VTB Liga, 31. hét: A Zenit lett a nevető harmadik

Keleten is véget ért az alapszakasz, az utolsó egy hétben a három meccséből mindegyiket megnyerő Zenit lett a befutó a harmadik helyre.

Keleten is véget ért az alapszakasz, az utolsó egy hétben a három meccséből mindegyiket megnyerő Zenit lett a befutó a harmadik helyre. Három csapat is erre a pozícióra hajtott, végül a szentpéterváriak elleni utolsó ki-ki meccsen a Loko húzta a legrövidebbet, akik így a harmadik helyett az ötödik helyre csúsztak vissza és a negyedik Himki ellen kezdik a rájátszást.

 

Krasznoje Oktyabr (orosz, 11-18) – UNICS Kazany (orosz, 25-4) 80-114

A Kazany már biztos második helyezettként várta az utolsó hetet, és az esélyeknek megfelelően gond nélkül nyerni tudtak a tatárok Volgográdban is. Hét perc játék után már kereken 20 ponttal, 26-6-ra vezettek a vendégek, így idejekorán el is dőlt a mérkőzés. A Kazany végül meg sem állt a klubrekordot jelentő 114 egységig, játékosaik közül pedig heten is 10 pont fölött termeltek. Keith Langford (20/6 pont, 5 lepattanó) és Quino Colom (17/6 pont, 6 gólpassz) is hozták a tőlük megszokottakat, de a két légióson kívül Anton Ponkrashov (17/3 pont, 8 gólpassz) és Petr Gubanov (16/6 pont, 6 lepattanó) is kiemelkedők voltak. Az Oktyabr legjobbja magasan Jerry Jefferson (25 pont, 5 lepattanó) volt.

Avtodor Szaratov (orosz, 20-9) – Vita Tbiliszi (grúz, 1-29) 20-0

Megfelelő számú játékos hiányában a komoly pénzügyi gondokkal küzdő Tbiliszi nem tudott kiállni a mérkőzésre.

Kalev/Cramo (észt, 7-22) – Zenit Szentpétervár (orosz, 21-7) 84-92

Az utolsó egy hétben három meccset is játszott a Zenit, és az első, Kalev által jelentett akadályt rögtön sikerrel is vették a harmadik helyre hajtó szentpéterváriak. Ehhez Ryan Toolson (33/18 pont, 4 lepattanó) extrájára volt szükségük az oroszoknak, hiszen a Kalev három és fél negyeden keresztül meccsben tartotta magát. Toolson azonban 14 pontot rámolt be az utolsó játékrészben, amire már nem volt válaszuk az észteknek. A Kalev elsősorban Shawn King (18 pont, 13 lepattanó) és Rolands Freimanis (18/6 pont, 6 lepattanó) révén volt sokáig versenyben esélyesebb riválisa ellen.

CSZKA Moszkva (orosz, 28-2) – Avtodor Szaratov (orosz, 20-10) 101-90

A CSZKA Moszkva egyáltalán nem könnyen, de végül söpréssel jutott tovább a Crvena Zvezda ellen az Euroliga rájátszásban, így ismét a Final Fourra készülhet az orosz sztárcsapat. A moszkvaiak egy mindkét csapat számára tét nélküli meccsel fejezték be az alapszakaszt, hiszen a CSZKA az első, az Avtodor pedig a hatodik helyről várhatja a hamarosan rajtoló playoffot. A két kiváló támadógépezettel bíró gárda összecsapása ennek jegyében nagyon szórakoztatóra sikeredett, látványos megoldásokban nem volt hiány. Végül a CSZKA a negyedik negyed első hat percében 23-9 arányban múlta felül az Avtodort, ezzel pedig a meccs is eldőlt. Nando De Colo (19/9 pont, 6 gólpassz) mellett a toronymagasan szezoncsúcsot dobó Mikhail Kulagin (21/15 pont, 4 gólpassz, 7/5 tripla) voltak a CSZKA legjobbjai ezúttal, az Avtodor pedig a Paul Stoll (10/9 pont, 10 gólpassz, 5 lepattanó) – Travis Peterson (21/9 pont) duóra épített elsősorban.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 12-18) – Asztana (kazah, 7-23) 106-85

Három dupla-duplázó, és jócskán 30 indexpont fölé jutó játékosa, Jerry Jefferson (29 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz), Ekene Ibekwe (21/3 pont, 14 lepattanó, 3 blokk, 3 gólpassz) és Viacheslav Zaitcev (19 pont, 11 gólpassz, 5 labdaszerzés, 4 lepattanó) vezérletével legyőzte az Oktyabr az Astanát, ezzel az oroszok a 9. helyen végeztek. Az első félidőt egy 25-8-as futással zárták a volgográdiak, amivel megtörték a Pat Calathes (17/6 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) által húzott kazahokat.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 17-13) – CEZ Nymburk (cseh, 16-14) 91-76

Az alapszakasz második felében a Nyizsnyij Novgorod és a Nymburk végig fej-fej mellett haladt, ami után az utolsó fordulóban stílszerűen egymás ellen dönthették el a hetedik hely sorsát a felek. Ezen a meccsen azonban elmaradtak az izgalmak, a Nyizsnyij egyértelműen jobb volt a cseheknél, így ők végeztek előrébb és kerülték el a CSZKA Moszkvát az első körben. Az oroszok végig remekül védekeztek, helyenként pedig támadásban is extrát nyújtottak, így pedig nem volt esélye a Nymburknak. Dmitrij Khvosztov (23/9 pont, 8 gólpassz) és Szemen Antonov (20/9 pont, 9 lepattanó) egyaránt kiemelkedően játszottak, míg a túloldalon egyetlen hasonló teljesítmény sem akadt.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 11-19) – Himki Moszkva (orosz, 22-8) 85-95

Behúzta a győzelmet a Jenyiszej otthonában a Himki Moszkva, ezzel biztosították a negyedik helyüket és pályaelőnyből kezdhetik majd a rájátszást. Ez azért volt így, mert az utolsó alapszakasz meccsen a Zenit és a Loko egymás ellen játszottak, és akármelyik csapat is kapott volna ott ki, azt a Himki a jobb egymás elleni mérlege miatt mindenképpen megelőzte. Rossz hír viszont a Himki számára, hogy remek centerük, James Augustine sérülést szenvedett, és játéka erősen kérdéses a rájátszás előtt. A meccsen egyébként kisebb-nagyobb különbséggel, de szinte végig a Himki vezetett, a remekül kikapcsolt Rice és Shved helyett pedig ezúttal Petteri Koponen (18/12 pont, 5/4 tripla) lépett elő a hajrában.
    
Zenit Szentpétervár (orosz, 22-7) – UNICS Kazany (orosz, 25-5) 89-65

Nem okozott gondot a Zenitnek a takaréklángon pislákoló, már a rájátszásra készülő Kazany legyőzése sem, így a szentpéterváriak a harmadik hely megszerzéséért egy ki-ki meccsen fogadhatták a Lokót az alapszakasz utolsó meccsén. Ezen a meccsen nem volt kérdés, a roppant éles hazaiak minden negyedet megnyerve simán nyertek. A bajnokság pontkirálya, a 21 átlagpontjával ezt a címet utcahosszal nyerő Keith Langford is nagyot betlizett ezúttal, 10 pontját mindössze 10/3-as mezőnyözéssel hozta össze. A Zenit vezérének, Ryan Toolsonnak sem ment kimondottan a játék, viszont rajta kívül többen is nagyon stabilak voltak, elsősorban az egészen sokoldalú Omar Thomas (15 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) emelhető ki közülük.

Lokomotiv Kubany (orosz, 22-7) – VEF Riga (lett, 11-19) 71-63

A Zenithez hasonlóan a Lokomotiv sem hibázott a szentpéterváriak – illetve az Euroligában a Barcelona – elleni sorsdöntő meccse előtt. A közelgő nagy feladatok előtt visszafogottan teljesített csak a Loko, annyit adtak ki magukból az oroszok, amennyi szükséges volt ennek a meccsnek a behúzásához. Félidőben még döntetlen állást mutatott az eredményjelző, ezt követően lépett rá a gázpedálra a házigazda és 16 ponttal, 26-10-re nyerte meg a harmadik játékrészt, amivel el is dőlt a meccs. Anthony Randolph (22/6 pont, 7 lepattanó) és Malcolm Delaney (12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) álltak a Loko élére ebben a helyzetben, a Riga legjobbja pedig Josh Bostic (19/12 pont) volt.

Kalev/Cramo (észt, 8-22) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 9-21) 81-73

Emlékezetes mérkőzéssel és teljesítményekkel zárta a szezont a Kalev, így az észtek fejezhették be jobb szájízzel az idei sorozatot. A hazaiak dupla-dupla gépe, Shawn King (15 pont, 25 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) most sem hazudtolta meg önmagát, 25 lepattanójával pedig magasan megdöntötte a ligarekordot. Érdekesség, hogy a szezont szintén a Kalevben kezdő, majd a Himkibe szerződő Josh Boone tartotta eddig a csúcsot az idény elején begyűjtött 20 lecsorgó labdájával. A meccs hőse mégsem King, hanem Rolands Freimanis (31/15 pont, 10 lepattanó, 15/11 mezőnyből) volt, aki a negyedik negyedben zsinórban négy triplát pörkölt be, amivel megnyerte a meccset az észteknek.

Zenit Szentpétervár (orosz, 32-7) – Lokomotiv Kubany (orosz, 22-8) 79-73

Nem akármilyen meccs maradt napokkal a többi találkozó után a végére, hiszen a Zenit és a Lokomotiv összecsapásának dupla tétje volt. A győztes ugyanis „mindent vitt”, hiszen a harmadik helyre érhetett oda, ezzel megszerezve az első körben a pályaelőnyt és a döntőig biztosan elkerülve a CSZKA Moszkvát. A vesztes viszont az ötödik helyre csúszott vissza, így a pályahátrány mellett készülhet a Himki elleni, kőkemény negyeddöntős párharcra, illetve egy ágra került a címvédővel. Végül a Zenit lett a befutó, ami nem is túl meglepő annak fényében, hogy a Loko két nappal korábban még egy pokoli kemény meccsen történelmi sikert ért el az Euroligában, hiszen a krasznodariak a Barcelona kiejtésével bejutottak a berlini Final Fourba. Ettől érthető módon nagyon kimerültek voltak a vasutasok, Malcolm Delaneyre rá sem lehetett ismerni (4 pont, 7/1 mezőnyből, 2 gólpassz), illetve egyik legjobbjuk, Anthony Randolph eleve nem is vállalta a játékot ezen a derbin. A Zenit ászai, így Ryan Toolson (23/9 pont, 4 lepattanó), Janis Timma (17/9 pont, 6 lepattanó) és Zabian Dowdell (12 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) viszont villogtak, el is döntötték ezt a nagyon fontos meccset csapatuk javára. A Loko ennek ellenére sokáig meccsben volt, ami főleg a Barca elleni ötödik meccs hősének, Chris Singletonnak (18/6 pont) volt köszönhető. Félidőben még csak 3 (42-39), a harmadik negyed végén pedig 2 ponttal (64-62) járt előrébb a Zenit, a hazaiak védekezése azonban öt és fél percig pont nélkül tartotta a Lokót a záró játékrészben, ez döntött végül.

 

Az alapszakasz végeredménye:

 

A rájátszás párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus