VTB Liga, 29. hét: Az Avtodor ligacsúccsal robog tovább

A  zsinórban kilencedik győzelmét arató Avtodor tovább javította a nemrég még saját maga által felállított pontrekordot

A  zsinórban kilencedik győzelmét arató Avtodor tovább javította a nemrég még saját maga által felállított pontrekordot. A szaratoviak mellett a Szolnok másik korábbi Eurocup-ellenfele, a Zenit sem hibázik, ahogy a Loko és a Himki is hozták a kötelezőket, így e négy csapat fej-fej mellett küzd a pályaelőnyért.

 

CEZ Nymburk (cseh, 16-11) – Vita Tbiliszi (grúz, 1-27) 111-51

Mindössze hat grúz játékost nevezett és vetett be a Nymburk otthonában a Tbiliszi, így nem meglepő, hogy nagyon könnyen intézték el a csehek a Vitát. A Nymburk már a félidőben 32 ponttal (56-24) vezetett, és a végére ezt a különbséget szinte pontosan megduplázták a hazaiak és kereken 60 ponttal diadalmaskodtak. A csehek legjobbjai az egyaránt a padról beszálló Chasson Randle (19/9 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 10/8 mezőnyből), Michael Dixon (16/6 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) és Martin Kriz (13/3 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) voltak.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 8-18) – Lokomotiv Kubany (orosz, 20-7) 60-75

Erőltetett menetben van a Lokomotiv, hiszen a vasutasok kedden utaztak Minszkbe, ezt követően pénteken Isztambulba, majd vasárnap játszottak a Jenyiszejjel, mindezt a szerdán kezdődő, Barcelona elleni Euroliga-negyeddöntős sorozat előtt. Az első állomást Malcolm Delaney nélkül is sikerrel vette a Loko, a légióskorlátozás miatt ezúttal a kiváló irányító kapott pihenőt, így pedig teljes egészében Dontaye Draper (20/3 pont, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz) kezébe került a karmesteri pálca, aki nagyszerűen oldotta meg feladatát. A Loko kiválóan védekezett, 21 eladott labdába kergette bele a Minszket, egy 13-0-s rohanással pedig lényegében már az első negyedben eldöntötte a meccset.

Zenit Szentpétervár (orosz, 18-7) – Kalev/Cramo (észt, 7-20) 101-69

Nem botlott a Zenit sem a hétközi meccsén, a szentpéterváriak a Kalev ellen igazolták a papírformát és továbbra is loholnak a Loko után és hajtanak a rájátszásbeli pályaelőny megszerzésére. A Zenit már az első negyed végén kereken 20 ponttal vezetett (30-10), amiből a fantasztikusan dobó Ryan Toolson (31/18 pont, 4 gólpassz, 7/6 tripla) 12 egységgel vette ki a részét. Toolson aztán meg sem állt 31 pontig, mellette pedig még Kaspars Berzins (20/3 pont, 6 lepattanó) is betermelt egy 20-ast, ketten együtt a csapatuk pontjainak több mint felét szerezték.

Asztana (kazah, 6-22) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 11-16) 73-80

Az Asztana már január óta nem nyert meccset a VTB Ligában és a Jenyiszej ellen sorozatban tizenkettedszer kapott ki a kazah gárda. Pedig most jó esélye lett volna nyernie az Asztanának, hiszen egyik legjobbja, Pat Calathes (27/6 pont, 12 lepattanó, 11 kiharcolt fault) visszatért sérülése után, ráadásul nem is akárhogy, 27 ponttal és egy nem klasszikus tripla-duplával. A görög vezetésével szinte a teljes első félidőben tízpontos előnyben volt csapata, a másodikban azonban a fantasztikusan védekező Jenyiszej lerohanta a házigazdákat, így a végére megfordította a meccset az orosz alakulat. A krasznojarszkiak legjobbjai Delroy James (20/3 pont, 6 lepattanó) és David Kennedy (16 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) voltak.

Bisons Loimaa (finn, 8-21) – Avtodor Szaratov (orosz, 18-8) 86-135

Továbbra sem lehet megállítani a sorozatban már kilencedik győzelménél tartó Avtodort, erre a Bisonsnak még csak halovány esélye sem volt. A szaratoviak ráadásul ismét megdöntötték a liga pontrekordját, amit még márciusban ő maguk állítottak fel 132 egységgel. Az első negyedben már 38 pontot rámoltak be ellenfelüknek az oroszok és 22-vel vezettek, ám ezt követően sem álltak le, a második félidőben összesen 68 pontot szereztek. Ebből Reggie Williams (31/9 pont, 6 gólpassz, 12/11 mezőnyből) úgy vette ki a részét 31 ponttal, hogy mindössze egyetlen triplakísérletét vétette el. Mellette hatan jutottak még el kétszámjegyű ponttermésig, Paul Stoll (13/6 pont, 11 gólpassz, 9 lepattanó) pedig mindössze egy lepattanóval maradt le a tripla-dupláról. A Bisonsban Ronald Clark (33/30 pont) 10 triplát dobott, igaz ehhez összesen 24-szer próbálkozott a vonalon túlról, mindkettő egészen hihetetlen szám.

CEZ Nymburk (cseh, 16-12) – Zenit Szentpétervár (orosz, 19-7) 81-102

A hétközi könnyed győzelmek után újabb fontos meccs várt a Nymburkra és a Zenitre egymás ellen, hiszen a szentpéterváriak a harmadik helyre, a csehek pedig a nyolcadik hely, azaz a CSZKA Moszkva elkerülésére hajtanak. A két csapat közül a Zenit került közelebb céljai eléréséhez, a szentpéterváiak végig vezettek, nem fért kétség a győzelmükhöz. A harmadik negyedben a továbbra is nagy formában lévő Ryan Toolson (20/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Janis Timma (13/6 pont, 8 lepattanó) végleg eldöntötték a meccset, ketten együtt pár perc leforgása alatt 14 pontot szereztek.

Himki Moszkva (orosz, 20-8) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 8-19) 100-72

Véget ért a Himki Moszkva Euroliga-szereplése, csütörtökön a moszkvaiak könnyűnek találtattak a Real Madrid elleni élet-halál meccsen, így a CSZKA-val és a Lokóval ellentétben ők nem tudták beverekedni magukat a playoffba. Így már csak a VTB Ligára kell koncentrálniuk az oroszoknak, ahol a pályaelőny megszerzése érdekében már nem nagyon hibázhatnak Shvedék. Ezt a Minszk ellen nem is tette meg a Himki, habár az első félidő nagy részben a beloruszok vezettek, a vége mégis nagyon sima hazai siker lett. A harmadik játékrészben hengerelve 35-14 arányban volt jobb ugyanis a Moszkva, akiknél Tyrese Rice (21/12 pont) kevesebb mint 20 perc alatt jutott el 20 pont fölé, amivel a mezőny legeredményesebbje lett.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 16-12) – VEF Riga (lett, 9-19) 79-107

Nem tud elszakadni egymástól a Nymburk és a Nyizsnyij Novgorod, hiszen az után, hogy a cseheket simán elintézte a Zenit, nem kis meglepetésre az oroszok is hasonló pofonba szaladtak bele. Csakhogy az ellenfél itt nem egy másik playoff-résztvevő csapat volt, hanem az alsóházba tartozó Riga verte el alaposan őket. Félidőben még 48-48-as döntetlen állt az eredményjelzőn, a folytatásban azonban a hatalmasat játszó Josh Harrelson (26/12 pont, 16 lepattanó) vezetésével a Riga faképnél hagyta riválisát. Négy triplát dobtak be ekkor egymás után a lettek (ebből hármat Harrelson), akiknél Francisco Cruz (19/3 pont, 10 gólpassz) szintén remekelt.

Lokomotiv Kubany (orosz, 21-7) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 11-17) 77-51

A héten a második kötelező győzelmét is behúzta a takaréklángon pislákoló Lokomotiv, így már csak két meccs választja el a harmadik hely megszerzésétől a krasznodariakat. A Loko elképesztően védekezett az egész találkozón, a nagyszünetig mindössze 27 pontot kaptak, majd még ezt is túl tudták szárnyalni, mikor a harmadik negyedben mindössze 5 ponton tartották a Jenyiszejt. Így nem is kellett extra tőlük támadóoldalon, a legeredményesebb és leghasznosabb Anthony Randolph (15 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) lett végül.

Vita Tbiliszi (grúz, 1-28) – Asztana (kazah, 7-22) 53-62

A Tbiliszi ellen tudta megszakítani tizenkét meccses vereségsorozatát az Asztana, a liga leggyengébb csapatát már meg tudták verni a kazahok. Pedig az egyik amerikai játékosa ezúttal már rendelkezésre állt a hazaiaknak, ám ezzel is csak azt érték el, hogy egy félidőn keresztül partiban tudtak lenni riválisukkal az utolsó hazai meccsükön. A 30-31-es félidei állás után azonban 22-9-re nyerte meg a harmadik negyedet az Asztana, akiknek legjobbja Pavel Ilin (17/3 pont, 8 lepattanó) volt ezúttal.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Kalev/Cramo – Avtodor Szaratov
Zenit Szentpétervár – Cmoki-Minszk 
VEF Riga – Avtodor Szaratov 
Cmoki-Minszk – Nyizsnyij Novgorod
Bisons Loimaa – Krasznoje Oktyabr
CEZ Nymburk – Himki Moszkva 
Jenyiszej Krasznojarszk – UNICS Kazany

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus