VTB Liga, 5. hét: Diadalmas éllovasok

A VTB Liga ötödik fordulójában kisebb-nagyobb nehézségek után nyert a CSZKA, a Lokomotiv, a Nyizsnyij Novgorod, a Kazany és a Himki is. A kiscsapatok harca is folytatódott a minél jobb pozíciókért, éles meccseket játszottak egymással. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái és videós összefoglalói)

 

CSZKA Moszkva (orosz, 4-1) – Krasznoje Oktabir (orosz, 1-4) 81-54

Betonkemény védekezésének köszönhetően könnyedén múlta felül a CSZKA az Oktabirt. Pedig a moszkvaiaknak is akadt gondjuk bőven a mérkőzés elején, az első negyedben dobtak egy egészen pocsék 17/2-t mezőnyből, de így is hozták a játékrészt 12-9-re. A CSZKA védekezése továbbra is elsőrangú volt, elsősorban a festéken belül, a támadójáték pedig – ahogy az várható volt – szépen folyamatosan feljavult. Félidőben már 38-22 volt az állás, 20 perc alatt eldőlt tehát minden lényegi kérdés. Nem volt nehéz megválasztani a meccs legjobbját sem, miután Milos Teodoszics például ezúttal kifejezetten szenvedett, 4 pontját mindössze 10/2-es mezőnyözéssel hozta össze. Vitalij Fridzon (20/18 pont, 6 labdaszerzés, 2 blokk, 7/6 tripla) viszont helyette is hozta magát, hatékonyságát és védekezését tekintve is a meccs legjobbja volt.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 1-4) – Lokomotiv Kubany (orosz, 4-1) 74-95

Lényegében irányítói nélkül érkezett a Kubany Krasznojarszkba, hiszen Mantas Kalnietis, Malcolm Delaney, Aaron Miles és Jevgenyiv Voronov sem tartott a csapattal. Veretes névsor, ám a „maradék” keret így is simán lehozta ezt a mérkőzést a Lokonak. A meccs embere Krunoslav Simon (14/12 pont, 11 gólpassz, 5/4 tripla) volt, aki a pontgyáros szerepkörből előlépett szervezővé is, többek között kilenc első félidei gólpassza 57 ponthoz segítette a vendégeket 20 perc játékidő alatt. Maxim Koljuskin (13/3 pont, 7 gólpassz) nagyon jól élt a beugró lehetőséggel, a centerek pedig lerendezték a dolgokat a palánk alatt. Richard Hendrix (15 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 7/6 dupla) és Derrick Brown (16/3 pont, 4 lepattanó, 10/7 mezőnyből) egészen hatékonyak voltak, valamint nagy részt vállaltak a 37-21-re megnyert lepattanócsatában is, ami szintén a sima győzelem egyik sarkalatos pontja volt.
    
 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-0) – Astana (kazah, 2-2) 95-88

Nem adta könnyen magát ezúttal sem az Astana, végül azonban bedarálta a kazahokat a Nyizsnyij, akik ezzel százszázalékosak maradtak. Hatalmas érdemei vannak a győzelemben Art Parahuszkinak (20 pont, 4 lepattanó, 2 blokk), aki a végén nemcsak pontjaival, hanem két blokkjával is főszerepet vállalt csapata újabb sikeréből. Parahuszki mellett Taylor Rochestie (20/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) és Trey Thompkins (17 pont, 12 lepattanó) is remekeltek, de Dimitrij Kvosztov (15/15 pont, 6 gólpassz, 6/5 tripla) is mindig a legjobbkor dobta tripláit. Az Astanában is sokan jól játszottak, Rasid Mahalbasic (20 pont, 7 lepattanó, 6/5 mezőnyből) és Jerry Johnson (20/12 pont, 7 gólpassz) kiemelkedők voltak.

 

CEZ Nymburk (cseh, 2-4) – UNICS Kazany (orosz, 4-0) 62-81

Gond nélkül hozta a Nymburk elleni meccset a Kazany, a végén jött ki igazán a csapatok közti különbség. Sokáig nem találta védekezésben a ritmust a tatárföldi alakulat, de jó támadójátékukkal és kiváló labdajáratásukkal (22 gólpassz) így is előnyben voltak. A negyedik negyedre aztán hátul is összeálltak Zisziszék, így a különbség is nagy lett a felek között. Keith Langford (21/9 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 13/9 mezőnyből) igazi klasszis módjára teljesített, lényegében hibátlanul játszott, végül minden főbb statisztikai mutatóban csapata legjobbja lett, 33 index pontot hozott össze 27 perc játékidő alatt. A Nymburkban ahogy megszokhattuk, Darius Washington (19/9 pont, 6 lepattanó, 8/6 mezőnyből) volt messze a legjobb.

 

Himki Moszkva (orosz, 4-1) – Zenit Szentpétervár (orosz, 2-2) 81-76

A Szolnok két Eurocup ellenfelének összecsapásán két veresége (CSZKA és Besiktas) után, ha nagy nehézségek árán is, de talpra állt a Himki a Zenit ellen. A szentpéterváriak nagyon összeszedetten kosaraztak, és komoly sanszuk volt az idegenbeli bravúrgyőzelem begyűjtésére. Triplák nélkül azonban ez egy ilyen ellenfél ellen nem megy, 13/0-t dobtak a vendégek a vonalon túlról. Ez meg is bosszulta magát, két perccel a vége előtt a hazaiaktól Marko Popovic (9/3 pont, 6 gólpassz) és a meccs legjobbja, Szergej Monya (17/12 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) is hármast dobott, ezzel a négypontos hátrányból kétpontos előnyt varázsoltak, ahonnan már nem volt visszaút a Zenitnek. 

 

Avtodor Szaratov (orosz, 1-4) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 0-5) 100-81

A nyeretlenek csatája alkalmával mutatkozhatott be hazai pályán az Avtodor a VTB Ligában, Szergej Monya és Viktor Hjapa szülővárosába hosszú idő után idén ismét magas szintű ellenfelek érkeznek. A pokoli kemény ellenfelekkel szemben (Himki, Kazany, Nyizsnyij Novgorod) idegenben is jól helytállt az Avtodor, saját csarnokában pedig már nem okozott gondot az oroszok számára a győzelem begyűjtése a meglehetősen harmatos Minszk ellen. Egész meccsen előnyben játszottak a hazaiak, a negyedik negyedben pedig megállíthatatlanok voltak, 38 pontot szereztek ekkor. A kis energiabomba, Courtney Fortson (18/9 pont, 5 gólpassz) ezúttal is hatalmas lökést adott csapatának megalkuvást nem tűrő játékával, ráadásul ő szerezte csapata századik pontját az utolsó támadásból.

 

VEF Riga (lett, 2-3) – Krasznye Krilja (orosz, 3-2) 67-70

A két hasonló képességű, rájátszásért harcoló csapat csatájából nagy izgalmak után a Krilja került ki győztesen. Az oroszok az utolsó percben döntetlen állásnál a kiváló Scott Reynolds (19/12 pont, 7 lepattanó) révén triplát dobtak, az ellentámadásból azonban gyorsan kaptak egy zsákolást. Egy eladott labda után támadhattak a győzelemért a lettek, de a meccs talán legjobbja, Kervin Bristol (8 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) labdát szerzett majd értékesített egy duplát, ezzel megszerezte a győzelmet csapatának. Bristol jelentős részt vállalt csapata 22 támadólepattanójából, amivel végig meccsben tartották magukat a szamaraiak.

 

Bisons Loimaa (finn, 1-4) – Kalev/Cramo (észt, 3-2) 79-83

Először nyert meg egymás után három meccset a Kalev a VTB Ligában, amihez egy nagy fordításon keresztül vezetett az út. A Bisons a hatalmasat dupla-duplázó Ian Hammer (17 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz, 11/7 mezőnyből) vezérletével félidőben simán vezetett 48-35-re. Az észtek azonban nem adták fel, szívós csapatmunkával egyre közelítettek a vendéglátókhoz, majd miután 73-71-nél átvették a vezetést, meg is tudták nyerni a mérkőzést. Az egyaránt 10 fölött termelő kezdőből Scott Machado (15 pont, 6 gólpassz) fogta össze társait, a kispadról pedig a friss szerzemény, Rolands Freimanitis (15/6 pont, 4 lepattanó) szállt be nagyon jól, a negyedik negyedben kulcspillanatokban talált be.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Avtodor Szaratov – VEF Riga (nov. 8.)
Krasznoje Oktabir – Jenyiszej Krasznojarszk (nov. 8.)
Kalev/Cramo – Astana (nov. 8.)
Bisons Loimaa – CEZ Nymburk (nov. 9.)
CSZKA Moszkva – Krasznye Krilja (nov. 9.)
Lokomotiv Kubany – Himki Moszkva (nov. 9.)
Cmoki-Minszk – Zentit Szentpétervár (nov. 9.)
UNICS Kazany – Nyizsnyij Novgorod (nov. 10.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus