VTB Liga, 30. hét: Az élen a helyzet változatlan

A Kazany matematikailag is a második helyen végzett, a másik két pályaelőnyös hely sorsa viszont csak az utolsó két hétben dől majd el.

A Kazany matematikailag is a második helyen végzett, a másik két pályaelőnyös hely sorsa viszont csak az utolsó két hétben dől majd el. Sorozatban tíz győztes meccs után bukott és ezzel kiszállt ebből a versenyből az Avtodor, a Himki viszont megmenekült Csehországban és még van esélye a 3-4. helyekre.

 

Kalev/Cramo (észt, 7-21) – Avtodor Szaratov (orosz, 19-8) 75-86

Néhány nappal azután, hogy az Avtodor 135 dobott ponttal megdöntötte a ligarekordot, az oroszokat sikerült lelassítania és komoly kihívás elé állítania a Kalevnek. A látogatók azonban nem hibáztak, így sorozatban a tízedik győzelmüket is bezsebelték. A meccsen szinte végig az Avtodor vezetett ugyan, ám a Kalev egy 16-7-es szakasszal felzárkózott a hajrá előtt. A vendégek remeklő amerikai kontingense, Jeremy Chappell (17/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), Paul Stoll (21/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó), Reggie Williams (17/3 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Travis Peterson (15/9 pont, 9 lepattanó) azonban kihúzták csapatukat a nehéz helyzetből.

Zenit Szentpétervár (orosz, 20-7) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 8-20) 105-77

A nagyszünetben még csak 51-48-ra vezetett, a második félidőben azonban bedarálta a Zenit a Minszket és végül nagy különbséggel hozták a kötelező győzelmet a szentpéterváriak. Fordulás után már nem bírták a beloruszok az iramot a liga egyik legjobb támadósorával, így például Garrett Stutz (24 pont, 11 lepattanó) dupla-duplája is csak ideig-óráig segített a Minszken. A Zenit nagy második félidei rohamában Zabian Dowdell (15/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt a legaktívabb, de Ryan Toolson (17/6 pont, 5 gólpassz) és Janis Timma (18/3 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) is jól játszottak.

VEF Riga (lett, 10-19) – Avtodor Szaratov (orosz, 19-9) 103-91

Nagy idegenbeli túrán volt az Avtodor, hiszen Finnország és Észtország után ezúttal Lettországba szólította a sorsolás a szaratoviakat. Az oroszok tízmeccses győzelmi sorozata aztán kisebb-nagyobb meglepetésre ezen az állomáson véget is ért, ami valószínűleg a rájátszásbeli pályaelőnyükbe is kerül, hiszen előttük a Loko, a Zenit és a Himki is kevesebb vereséggel rendelkezik így. A Riga húzóemberei egyszerre fogtak ki nagyon jó napot, ezúttal nem volt ellenszer rájuk, a lettek a harmadik negyed derekán már 26 ponttal, 65-39-re is vezettek. Az óriási dupla-duplát szállító Josh Harrelson (17/9 pont, 19 lepattanó, 3 labdaszerzés) mellett ugyanis Mareks Mejeris (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 9/8 mezőnyből), Josh Bostic (17/12 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Francisco Cruz (17/9 pont, 6 gólpassz) is remekelt. Az Avtodornak Reggie Williams (20 pont, 11 lepattanó) és Paul Stoll (15/6 pont, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés) dupla-duplája, vagy ahhoz közeli teljesítménye is kevés volt ezúttal.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 9-20) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 16-13) 86-81

A Minszk már jó ideje tét nélkül játssza mérkőzéseit, a beloruszok azonban becsületből is kiharcolták a győzelmet a playoff-résztvevő Nyizsnyij Novgorod ellen. A meccs végig szorosan alakult, felváltva vezettek a csapatok. Végül a Minszk remek hajrábeli védekezése döntötte el a találkozót, mikor a házigazdák három percen át nem kaptak pontot és elléptek 7 egységgel. A meccset végigjátszó Ivan Maras (26/6 pont, 4 lepattanó, 14/11 mezőnyből) mellett a faultproblémái ellenére is kiemelkedő Garrett Stutz (19 pont, 13 lepattanó) voltak a fehéroroszok sikerének fő letéteményesei.

Bisons Loimaa (finn, 8-22) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 11-17) 72-109

Yannik Franke (31/3 pont, 7 lepattanó) extra produkciója ellenére sem volt esélye a győzelemre a Bisonsnak az Oktyabr ellen. A finnek mindössze hétemberes rotációja egy félidőnyi helytállásra volt elég, fordulás után aztán átrobogtak a negyedik negyedben 39 pontot szerző oroszok a vendéglátóikon. Ekene Ibekwe (25/6 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) és Jerry Jefferson (22 pont, 9 lepattanó) ismét extrát játszottak, ők voltak az Oktyabr nyerőemberei.

CEZ Nymburk (cseh, 16-13) – Himki Moszkva (orosz, 21-8) 90-94

A pozícióharc szempontjából mind a Nymburk, mind pedig a Himki Moszkva számára roppant fontos volt az egymás elleni találkozó, hiszen a csehek a CSZKA Moszkva elkerülésére, az oroszok pedig a pályaelőny kiharcolására hajtanak. Kettejük csatájából végül a Himki jött ki győztesen, a Nymburk pedig az utolsó fordulóban egy ki-ki meccsen döntheti el a hetedik hely sorsát a Nyizsnyij ellen. Pedig sokáig nem úgy állt ez a mérkőzés, hogy a vendégek győzni tudnának, hiszen a második félidő elején még 16 ponttal, 58-42-re a Nymburk vezetett. A fantasztikusan játszó Tyrese Rice (31/18 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) – Alexej Shved (25/21 pont, 10 gólpassz) duó azonban megmentette a Himkit, a két klasszis hátvédre nem volt ellenszerük a cseheknek.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 11-18) – UNICS Kazany (orosz, 24-4) 83-87

Nem volt olyan szoros a Jenyiszej és a Kazany mérkőzése, mint amit a végeredmény sugall, ám a végén azért meg kellett izzadniuk a végig vezető tatároknak a győzelemért. A Kazany már 17 ponttal, 54-37-re vezetett a félidőben, amitől talán kissé meg is nyugodtak a vendégek. A FIBA Europe Cup Final Fourjába nemrég bejutott szibériaiak azonban nem adták fel és 2 pontra feljöttek a hajrában, de a rutinosabb Kazany újítani tudott és lezárta a mérkőzést, illetve bebiztosította második helyét a tabellán. Latavious Williams (27 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés, 13/12 mezőnyből) szinte hibátlanul játszott ezen az összecsapáson, de mellette Quino Colom (16 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) és Keith Langford (17/6 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó) is kiemelkedőt nyújtott.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Krasznoje Oktyabr – UNICS Kazany
Avtodor Szaratov – Vita Tbiliszi
Kalev/Cramo – Zenit Szentpétervár
CSZKA Moszkva – Avtodor Szaratov 
Nyizsnyij Novgorod – CEZ Nymburk
Krasznoje Oktyabr – Asztana 
Jenyiszej Krasznojarszk – Himki Moszkva
Zenit Szentpétervár – UNICS Kazany
Lokomotiv Kubany – VEF Riga
Kalev/Cramo – Cmoki-Minszk

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus