így továbbra is tartják hatodik helyüket az egyre közeledő Avtodor előtt. Kosztasz Kajmakoglu (21/6 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) nagyszerűen játszott a hazaiaknál, de a nyerőember végül a sokoldalúan játszó, és a kulcspillanatokban rendre megvillanó Curtis Jerrells (11/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) lett.

 

Krasznye Krilja (orosz, 7-20) – Lokomotiv Kubany (orosz, 20-7) 64-96

Mindenféle gond nélkül tudta le a liga jelenlegi talán leggyengébb csapata, a Krasznye Krilja elleni meccsét a Lokomotiv Kubany. A vasutasok ezzel a sikerrel a zsebükben kényelmes helyzetből várhatták a később kezdődő Nyizsnyij-Zenti összecsapást, mely után még tovább erősödött a pozíciójuk, hiszen jelenleg a Zenit előtt vannak egy fél meccsel a harmadik helyen, a biztos pályaelőnytől pedig csak egy pici lépés választja el őket. Ezen a meccsen a festéket hatalmas fölénnyel uralta a Loko, hiszen az innen szerzett pontok tekintetében 64-20-ra, a lepattanózásban pedig 36-20-ra bizonyultak jobbnak a Kriljánál. Ráadásul úgy tűnik, hogy a csapat amerikai ásza, Derrick Brown (18 pont, 13/9 mezőnyből) újra egészséges és a bajnokság legfontosabb szakaszában újra húzóembere tud lenne csapatának.

 

VEF Riga (lett, 11-16) – Bisons Loimaa (finn, 9-21) 78-62

A VTB Liga csapatai közül elsőként a Bisons fejezte be az idényt, hiszen a finnek ezzel már mind a 30 meccsüket lejátszották. Nem sikerült azonban szépen zárniuk az évet, hiszen a Riga viszonylag könnyedén, komolyabb megerőltetés nélkül győzte le őket. Ezzel a győzelemmel a lettek megragadták az utolsó esélyüket, hogy a Kalev nyomába eredjenek a nyolcadik hely elcsípése érdekében. Ehhez ezt a meccset feltétlenül nyerniük kellett, illetve a továbbiakban sem nagyon hibázhatnak. Ezúttal is Gerald Robinson (18/3 pont) volt a Riga vezére, a túloldalon pedig az egész liga indexrangsorát 20,7-es pontszámmal vezető Ian Hummer (12 pont, 13 lepattanó) egy újabb dupla-duplával búcsúzott.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 16-12) – Kalev/Cramo (észt, 13-16) 85-66

Az Avtodor ellen sem sikerült megszereznie azt a bizonyos győzelmet a Kalevnek, ám a Minszk elleni meccsel ellentétben itt esélyük sem volt az észteknek a győzelemre. Két negyedet nyomtak meg nagyon a hazaiak, a másodikban átvették a meccs irányítását, a negyedikben pedig megnyugtató távolságba kerültek ellenfelüktől. A Kalevben egyébként mindössze négy játékos szerzett pontot, igaz ők meglehetősen jól teljesítettek, így ehhez képest nem is volt rossz a csapat helytállása. A legkiemelkedőbb a csapat irányítója, Scott Machado (22/6 pont, 9 gólpassz, 8 lepattanó) volt, akinek a mutatói most is nagyon rendben voltak. A hazaiaknál Travis Peterson (16/12 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) játéka ment élményszámba, aki mind a négy tripláját a harmadik negyedben szerezte, melyekkel mindig válaszolt a Kalev felzárkózási kísérleteire. A pontkirályi címre is eséllyel pályázó Courtney Fortson (12/6 pont, 15 gólpassz, 5 lepattanó) ezúttal a társak kiszolgálásában jeleskedett, Micah Downs (18/3 pont, 8 lepattanó) pedig minimális hibaszázalékkal teljesített.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 18-9) – Zenit Szentpétervár (orosz, 19-7) 74-82

A forduló rangadóján a Zenit meggyőző teljesítménnyel nyert Nyizsnyij Novgorodban, ezzel lényegében kétcsapatosra szűkült a harmadik helyért zajló versenyfutás. A Nyizsnyijnek ugyanis már két vereséggel több van, mint a Loko-Zenit párosnak, így szinte biztosan pályahátrányból futhatnak neki a rájátszásnak. Pedig a bajnokság első felében sokáig listavezető helyen is álltak, ám a kétfrontos terhelés már sok volt nekik tavaszra. Ráadásul hiába játszott ismét jól a palánk alatt Art Parahuszki (19 pont, 8 lepattanó) és Trey Thompkins (20/12 pont, 5 lepattanó), a karmester Taylor Rochestie éppen most játszotta talán leggyengébb meccsét a szezonban. A Zenit magas szintű csapatjátékára nem volt ellenszer, a harmadik negyedtől pedig már 10 pont feletti előnyben játszottak a szentpéterváriak, ami a meccs végéig kitartott nekik. Walter Hodge (20/12 pont, 6 gólpassz) és Artem Vikhrov (14/6 pont, 8 gólpassz) eredményességük mellett kiválóan osztogattak, a többiek pedig szépen csendben elvégezték a feladatukat.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
UNICS Kazany – Kalev/Cramo (ápr. 15.)
VEF Riga – Avtodor Szaratov (ápr. 15.)
Krasznoje Oktabir – Jenyiszej Krasznojarszk (ápr. 15.)
Krasznye Krilja – Astana (ápr. 15.)
Himki Moszkva – Nyizsnyij Novgorod (ápr. 15.)
Zenit Szentpétervár – Cmoki-Minszk (ápr. 15.)
Lokomotiv Kubany – CEZ Nymburk (ápr. 15.)
Astana – VEF Riga (ápr. 19.)
Cmoki-Minszk – UNICS Kazany (ápr. 19.)
CEZ Nymburk – Himki Moszkva (ápr. 19.)
Krasznye Krilja – Zenit Szentpétervár (ápr. 19.)
Krasznoje Oktabir – Lokomotiv Kubany (ápr. 19.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Nyizsnyij Novgorod (ápr. 19.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus