VTB Liga, 9. hét: A CSZKA és a Zenit is 51 ponttal nyert

A forduló rangadóját Keith Langford 34 pontos estéje döntötte el, a CSZKA Moszkva és a Zenit pedig erődemonstrációt tartott.

A kilencedik héten mindössze öt meccset rendeztek, ám ezek annál több érdekességet tartogattak. A forduló rangadóját Keith Langford 34 pontos estéje döntötte el, a CSZKA Moszkva és a Zenit erődemonstrációt tartott, a fővárosiak ráadásul a liga pontcsúcsát is beállították.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 7-1) – CEZ Nymburk (cseh, 6-3) 119-68 

Presztízskérdést csinált a CSZKA Moszkva a szezon eddigi meglepetéscsapata, a 6-1-gyel kezdő Nymburk elleni meccsből. A szenzációsan dobó moszkvaiak (44/31 dupla – 70%, 33/15 tripla- 45%) a 119 pontjukkal ráadásul beállították az Avtodor tavalyi rekordját, ennél többet egy csapat sem dobott egy mérkőzésen. Tíz hazai játékos is szerzett legalább 8 pontot, kiemelni a dupla-duplát elérő Cory Higginst (11 pont, 11 gólpassz) lehet talán, de egy ilyen meccsen nem érdemes külön méltatni senkit, a CSZKA csapatként volt kimagasló. A Nymburkban Chasson Randle (25/12 pont, 4 gólpassz) szórta meg magát ezen a számukra minden mindegy meccsen.

UNICS Kazany (orosz, 6-2) – Himki Moszkva (orosz, 5-3) 82-78

A kilencedik játékhét rangadóját a Kazany és a Himki Moszkva vívta, amit a szenzációs Keith Langford (34/6 pont, 10 kiharcolt fault) döntött el a tatárok javára. A szerdán még Madridban a Real ellen hatalmas győzelmet arató Himki ezúttal is nagyon jól kezdett, a második negyedben még 10 ponttal, 36-26-ra vezetett. A félidőben még mindössze 6 ponttal álló Langford a nagyszünet után aztán begyújtotta a rakétákat, a harmadik és a negyedik negyedben egyaránt 14-14 egységet termelt, megállíthatatlanul támadta a moszkvai gyűrűt. Ez volt a döntő faktor, a Himki elsősorban Tyrese Rice (17/9 pont, 5 gólpassz) révén hiába próbált meg mindent, a Kazany jó büntetőzésével behúzta a végső győzelemre is esélyes csapatok csatáját.

Zenit Szentpétervár (orosz, 7-0) – Vita Tbiliszi (grúz, 0-9) 101-50

A Zenit szerdán elszenvedte az idei első vereségét a Eurocupban az Avtodor ellen, ezt követően viszont nagyon elverték a Tbiliszit a szentpéterváriak, így továbbra is hibátlanul vezetik a ligát. A Zenit egyik legjobbja, Ryan Toolson (15/9 pont) több mint egyhónapos kihagyása után most újra játékra jelentkezett, október hónap MVP-jének újbóli játékba lendülése a folytatásban nagyon fontos lesz csapatának. A CSZKA és a Zenit egyaránt 51 ponttal nyert, ez a két győzelem pedig a második legnagyobb különbségű a liga történetében (tavaly a Lokomotiv 63-mal verte a Kalevet).

Krasznoje Oktyabr (orosz, 4-5) – Kalev/Cramo (észt, 3-4) 83-95

JaJuan Johnson (26/15 pont, 6 lepattanó) és a szokatlanul eredményes Dmitri Szokolov (26 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 14/11 mezőnyből) nagy meccse ellenére is megtréfálta az Oktyabrt a Kalev. Az észtek nagyszerű dobóformát fogtak ki a triplavonalon túlról (25/13, 52%), így stabilan őrizték a 10 pont körüli előnyüket. A meccs legjobbja, Rolands Freimanis (27/9 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) mellett Sten Sokk (17/12 pont, 8 gólpassz, 4/4 tripla) és Gregor Arbet (18/12 pont, 4 lepattanó) is alaposan kivette a részét a vendégek tűzijátékából.

Bisons Loimaa (finn, 2-7) – VEF Riga (lett, 2-7) 83-82

Tuukka Kotti (14 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) buzzer-beaterével egy nagyon nagy meccsen legyőzte a Bisons a Rigát a forduló alsóházi rangadóján. Nagy győzelem volt ez a finnek számára, hiszen a Riga félidő előtt már 21 ponttal (27-48) is vezetett. A térfélcserét követően aztán nagyon beindultak a Bisons dobói, Ronald Clark (17/15 pont, 6/5 tripla) vezérletével 8 triplát is a helyére küldtek a nagyszünet után (összesen 24/13, 54%). Erre a teljesítményre tette fel a koronát Kotti a nem éppen könnyű utolsó dobásával.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Avtodor Szaratov – CEZ Nymburk 
UNICS Kazany – Nyizsnyij Novgorod
Krasznoje Oktyabr – Asztana
Himki Moszkva – Jenyiszej Krasznojarszk
Vita Tbiliszi – VEF Riga
CSZKA Moszkva – Zenit Szentpétervár
Bisons Loimaa – Cmoki-Minszk
Kalev/Cramo – Lokomotiv Kubany

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus