VTB Liga, 4. hét: A CSZKA nyerte a csúcsderbit

A két moszkvai sztárcsapat színvonalas meccse után a CSZKA maradt veretlen. A Zenit, a Loko, a Kazany és a Nyizsnyij idegenben nyertek.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 3-0) – Himki Moszkva (orosz, 3-1) 100-93

A VTB Liga csúcsrangadója, a moszkvai derbi idén már elég korán, a negyedik héten megrendezésre került. A két tavalyi döntős első idei ütközetét a CSZKA nyerte teljesen megérdemelten, miután a meccs nagy részét irányítása alatt tartotta. Már rögtön az első negyedben elképesztő tempót diktált az Itudisz-legénység, olyat, amire Európában nem sok csapat képes a CSZKA-n kívül. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen tíz perc után 31-21-re vezettek a hazaiak. Ezt a fórt aztán egészen a harmadik játékrész végéig tartani is tudták (79-66), ám a negyedikben a Himki is megvillantotta a foga fehérjét. A palánk alatt ekkor fölénybe kerültek Augustinék, Petteri Koponen (21/12 pont, 5 gólpassz) és Tyrese Rice (14/9 pont, 7 gólpassz) révén pedig végre behullott néhány tripla is, így 84 pontnál utolérte riválisát a Himki. Fordítani azonban nem tudtak, hiszen Nando De Colo (18/6 pont, 7 gólpassz) és Milos Teodoszics (15/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) révén rendre jó döntéseket hozott a hajrában a CSZKA és megérdemelt sikert aratott.

Avtodor Szaratov (orosz, 2-2) – Lokomotiv Kubany (orosz, 2-1) 70-79

Remek győzelmet aratott a Lokomotiv a liga egyik legkeményebb hazai pályáján, Szaratovban. A vendégek az első félidőben megállíthatatlanok voltak, hiszen nyolc triplát is a helyére küldtek, összességében pedig 51 pontot szereztek húsz perc alatt (44-51). Az Avtodor aztán fordulás után már sokkal jobban védekezett, a letámadás meghozta az eredményét és átvették a vezetést a hazaiak (56-55). Ekkor azonban a Loko okosan elkezdte lassítani a tempót, amivel kizökkentették a megszerzett ritmusukból a hazaiakat, így nem kellett izgulniuk a végén. Malcolm Delaney (17/6 pont, 5 lepattanó) és Chris Singleton (10 pont, 8 lepattanó) voltak a Loko legjobbjai ezúttal.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-1) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4-0) 71-79

Nem sokan hittük volna, – elsősorban a Minszk miatt – hogy a negyedik héten a Cmoki-Zenit összecsapás a veretlenek csatája lesz. A beloruszok azonban masszív kis csapatot raktak össze erre a szezonra, és ezen a meccsen is megmutatták, hogy az elithez tartozó csapatok dolgát is meg tudják nehezíteni. Végig ott loholtak ugyanis a Zenit nyakán, a végén hárompontos hátrányban (69-72) pedig támadhattak az egyenlítésért. Ekkor zajlott le a mérkőzés két kulcsjelenete, melyekben a meccs legjobbjai vettek részt. Előbb Garrett Stutzot (22 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) blokkolta Janis Timma (12 pont, 9 lepattanó), aki a kontrából dobott egy duplát. Egy újabb jó védekezés után pedig Zabian Dowdell (15 pont, 4 lepattanó) támadólepattanójából a bombaformában lévő, a hétközi Eurocup meccsen 35-öt szóró Ryan Toolson (19/12 pont, 4 gólpassz) pörkölt be egy triplát, amivel eldőlt a találkozó.

Asztana (kazah, 0-2) – UNICS Kazany (orosz, 2-1) 90-103

A fantasztikus meccset játszó Keith Langford (29/9 pont, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés) vezetésével sikeresen behúzta a kazah túráját a Kazany. A tatárok végig 8-10 pont körüli, kényelmes előnnyel vezettek, és túldobták az Asztanát. Hiába volt kiemelkedő a hazaiaknál Nik Caner-Medley (23/3 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Kenneth Hayes (21/3 pont, 6 gólpassz), túl sok volt nekik a Kazany, akik egyébként eddig mindössze kétszer szereztek 103 pontnál többet a VTB Ligában. Langford mellett Joaquin Colom (18/6 pont, 9 gólpassz) és Latavius Williams (18 pont, 7 lepattanó, 10/8 mezőnyből) is rendkívül hatékonyak voltak.

Vita Tbiliszi (grúz, 0-4) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-1) 78-100

A Nyizsnyij Novgorod is könnyedén hozta a Tbiliszi elleni meccset, ahol idézőjelesen dobóedzést tartottak az oroszok. Nem túlzás ez az állítás, hiszen a Nyizsnyij 30 triplát dobott rá ezen a meccsen, amit nagyon jó arányban, 50%-osan értékesítettek is a vendégjátékosok. Ebben Maxim Grigorjev (23/18 pont, 8/6 tripla) járt az élen, a mezőny legjobbja, Victor Rudd (26/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) pedig a fizikális fölényét kihasználva inkább közelről szerezte pontjait.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-3) – VEF Riga (lett, 1-3) 88-94

Meglepő eredményt hozott az Oktyabr és a Riga összecsapása, hiszen a meccs előtt még nyeretlen lettek idegenben tudtak diadalmaskodni. Az oroszok nagy hármasa, JaJuan Johnson (23/3 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), D.J. Cooper (16/6 pont, 10 gólpassz) és Tony Mitchell Jr. (18 pont), kiegészülve Jordan Hamiltonnal (16/6 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) most is nagyon jók voltak, ám a hajrában alaposan látszott rajtuk a fáradtság, amit a hétközi nagyon kemény Eurocup meccs okozott (nekik dobott 35 pontot Toolson). A Francisco Cruz (21/12 pont, 4/4 tripla) és Keaton Nankivil (16 pont, 7 lepattanó) által húzott Riga 88-87 után egyértelműen uralta a végjátékot és szép sikert aratott végül.    

CEZ Nymburk (cseh, 3-1) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 1-3) 91-81

A – Minszk mellett – a szezon eddigi meglepetéscsapatára, a Nymburkra az eddigi szép győzelmek után egy félig-meddig kötelező győzelem várt a Jenyiszej elleni összecsapáson. Ezek a meccsek azonban a VTB Ligában mindig nehezek, és ez ezúttal sem volt máshogy. Pedig 25-9-cel kezdtek a csehek, úgy tűnt tehát, hogy egy sima győzelmet ünnepelhetnek. A Jenyiszej azonban nagyot küzdve felzárkózott, a negyedik negyedet pedig 65-63-as állásról kezdték a csapatok. A Nymburk aztán megint megrázta magát, és a végén nem kellett izgulniuk. A hazaiak és a mezőny legjobbja Howard Sant-Ross (20/12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) volt.

Kalev/Cramo (észt, 1-2) – Bisons Loimaa (finn, 0-3) 83-78

Kis híján megfordította a Bisons az északi derbit, a végén azonban a Kalev örülhetett és ők szerezték meg az első győzelmüket. 77-69-nél már sokan lefutottnak tekintették a meccset, a finnek azonban szinte a semmiből dobtak be egymás után három triplát, majd egypontos hátrányban még támadhattak is. Ezt azonban elhibázták, a Kalev pedig le tudta zárni a meccset a büntetővonalról. Az észtek és a mezőny legjobbja a veterán Marco Killingsworth (24 pont, 8 lepattanó, 12/10 mezőnyből) volt.
 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
VEF Riga – Cmoki-Minszk
Asztana – Bisons Loimaa
Nyizsnyij Novgorod – CSZKA Moszkva 
Himki Moszkva – Krasznoje Oktyabr 
Bisons Loimaa – Lokomotiv Kubany
UNICS Kazany – Avtodor Szaratov
Kalev/Cramo – Vita Tbiliszi 
CEZ Nymburk – Asztana 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus