VTB Liga, 7. hét: Összecsaptak a Szolnok ellenfelei

Egymás ellen játszottak a Szolnok Eurocup ellenfelei, az Avtodor egy nagy leolvadással és vereséggel hangolt az Olaj ellen.

Egymás ellen játszottak a Szolnok Eurocup ellenfelei, az Avtodor egy nagy leolvadással és vereséggel hangolt az Olaj ellen, a Zenit pedig továbbra is veretlen. A forduló „euroligás” rangadóját a CSZKA nyerte Teodoszicsék remeklésével.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 3-3) – CSZKA Moszkva (orosz, 5-1) 65-77

A forduló rangadóját az egyaránt az Euroligában érdekelt Lokomotiv és CSZKA Moszkva vívta. Nem is okoztak csalódást a csapatok, már a meccs elejétől mindketten pazarul védekeztek, így mindkét fél több nehéz dobást vállalt a megszokottnál. A meccset aztán – mint oly sokszor már – a CSZKA hátvédsora döntötte el, hiszen elsősorban a sérülten játszó Milos Teodoszics (22/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 4/4 tripla), de Nando De Colo (18 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Aaron Jackson (14/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is kiemelkedett a mezőnyből. Ez a trió a CSZKA pontjainak csaknem háromnegyedét szerezte, ezzel pedig nem tudták felvenni a versenyt Delaney-ék, akik a meccsen szinte végig hátrányban voltak kénytelenek játszani.

Himki Moszkva (orosz, 5-2) – Kalev/Cramo (észt, 2-4) 84-54

Tyrese Rice nélkül is simán verte a Himki a Kalevet, ahogy erre a meccs előtt azért számítani lehetett. Az első félidőben még jól tartották magukat az észtek, egy darabig vezettek is, térfélcsere után azonban extra védekezést produkált a Moszkva. 20 perc alatt ugyanis mindössze 16 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, így szakadéknyi lett a különbség a végére. Rice hiányában egyértelműen Alexej Shved (18/9 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) volt a Himki karmestere, de a meccs legjobbja a pontjai mellett mindössze 17 perc alatt hat labdaszerzést is jegyző Paul Davis (15 pont, 6 labdaszerzés, 6 lepattanó) volt.

Zenit Szentpétervár (orosz, 5-0) – Avtodor Szaratov (orosz, 3-4) 90-74

Két hét szünet után lépett újra pályára a VTB Ligában a listavezető Zenit, és győzelemmel tértek vissza a szentpéterváriak. A két csapat egyébként már találkozott egymással a szezon során, hiszen épp a Szolnok csoportjában szerepelnek együtt a Eurocupban, azt a meccset pedig szintén a Zenit nyerte. Az Olaj legközelebbi ellenfele pedig épp az Avtodor lesz, akik túlságosan kipihentek biztosan nem lesznek, hiszen most a Zenit is nagy erőbedobásra késztette őket. Hét perccel a vége előtt egyébként még 72-71 volt az állás, a meccs hátralévő részét azonban 18-3-ra nyerte meg a hazai csapat, így a végére nagy különbség alakult ki. A Zenit egyébként egyik, ha nem a legjobb játékosa, Ryan Toolson nélkül játszott, akinek hiányában Janis Timma (23/15 pont, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) lépett elő a kékeknél.

Vita Tbiliszi (grúz, 0-7) – UNICS Kazany (orosz, 5-1) 76-104

A Kazany látogatása során egy újabb nagycsapat elleni meccset tudott le az újonc Tbiliszi, akik már csak a Zenittel és a Nymburkkal nem játszottak a pozitív mérlegű csapatok közül. Babér ezen a meccsen sem termett az egyébként meccsről meccsre fejlődést mutató, Darius Carter (23 pont, 6 lepattanó) és Pierria Henry (15 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) játékától nagyban függő grúzoknak, ám három negyeden keresztül teljesen egyenrangú partnerek voltak a tatárokkal. A 36-os szám határozta meg a mérkőzést, hiszen nemcsak a megállíthatatlan Keith Langford (36/9 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) dobott ennyi pontot, hanem a negyedik negyedben csapata is (14-36), így lett ilyen sima a meccs vége.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-2) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 3-4) 87-90

A CSZKA és a Himki Moszkva egymást követő heteken történő legyőzése után meglepő vereséget szenvedett a Nyizsnyij Novgorod odahaza a jól játszó Oktyabr ellen. A vendéglátók már a meccs elején 10 pont körüli hátrányba kerültek, innentől kezdve pedig minden energiájukat a felzárkózás emésztette fel. Victor Rudd (24/9 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) állt csapata élére, ám befejeznie nem sikerült a nagy menetelést, hiszen 87-89-nél a betörése közben kicsúszott a kezéből a labda, így megnyerték a meccset a volgográdiak. D.J. Cooper (20/6 pont, 12 gólpassz, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) a szezonban immár sokadszor volt nagyon közel a tripla-duplához, pontjaival vagy gólpasszaival pedig az Oktyabr pontjainak több mint a feléhez köze volt. Jordan Hamilton (28/6 pont, 7 lepattanó) is jó pár labdát neki köszönhetett, amikkel jól élt és a mezőny legeredményesebbje lett.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-3) – CEZ Nymburk (cseh, 6-1) 84-93

A szezont egyaránt nagyon jól kezdő két meglepetéscsapat, a Minszk és a Nymburk most egymással nézett farkasszemet a hetedik a héten. A második helyen álló csehek újra meglehetősen impresszív, tudatos játékot nyújtottak, így ezúttal is nyerni tudtak. A meccs jelentős részében vezettek a vendégek, a negyedik negyedet mégis egálról kezdhették a csapatok. Az első három és fél percben azonban nem tudott kosarat szerezni a Minszk, ez pedig döntő volt, így a jó százalékkal bedobott 28 büntetőjük (31/28, 90%) ellenére is kikaptak a beloruszok. A Nymburk legjobbja a nagy formában lévő Vojtech Hruban (19/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) volt, a Minszkben pedig Ivan Maras (25 pont, 8 lepattanó) játszott kiemelkedően.

VEF Riga (lett, 2-5) – Asztana (kazah, 1-4) 94-93

A nagy felzárkózása és fordítása ellenére sem tudott nyerni az Asztana Rigában, hiszen a lettek a végén ismét fel tudtak pörögni és behúzták a meccset. A félidőben még 21 pontos hátrányban voltak a kazahok (62-41), Kenneth Hayes (30/6 pont, 5 gólpassz) és Pat Calathes (23/9 pont, 10 lepattanó) vezérletével azonban összeszedték magukat a folytatásban, repesztettek egy 33-8-as rohamot, 77-79-nél pedig már ők vezettek. A végjátékban aztán a spanyol center, Guillermo Rubio (16 pont, 8 lepattanó) megnyerte az összecsapást a Rigának, hiszen ő szerezte csapata utolsó 8 pontját, közte a meccsnyerő büntetőket.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 2-4) – Bisons Loimaa (finn, 1-6) 88-64

A játékhét másik alsóházi meccse már jóval simább volt, mint a Riga-Asztana derbi, hiszen Pavel Szpiridonov (17/9 pont, 5 lepattanó) és a Jenyiszej könnyedén robogott át a Bisonson. A finnek már a második negyed derekán jelentős hátrányban voltak (34-16), és bár néha közelebb tudtak férkőzni, de a vége így is nagyon sima lett.

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Asztana – Cmoki-Minszk
Bisons Loimaa – Zenit Szentpétervár 
Avtodor Szaratov – VEF Riga
Krasznoje Oktyabr – CEZ Nymburk 
Lokomotiv Kubany – Nyizsnyij Novgorod
Jenyiszej Krasznojarszk – Vita Tbiliszi    
CSZKA Moszkva – UNICS Kazany

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus