VTB Liga, 8. hét: Hat dupla-dupla egyazon meccsen

A CSZKA Moszkva-Kazany és a Lokomotiv-Nyizsnyij Novgorod meccs is rangadónak indult, ám mindkettő borzasztóan sima véget ért.

A CSZKA Moszkva-Kazany és a Lokomotiv-Nyizsnyij Novgorod meccs is rangadónak indult, ám mindkettő borzasztóan sima véget ért. Az izgalmakról és a szórakoztatásról a kiscsapatok gondoskodtak, hiszen a két hosszabbításos meccsen sok nagy játék, és összesen tíz dupla-dupla született!

 

CSZKA Moszkva (orosz, 6-1) – UNICS Kazany (orosz, 5-2) 81-70

A meccs előtt egyaránt 5-1-es mérleggel álló CSZKA Moszkva és Kazany összecsapása csak nevében volt rangadó, a végeredmény egyáltalán nem is tükrözi, hogy mennyire sima meccs volt ez. A totális kosárlabdát bemutató fővárosiak legnagyobb előnye ugyanis már 31 pont is volt a harmadik negyedben (71-40), ezt követően sikerült csak némi szépségtapaszként feljebb kapaszkodniuk a tatároknak. Milos Teodoszics (8/6 pont, 7 gólpassz) egészen zseniális volt az első félidőben, javarészt az ő gólpasszai és pontjai jelentették a már akkor is meglévő 20 pont fölötti különbséget a felek között. A moszkvaiak legeredményesebbje végül Aaron Jackson (15/6 pont, 4 gólpassz) lett, de mind a 12 játékosa szerzett mezőnykosarat a CSZKA-nak.

Lokomotiv Kubany (orosz, 4-3) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-3) 92-69

A CSZKA-Kazany meccshez hasonlóan a Lokomotiv és a Nyizsnyij Novgorod összecsapása is rangadónak indult, ám a hazaiak itt sem adtak esélyt vendégeiknek. A legalább kettővel magasabb sebességi fokozatban játszó Loko 30-14-re megnyerte az első negyedet, ezzel lényegében már 10 perc után eldöntve a találkozót. A Chris Singleton (15/3 pont, 5 lepattanó, 4 blokk, 4 gólpassz) vezette vasutasok közül heten termeltek 10 és 15 pont között, nem volt ellenszer rájuk ezen az estén. Kellett is már egy ilyen teljesítmény a néhány váratlan vereséget beszedő krasznodariaktól, akik az Euroligában érdekes módon jobban állnak, mint a bajnokságban.

Bisons Loimaa (finn, 1-7) – Zenit Szentpétervár (orosz, 6-0) 62-83

Magabiztosan őrizte meg veretlenségét a Zenit Finnországban, a szentpéterváriak továbbra is Ryan Toolson nélkül játszva menetelnek. A Bisons mindvégig csak futott az eredmény után, majd miután a Zenit 8 ponton tartotta őket a negyedik negyedben, a különbség is meglehetősen markáns lett. Az oroszok legjobba ezúttal Artem Vikhrov (21/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 4-4) – CEZ Nymburk (cseh, 6-2) 96-88 h.u.

Egészen szenzációs teljesítmények születtek az Oktyabr és a Nymburk egyébként szintén parádés, hosszabbításba torkolló összecsapásán. A showtime hangulat egyébként is adott az oroszok minden meccsén, ám amit most D.J. Cooper (24/9 pont, 14 gólpassz, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) művelt, az még hozzájuk képest is extrém volt. A rendes játékidő végén, 82-85-ös állásnál ugyanis az irányítót faultolták, aki az első büntetőjét bedobta, majd a másodikat szándékosan kihagyta, a kiharcolt támadólepattanót pedig egy elképesztő dobással a helyére küldte (ez lentebb látható is). Innentől kezdve már csak „ujjgyakorlatnak” számít, hogy az amerikai a túlórában három gólpasszal és négy ponttal győzelemre is vezette csapatát. Cooperen kívül JaJuan Johnson (25/9 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és Jordan Hamilton (14/6 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés) is dupla-duplát ért el, ami szintén egészen rendkívüli. A négyes győzelmi sorozatának végére pontot tevő Nymburk legjobbja Vojtech Hruban (22/15 pont, 6/5 tripla) volt.

Avtodor Szaratov (orosz, 4-4) – VEF Riga (lett, 2-6) 86-74

A Szolnok elleni meccshez hasonlóan az Avtodor ezúttal is egyik legjobbja, Malcolm Armstead nélkül játszott, ám Jeremy Chappell (14/3 pont, 14 lepattanó) és Jeffrey Brooks (17/3 pont, 8 lepattanó) vezérletével azért így is behúzta a Riga elleni meccset. Az oroszok nagyszerű kezdésük után 31-18-ra nyerték az első játékrészt, ezt követően pedig gondosan ügyeltek arra, hogy ezt az előnyüket végig megtartsák.

Asztana (kazah, 1-5) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 4-3) 92-93 h.u.

Az egyéni teljesítmények tekintetében még az Oktyabr-Nymburk meccset is felülmúlta az Asztana és a Minszk találkozója, hiszen egészen elképesztő, hat dupla-duplás teljesítmény született ezen a találkozón, mely ráadásul szintén csak hosszabbításban dőlt el. A vendégeknél a megállíthatatlan Anthony Hillard (37/15 pont, 11 lepattanó), illetve Ivan Maras (23/6 pont, 13 lepattanó) és Branko Mirkovics (12/6 pont, 12 gólpassz), a kazahoknál pedig Kenneth Hayes (23/3 pont, 13 gólpassz), Pat Calathes (20/6 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Nik Caner-Medley (19/9 pont, 11 lepattanó) hozott extra számokat. A meccsen egyébként szinte végig a Minszk játszott előnyben, a legvégén azonban egy derekas, 11-1-es rohammal egyenlített az Asztana. A nagy adok-kapokból aztán a beloruszok jöttek ki jobban, hiszen Hayes elhibázta a potenciális meccsnyerő dobást.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 3-4) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-8) 83-73

Különböző okok miatt a Tbiliszi mindössze hét emberrel utazott el Szibériába a Jenyiszej elleni meccsre, így nem meglepő, hogy most sem jött össze a grúzoknak az első győzelmük. A vendégek ettől függetlenül nem adták könnyen magukat, elsősorban Irakli Chlaidze (24/18 pont, 5 lepattanó) triplái többször is visszahozták őket a meccsbe. Az oroszoknak is volt azonban egy ihletett napot kifogó vezére, hiszen David Kennedy (22 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) mindig kihúzta a Jenyiszej megragadt szekerét a kátyúból.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Krasznoje Oktyabr – Kalev/Cramo
UNICS Kazany – Himki Moszkva
CSZKA Moszkva – CEZ Nymburk
Zenit Szentpétervár – Vita Tbiliszi
Bisons Loimaa – VEF Riga

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus