VTB Liga, 29. hét: Dupla forduló a célegyenes előtt

Egy szerdai és egy hétvégi fordulóval nagyüzem volt a múlt héten, ami után az utolsó körben már csak a 3-4. és a 8. hely sorsa kérdéses.

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Szerdai meccsek

UNICS Kazany (orosz, 18-11) – Kalev/Cramo (észt, 13-17) 90-68

Nem sikerült jól a Kalev szezonzárója a Kazany otthonában, hiszen az észtek zsinórban harmadik meccsüket is elvesztették, így még izgulniuk kell az utolsó játéknapon is a playoffba jutást illetően. Ahhoz, hogy ők végezzenek a nyolcadik helyen, a Rigának és az Astanának is ki kell még kapnia egyszer, amiből az egyik meg is történt, hiszen ez a két csapat játszott egymással még ennek a hétnek a végén. Ez a meccs egyébként nem tartogatott izgalmakat, a második negyedben 31 pontot szórva húzott el a Kazany, a második félidőben pedig még tovább növelték előnyüket a tatárok. Valerij Likhodej (26/6 pont, 5 lepattanó) karrierje talán legjobb meccsét játszva vezette győzelemre a Kazanyt.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 9-19) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 9-19) 86-92

Abszolút tét nélküli meccset játszott egymással az Oktabir és a Jenyiszej, melyet a szinte végig tartó hazai vezetés ellenére is a vendégek nyertek meg. Kiemelkedő egyéni teljesítményekben és látványos támadójátékban nem volt hiány, az Oktabirben Lamont Hamilton (27 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) például egészen félelmetes számokat hozott, de jól halad a pontkirályi cím felé Randy Culpepper (26/12 pont, 4 lepattanó, 10 labdaszerzés) is. A győzelemhez azonban ez nem volt elég, hiszen a túloldalon Szava Lesics (22/9 pont, 14 lepattanó), Donell Cooper (21/9 pont, 11 gólpassz) és Elmedin Kikanovics (22 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) triója erősebb volt.

 

Krasznye Krilja (orosz, 7-21) – Astana (kazah, 11-17) 50-72

Megőrizte utolsó esélyét az Astana a playoffba jutásra, hiszen a Kalev vereségével még a kazahok is elcsíphetik a nyolcadik pozíciót. Ehhez azonban nem hibázhatnak a folytatásban, ahol a dolguk biztosan nehezebb lesz, mint ezen a meccsen volt. A meglehetősen harmatos Krilja ugyanis csak egy félidőn keresztül tudta úgy ahogy meccsben tartani magát, hiszen a nagyszünetben is 35-25-re vezetett már a múlt hétvégén újabb kazah bajnoki címet ünneplő Astana. A folytatásban aztán még jobban elhúztak a vendégek, akiket Jerry Johnson (19/15 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) dirigált egészen kiválóan.

 

Himki Moszkva (orosz, 23-5) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 18-10) 86-82

A forduló rangadóján a Himki Moszkva legyőzte a Nyizsnyij Novgorodot, így matematikailag is biztosította második helyét. A Taylor Rochestie nélkül felálló novgorodiak viszont minden bizonnyal maradnak az ötödik helyen, így nagy valószínűséggel a tavalyihoz hasonlóan idén is minden párharcukat pályahátrányból kell megvívniuk az ismételt döntőbe kerüléshez. A tavalyi egyik negyeddöntős sorozatot is ez a két csapat vívta, és most is nagyszerű meccset játszottak egymással, mely végig nagyon szoros volt és csak a legvégén dőlt el. A Himki nyerőembere ki más, mint az ezeket a helyzeteket legjobban élvező Tyrese Rice (19/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) volt, aki egész meccsen kiválóan mozgatta csapatát, a hajrában pedig két clutch hármast is bedobott. A Himki számára nagyon sokat jelentett Petteri Koponen (22/3 pont, 5 gólpassz) és Paul Davis (16 pont, 7 lepattanó) visszatérése, a Nyizsnyijben pedig Szemen Antonov (19/9 pont, 6 lepattanó) és Gal Mekel (15/3 pont, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz, 4 lepattanó) voltak a legjobbak.

 

VEF Riga (lett, 12-16) – Avtodor Szaratov (orosz, 16-13) 100-82

Az Astana mellett a Riga is életben tartotta playoff reményeit, hiszen az így biztos hetedikként végző, Courtney Fortsont nélkülöző Avtodort jó játékkal sikerül felülmúlniuk. Jól kezdett az Avtodor (21-28), ám a középső két negyedet nagyon megnyomta a Riga (31-16, 27-19), így végül szezoncsúcsot jelentő 100 pontot szerezve diadalmaskodtak a lettek. Úgy tűnik, hogy a szezon talán legnagyobb felfedezettje, Janis Timma (26/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) még nem végzett erre a szezonra, és rájátszásba akarja vezetni csapatát. Rajta kívül C.J. Harris (19/12 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) is nagyszerű napot fogott ki, így a túloldalon Kirilo Feszenko (18 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) hiába dominált a palánk alatt.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 20-7) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 7-21) 85-78

Ha nem is könnyen, de kihasználta a Zenit a Nyizsnyij Novgorod vereségét, akik így a várakozások felett teljesítve már biztosan pályaelőnyből futhatnak neki a rájátszásnak. A Minszk a szezon második felére szépen összeszedte magát, és ezúttal is roppant kemény ellenfélnek bizonyult. A meccs csak az utolsó másfél percben dőlt el, miután 77-78-nál a Zenit két támadást is gyors duplával fejezett be, a beloruszok triplája viszont kiszédült a gyűrűből. A mezőny legjobbja kimagaslóan Kyle Landry (20/9 pont, 10 lepattanó) volt a Zenitből.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 21-7) – CEZ Nymburk (cseh, 8-20) 99-95

Riválisához, a Zenithez hasonlóan a Lokomotiv Kubany is alaposan megszenvedett a kötelező győzelem begyűjtésével, ám végül nekik is sikerült diadalmaskodniuk és így tartják a harmadik helyüket. A Nymburk elleni meccs a vártnál jóval szorosabb és egyben élvezetesebb is volt, a csehek lényegében minden kosárra válaszolni tudtak és ott loholtak ellenfelük nyakán. Egy remek párharcot is hozott a találkozó, hiszen Malcolm Delaney (27/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 10 kiharcolt fault) és Chester Simmons (30/18 pont, 5 lepattanó) nem mindennapi showt varázsoltak a parkettre. Delaney a hajrára tartogatta legjobbját, hiszen az utolsó negyedben 18 pontot szerzett, Simmons viszont kihagyott egy nagyon fontos büntetőt az utolsó másodpercekben. 

 

Hétvégi meccsek

Astana (kazah, 12-17) – VEF Riga (lett, 12-17) 79-78

A téthez méltó rangadót vívott egymással az Astana és a Riga, hiszen a rájátszásért harcoló két gárda meccsén a vesztes biztosan búcsút mondhatott a nyolcadik helynek. Ez a csapat aztán a Riga lett végül, hiszen 78-78-as állásnál Jerry Johnson (18/6 pont, 9 gólpassz) a kettőből az egyik büntetőjét bedobta, a lettek legjobbja, Gerald Robinson (22/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) viszont kihagyta a győzelemért feltett közeli dobását. Ez a momentum döntötte el tehát a meccset, és mivel az Astana végig vezetett, így igazságosnak is mondható a végeredmény. A kazahoknál Johnsonon kívül Rasid Mahalbasic (21 pont, 10 lepattanó) játszott még kiemelkedően.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 7-22) – UNICS Kazany (orosz, 19-11) 83-88

Ha nem is könnyen, de azért győzelemmel tudta zárni az alapszakaszt a Kazany a Minszk ellen. Előrelépniük azonban nem sikerült a tatároknak, hiszen a Nyizsnyij Novgorod is nyert és biztosította ötödik helyét, így a Kazany a hatodik pozícióban zárt. Félidőben még a beloruszok vezettek 49-37 arányban, ám fordulás után percekig képtelen volt a gyűrűbe találni a házigazda. Megérezte a lehetőséget és a maga javára fordította a momentumot a Kazany, akik uralták a festéket is a folytatásban, hiszen összesen 42 pontot szereztek onnan. A vendégek Keith Langford mellett Kosztasz Kajmakoglut és Szergej Bikovot is otthon hagyták ezúttal, így pedig James White (18/3 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) lett a legjobbjuk. A Minszkben Ivan Maras (21 pont, 13 lepattanó) már a sokadik kimagasló, dupla-duplát hozó meccsét játszotta a szezonban.

 

Krasznye Krilja (orosz, 7-22) – Zenit Szentpétervár (orosz, 21-7) 84-86

Kiszenvedte a győzelmet a Zenit a Krasznye Krilja otthonában, hiszen a szamaraiak meglepetésre nagyon jól helyt tudtak állni és megnehezítették esélyesebb ellenfelük dolgát. A szentpéterváriak ezzel megőrizték halovány esélyüket a harmadik helyre, melyhez az kell nekik, hogy a Lokomotiv kikapjon odahaza, ők pedig kétszer nyerjenek az utolsó héten. A húzóemberek közül Walter Hodge, Kyle Landry és Dimitrij Kulagin is kevesebb játékidőt kaptak, így pedig Dejan Borovnjak (18 pont, 10 lepattanó) és Artem Komolov (14/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) is élhettek a több lehetőséggel.

 

CEZ Nymburk (cseh, 8-21) – Himki Moszkva (orosz, 24-5) 72-80

Sem a Nymburk, sem pedig a Himki Moszkva számára nem volt már tétje az egymás elleni összecsapásnak, így a felek egy tétmeccs formájába bújtatott edzőmeccset játszottak egymással. A Himki számára volt fontosabb ez a meccs abból a szempontból, hogy a közelgő Eurocup döntőre és rájátszásra a lehető legjobb formába kerüljenek az oroszok játékosai. Petteri Koponen (23/12 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) esetében ez már egyértelműen meg is valósult, hiszen a finn kiválóság kimagaslóan a mezőny legjobbja volt és győzelemre vezette a Himkit.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 9-20) – Lokomotiv Kubany (orosz, 22-7) 79-94

Nem hibázott a Lokomotiv Kubany a Krasznoje Oktabir otthonában, így már csak karnyújtásnyira van a harmadik hely a vasutasok számára. Amennyiben a záró fordulóban is igazolják a papírformát a krasznodariak a Minszkkel szemben, úgy ők végeznek a dobogó legalsó fokán az alapszakaszban. A Loko Randy Culpepper (25/6 pont, 4 lepattanó) és Willie Dean (24 pont, 4 gólpassz) ponterős játéka ellenére is fokozatosan tudta növelni előnyét, végül pedig megnyugtató különbség alakult ki számukra. A palánk alatti Derrick Brown (22 pont, 6 lepattanó) – Richard Hendrix (17/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) duó volt a vendégek nyerő párosa.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 9-20) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 19-10) 73-86

Nagyszerű második félidei játékának köszönhetően verte a Nyizsnyij Novgorod a Jenyiszejt, hiszen Elmedin Kikanovics (23 pont, 6 lepattanó) vezérletével még a hazaiak vezettek 39-32-re a félidőben. A Nyizsnyij négy ásza közül Taylor Rochestie és Trey Thompkins sem játszott, Tarence Kinsey-vel pedig csak többen voltak ezúttal, mégis sikerült nyerniük. Art Parahuszki (21 pont, 8 lepattanó) viszont kiemelkedő volt, mellette pedig többen is megbízhatóan teljesítettek, ami elég volt Kikanovics és a Jenyiszej felülmúlásához.


A bajnokság állása:


A következő hét programja:
Zenit Szentpétervár – Astana (ápr. 22.)
CSZKA Moszkva – Avtodor Szaratov (ápr. 26.)
Himki Moszkva – Krasznoje Oktabir (ápr. 26.)
Lokomotiv Kubany – Cmoki-Minszk (ápr. 26.)
VEF Riga – Zenit Szentpétervár (ápr. 26.)
CEZ Nymburk – Nyizsnyij Novgorod (ápr. 26.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Krasznye Krilja (ápr. 26.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus