VTB Liga, 3. hét: Veretlen csapatok rangadói

A CSZKA elleni győztes derbi után bukott a Lokomotiv, a Nyizsnyij és a Kazany éles végjátékot húzott be, a két moszkvai csapat viszont magabiztos volt. Feltámadó kiscsapatok, szenzációs dupla-duplák és Travis Peterson 18 pontos negyede az érdekességek között. Íme a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Astana (kazah, 1-1) – Lokomotiv Kubany (orosz, 3-1) 81-70

A CSZKA elleni nagy győzelem után elvesztette veretlenségét a Kubany az Astana otthonában. Az oroszok klasszis irányítójuk, Malcolm Delaney nélkül érkeztek Kazahsztánba, de a hazaiaknál sem mutatkozhatott be még Nik Caner-Medley. Meg is látszott a rendezetlenség a Loko támadójátékában, gördülékeny csapatjátéknak nyoma sem volt ezúttal náluk. Ráadásul a palánk alatti csatát is csúnyán elvesztette a jól védekező hazaiakkal szemben a Kubany, a brutálisat dupla-duplázó centerpáros, Rasid Mahalbasic (17 pont, 15 lepattanó) és Patrick Calathes (13/3 pont, 17 lepattanó) ketten több lepattanót szedtek, mint a teljes vendégcsapat (48 ill. 29). Nem csoda hát, ha az Astana hazai bemutatkozása jól sikerült, irányítójuk, J’Covan Brown (21/3 pont, 6 gólpassz) is nagyon jó napot fogott ki.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 2-1) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 1-3) 92-79

A CSZKA számára nem okozott gondot a Jenyiszej legyőzése, a moszkvaiak látványos, könnyed játékot mutattak be, amihez jó partner volt az ellenfél is. Már az elején megfogta a meccset a CSZKA, a harmadik negyedben pedig átrobogtak a fővárosiak a vendégeken (35-19), ekkor már a különbség is nagy lett a felek között. Érdekesség, hogy mind a 12 játékos szerzett pontot a Jenyiszejben, de a 10-es határt csak legjobbjuk, Donell Cooper (15/3 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) érte el. A CSZKA játékosai abszolút csapatként játszottak, támadásban Vitalij Fridzon (21/12 pont) emelhető talán csak ki.

 

Krasznye Krilja (orosz, 2-1) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-0) 73-78

A Krilja és a Nyizsnyij is két-két győzelemmel kezdte a szezont, majd játszottak egy remek Volga-parti derbit a harmadik fordulóban. Szinte végig egálban voltak a felek, a meccs során összesen 14-szer változott a vezető csapat személye. 70-69-nél aztán előbb Art Parahuszki (8 pont, 9 lepattanó) zsákolt vissza egy kihagyott dobást, majd Trey Thompkins (12/3 pont, 7 lepattanó) vágott be egy triplát, ezzel megnyerve a meccset csapatának. Tarance Kinsey (16 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) ezúttal is kiváló volt, ő volt a Nyizsnyij vezére. A Krilja legjobbja Kervin Bristol (17 pont, 9 lepattanó) volt.

 

UNICS Kazany (orosz, 3-0) – Zenit Szentpétervár (orosz, 2-1) 73-66

Az előző derbi szereplőihez hasonlóan a Kazany és a Zenit is veretlen volt a meccs előtt. A hazaiak érvényesítették akaratukat az első félidőben, de a harmadik negyedben egy 22-7-es futással fordítottak a szentpéterváriak (51-54). A Kazany azonban hiába nem brillírozott eddig, a végjátékot ezúttal is uralta hallatlanul rutinos klasszisainak hála. Nikosz Ziszisz mindössze hat pontot szerzett a meccsen, de ezt a legjobbkor tette, hiszen a legvégén süllyesztett el két triplát, közben pedig D’or Fischer blokkolt a Zenit támadásánál, így nagy nehezen harmadik meccsét is behúzta a Kazany.

 

Himki Moszkva (orosz, 3-0) – VEF Riga (lett, 1-2) 96-87

Nem volt könnyű dolga a Himkinek a Riga ellen, a lettek alaposan felszívták magukat és megnehezítették a sokkal esélyesebb hazaiak dolgát. Már 56-45-re is vezetett a Riga, ekkor viszont alaposan összekapta magát a Himki, mielőtt még nagyobb lett volna a baj. Szigorítottak védekezésükön a hazaiak, támadásban pedig elkezdték intenzívebben támadni a gyűrűt. Ennek sok kiharcolt fault lett az eredménye, a büntetőket pedig kiválóan, 90%-osan (36/32) értékesítették. A Marko Popovic (15/9 pont, 4 gólpassz) vezette hazaiak nyertek tehát, a horvát mellett pedig az ismét nagyon hatékony Joffrey Lauvergne (18 pont, 6 lepattanó, 6/5 mezőnyből) volt a Himki legjobbja. 

 

CEZ Nymburk (cseh, 2-3) – Avtodor Szaratov (orosz, 0-3) 96-86

A 0-3-as kezdése után szépen felállt a Nymburk, zsinórban második hazai győzelmével rendezte a sorokat a cseh gárda. Az Avtodor viszont szintén 0-3-ra esett vissza, pedig Travis Peterson (28/12 pont, 10 lepattanó, 13/11 mezőnyből) a második negyedben 18 pontot szerzett, ez a harmadik legjobb egyéni teljesítmény a VTB Liga történetében. Ezt azonban átvészelte a Nymburk, Peterson a második félidőre elfáradt, nem nőtt fel mellé senki, így biztosította sikerét a házigazda. Darius Washingtont (20/6 pont, 6 labdaszerzés, 5 gólpassz, 4 lepattanó) továbbra is megállíthatatlan, de ezúttal Petr Benda (23 pont, 5 lepattanó, 10/9 mezőnyből) elképesztő hatékonysággal még nála is eredményesebb volt, Jiri Welsch (8 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó) pedig egészen hasznos volt a mezőnyben.

 

Bisons Loimaa (finn, 1-3) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 0-3) 102-79

A Minszk ellen sikerült begyűjtenie első győzelmét a Bisonsnak, ennél nagyobb esélye egyébként sem nagyon lett volna a későbbiekben sem a finneknek. Az első negyed pontzuhataga után (28-26) a védőoldalon is villantak a hazaiak, 10 perc alatt 9 pontot engedélyeztek mindössze a beloruszoknak, ezzel elléptek és előnyüket a végéig megtartották. A szinte mindenben jobb Bisons három amerikai, Travis Nelson (20 pont, 8 lepattanó), William Harris (22/15 pont, 5 lepattanó) és Ian Hummer (14 pont, 10 lepattanó) vezérletével nyerte meg a meccset.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 1-2) – Kalev/Cramo (észt, 1-2) 82-83

A forduló nyitómeccse hatalmas csatát és remek derbit hozott. A meccs nagy részében a sokkal jobban triplázó (12-4), és a nem klasszikus tripla-duplát elérő Frank Elegar (16 pont, 12 lepattanó, 10 kiharcolt fault) dominanciájára építő Kalev vezetett, de visszaküzdötte magát az Oktabir. 82-82-nél faultolták a végre jól játszó Scott Machadot (22/9 pont, 5 gólpassz), ő azonban mindkét büntetőt kihagyta. A hazaiak egyik legjobbja, David Kennedy (22/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) aztán kibulizott magának egy technikait is, az ezért járó egypontost már nem rontotta el Machado, így győztesen távozhatott a Kalev Oroszországból.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:

Cmoki-Minszk – VEF Riga (okt. 25.)
Astana – Krasznoje Oktabir (okt. 25.)
CSZKA Moszkva – Himki Moszkva (okt. 26.)
Kalev/Cramo – Krasznye Krilja (okt. 26.)
Nyizsnyij Novgorod – Avtodor Szaratov (okt. 27.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus