VTB Liga, 3. hét: Kijavított rossz szezonrajtok

A két moszkvai sztárcsapat mellett robog a Zenit is, a Loko és a Kazany feledtették pocsék kezdésüket, a Minszk pedig lassan történelmet ír.

CSZKA Moszkva (orosz, 2-0) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-2) 85-67

A liga egyik leglátványosabban támadó csapata, a Krasznoje Oktyabr látogatott a CSZKA Moszkvához, és ha izgalmakban nem is, de szórakoztatásban sokat adott ez találkozó. A D.J. Cooper (5/3 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) által dirigált, JaJuan Johnson (23/3 pont, 10 lepattanó) és Tony Mitchell Jr. (22/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) által pedig befejezett Showtime-ot azonban még idejében megállította a CSZKA. Az már sokat elárult a címvédő napi formájáról, hogy az első negyed 24-12-es végeredményét Kyle Hines (13/3 pont, 3 labdaszerzés) állította be egy triplával, ami az első volt neki hároméves VTB Liga karrierje során. Hines mellett Nando De Colo (24/6 pont, 5 gólpassz) ismét nagyot játszott és a második meccsen is a CSZKA legeredményesebbje volt, Milos Teodoszics (18/12 pont, 6 gólpassz) pedig szintén pazarul mutatkozott be az új idényben.

 

Himki Moszkva (orosz, 3-0) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-3) 117-73

Ezúttal sem úszta meg 30 pontos verés alatt a Tbiliszi, igaz az újonc grúzok sorsolása meglehetősen hálátlan, hiszen a CSZKA után most a másik nagyágyúval, a Himkivel néztek farkasszemet. A mérkőzés edzőmeccs jelleget öltött, a Vitának még csak esélye sem volt megszorítania sem a fővárosiakat. Ez a meccs arra azonban jó volt, hogy megdöntsenek néhány rekordot az oroszok, így például az egy meccsen adott legtöbb gólpassz (38) és értékesített tripla (19) kategóriában, illetve ez a 117 szerzett pont a második legtöbb a liga történetében. Ezekhez a statisztikákhoz a meccs embere, az első negyedben már 14 pontnál járó Petteri Koponen (22/18 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 8/6 tripla), illetve Alexej Shved (19/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) is nagyban hozzájárult.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 1-1) – Asztana (kazah, 0-1) 99-66

Az első meccsén Csehországban nagy blama érte a Lokót, akiknek az Asztana ellen hazai pályán mindenképpen javítaniuk kellett. Ezt különösebb gond nélkül meg is tették a vasutasok, akiktől Malcolm Delaney (19/6 pont, 4 lepattanó) az első 13 percben 13 pontot szerzett, Chris Singleton (17/9 pont, 6 lepattanó) – Kirilo Feszenkóval együtt – az eredményessége mellett kiválóan védte a festéket, Victor Claver (15/3 pont, 6 lepattanó) pedig úgy tűnik ismét megtalálta önmagát Krasznodarban.

 

UNICS Kazany (orosz, 1-1) – CEZ Nymburk (cseh, 2-1) 94-87

A Lokóhoz hasonlóan a Kazany is nagy pofonba szaladt bele az első fellépésén (odahaza a Minszk ellen), és most nekik is helyre kellett állítaniuk a renomét. Az ellenfél azonban a remekül, két győzelemmel rajtoló Nymburk volt, akiknek más terveik voltak ezen a meccsen. Ezúttal is egységes, szervezett játékot mutattak a csehek, és három negyeden keresztül partiban is voltak az oroszokkal. A végére azonban a faultproblémákkal is küzdő vendégek elfáradtak, így behúzta a meccset a Kazany. A házigazdák húzóemberei Joaquin Colom (19/6 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Keith Langford (18/6 pont, 5 lepattanó) voltak, míg a Nymburkban Vojtech Hruban (24/18 pont, 8/6 tripla) és Maxime De Zeeuw (19/6 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) emelkedtek ki.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 3-0) – VEF Riga (lett, 0-3) 91-76

A Zenit-Riga mérkőzés Janis Timma (15/9 pont) személye miatt volt pikáns, hiszen a szép lassan klasszissá érő lett kiválóság a szentpéterváriak kedvéért hagyta el a lett fővárost. A meccs a harmadik negyedben dőlt el, amiben nagy szerepe volt a kegyelmet nem ismerő Timmának is, hiszen csak ő és Kyle Landry (24/12 pont, 6 lepattanó) 17 egységet hoztak össze ebben a játékrészben. A meccs legjobbja azonban Ryan Toolson (17/6 pont, 9 gólpassz, 8 lepattanó) volt az oroszoktól, aki ezúttal tripla-dupla közeli számokat hozott, és elképesztően nagy fogása volt a nyáron a Zenitnek.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-1) – Bisons Loimaa (finn, 0-2) 71-69

Jevgenyij Baburin utolsó másodperces triplájával megmenekült a Bisons elleni fiaskótól a Nyizsnyij Novgorod. Ez a hármas volt egyébként Baburin egyetlen kosara a meccsen, amely épp a legjobbkor jött az oroszoknak. A Nyizsnyij egyébként már 30-16-ra is vezetett, ezt az előnyét azonban félidőre teljesen leadta, innentől kezdve pedig már igencsak szenvedős volt számukra a meccs. Sőt, ha Szemen Antonov (14 pont, 4 gólpassz) nem kapja össze a csapatát és saját magát a hajrában, akkor Baburinnak nem is lett volna esélye dobni a győzelemért sem.
    

Avtodor Szaratov (orosz, 2-1) – Kalev/Cramo (észt, 0-2) 68-60

Ha nem is egyszerűen, de hozta az elvárható győzelmet az Avtodor a Kalev ellen. Szoros meccset játszottak a csapatok, ahol egyik csapat sem tudta leszakítani magáról a másikat, egészen a hajráig. Ekkor az Avtodor szigorított védekezésén, Jevgenyij Kolesnyikov (16/9 pont, 5 lepattanó) pedig némileg váratlanul előlépett a clutch szituációkban. Az orosz hátvéd a 16 pontjából 11-et a negyedik negyedben szerzett.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 1-2) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-0) 93-94 h.u.

A Minszk soha nem rajtolt még 2-0-val a VTB Ligában, ezúttal ráadásul két idegenbeli győzelemmel tette mindezt. A Kazany elleni hatalmas bravúrt ezzel a Jenyiszej elleni hosszabbításos sikerrel tette igazán értékessé a belorusz csapat, akiknek nem remegett meg a kezük a legkiélezettebb helyzetekben sem. Anthony Hillard (15/3 pont, 10 lepattanó) ugyanis a dudaszó pillanatában harcolta ki a túlórát, Justin Gray (22/12 pont) pedig három másodperccel a vége előtt szerezte a győztes kosarat egy alapvonali dobásból. A minszkben egyébként még Garrett Stutz (19 pont, 11 lepattanó, 12/9 dupla) is remekelt, a Jenyiszej veresége pedig a legkevésbé David Kennedyn (22/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) múlt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
CSZKA Moszkva – Himki Moszkva 
Avtodor Szaratov – Lokomotiv Kubany 
Cmoki-Minszk – Zenit Szentpétervár 
Asztana – UNICS Kazany 
Vita Tbiliszi – Nyizsnyij Novgorod 
Krasznoje Oktyabr – VEF Riga 
CEZ Nymburk – Jenyiszej Krasznojarszk
Kalev/Cramo – Bisons Loimaa

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus