VTB Liga, 9. hét: Minden élcsapat nyerni tudott

A VTB Liga kilencedik játékhetén sima győzelmet aratott a CSZKA Moszkva és a Nyizsnyij Novgorod, de nyert a Himki Moszkva, a Kazany és a Lokomotiv is. Lássuk a forduló összefoglalóját!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Zenit Szentpétervár (orosz, 4-4) – CSZKA Moszkva (orosz, 8-1) 57-81

Továbbra is Milos Teodoszics, Viktor Hjapa és Manuchar Markoishvili nélkül, ám továbbra is lenyűgöző magabiztossággal vette a következő akadályt a CSZKA Moszkva a Zenit otthonában. A hazaiak sem voltak a sérülések tekintetében irigylésre méltó helyzetben, többek között a csapat egyik húzóembere, Dimitrij Kulagin sem volt bevethető. Pedig a szentpétervári közönség nagyon készült a meccsre, a Triumf északra költözése óta ez volt a csapat első nagy rangadója. Sok köszönet azonban nem volt benne, a CSZKA a megszokottnak számító jó kezdéssel vette el ellenfele önbizalmát a folytatással kapcsolatban. Nyolc ponttal nyerték az első negyedet a moszkvaiak (13-21), majd 14-2-vel kezdték a másodikat, amivel 35-15-ös vezetéshez jutottak, amivel lényegében el is dőlt a mérkőzés. Nehéz kiemelni bárkit is a vendégek közül, de továbbra is feltűnően jó helyen van a karmesteri pálca Teodoszics hiányában is Nando De Colo (13/9 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) illetve Aaron Jackson (8 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) kezében.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 8-0) – Bisons Loimaa (finn, 1-8) 79-65

Hozta a Bisons elleni kötelezőt, így továbbra is őrzi veretlenségét és első helyét a Nyizsnyij Novgorod. A finnek három negyeden keresztül meglepően jól tartották magukat, az első félidőben nagyrészt vezettek, és 51-49-nél is csak két pont volt a hátrányuk. A hajrához közeledve azonban megrázták magukat a hazaiak, leszakították ellenfelüket, és gond nélkül nyerték meg végül a meccset. Art Parahuszkit (26 pont, 9 lepattanó, 3 blokk, 11/9 mezőnyből) igazi center hiányában szabályosan nem tudták tartani a finnek, mikor pedig Taylor Rochestie (12/6 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) és Tarance Kinsey (12/3 pont, 4 labdaszerzés) is elkezdtek jól játszani, akkor eldőlt a meccs. A Bisons legjobbja Ian Hummer (20 pont, 11 lepattanó, 11/8 mezőnyből) volt.

 

Krasznye Krilja (orosz, 4-5) – Himki Moszkva (orosz, 7-1) 95-102

Nagyon jó, pontgazdag meccset nyert meg a Himki Moszkva a Krasznye Krilja vendégeként. Már az első negyed is fantasztikusan alakult, akkor Petteri Koponen (24/12 pont, 13/10 mezőnyből) szerzett egymaga 16 pontot, 7/7-es mezőnymutatóval, amivel 28-25-re vezettek a fővárosiak. A folytatásban ellépett valamelyest a Himki, ám a 45-53-as félidő után a harmadik negyedben nagyot robbantottak a szamaraiak, így 10 perccel később már ők vezettek, 72-69-re. Scott Reynolds (22/6 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) és Kaspars Berzins (24 pont, 10 lepattanó, 11 kiharcolt fault, 8/7 dupla) vezették a hazai rohamokat ekkor, fel tudták gyorsítani a tempót, és lerohanásokkal szétzilálták a Himki védelmét. A vendégek azonban meg tudtak újulni, a csapatkapitány, Szergej Monya (20/15 pont, 4 lepattanó, 7/5 tripla) két és fél perc alatt szerzett 9 pontjának nagyban köszönhetően újra átvették a vezetést, és nem is adták már azt ki a kezeik közül. Tyrese Rice (21/9 pont, 5 gólpassz) is nagyon jól játszott a mérkőzésen. 

 

UNICS Kazany (orosz, 6-2) – Astana (kazah, 4-4) 72-70

Furcsa, de jobban megszenvedett a Kazany az Astana ellen, mint csütörtökön a Real Madrid vendégeként. A lényeg azonban ezen a meccsen, hogy így vagy úgy, de nyert az UNICS, így Pasutyin mester továbbra is veretlen visszatérése óta. Nagyot küzdött a tatárföldi alakulat, miután 20-10-es kezdéssel lepte meg őket az Astana, majd a harmadik negyedben még mindig 17 ponttal, 47-30-ra vezettek a kazahok. Szenvedett a Kazany, az Astana viszont szárnyalt Pat Calathes (20/12 pont, 10 lepattanó) és Jerry Johnson (17 pont, 8 gólpassz) remek játékával. Az oroszok a hajrára azonban jócskán emelni tudtak a védekezésük színvonalán, így végül Keith Langford (16/3 pont) vezetésével le tudták dolgozni hátrányukat. A meccs utolsó 13 pontja büntetőből született, Langford keze is megremegett, így még 0,2 másodperccel a vége előtt maradt esély az egyenlítésre, újra csak a vonalról. Calathes azonban elrontotta az elsőt, majd ezek után a másodikat is, így kibrusztolta a győzelmet a Kazany.

 

VEF Riga (lett, 3-6) – Lokomotiv Kubany (orosz, 6-3) 72-80

Derrick Brown (21/9 pont, 10 lepattanó) kiváló játékával nyerni tudott a Lokomotiv Rigában, így továbbra is ott tanyáznak a közvetlen élmezőny mögött. Az amerikai 10 pontot szerzett a záró negyedben, ezzel nagyban hozzájárulva csapata győzelméhez. A Riga végig jól tartotta magát, ám nem volt meg a lettekben az átütő erő, ami egy ilyen kaliberű ellenfél legyőzéséhez kellett volna. Néhány jó védekezés elég volt a Lokonak, ráadásul a hazaiak összességében 19-szer adták el a labdát, ami végül a vesztüket is okozta.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 3-5) – Avtodor Szaratov (orosz, 2-7) 90-85

Mind a Jenyiszej, mind pedig az Avtodor rosszul kezdte a szezont, de az utóbbi meccseken mindkét gárda mutatott bíztató jeleket, a VTB Ligában és a EuroChallenge-ben egyaránt. Nagyon hasonló tehát a két gárda, ezt ez a meccs is bizonyította, mely csak az utolsó másodpercekben dőlt el. A harmadik és a negyedik negyedet egy 18-4-es szakasszal hidalta át a Jenyiszej, amit a hazaiak legjobbja, Szava Lesics (16/6 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés, 9/7 mezőnyből) vezetett. Az Avtodor 85-84-nél még feljött egy pontra, ám a vendégek kiválósága, Courtney Fortson (26/6 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó, 11 kiharcolt fault) vezetésért feltett labdája leperdült a gyűrűről, így büntetőkkel lezárta a meccset a Jenyiszej.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 4-4) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 1-8) 92-88 h.u.

A Minszk egyértelmű esélyese a legszerencsétlenebb csapat címnek, hiszen vagy nagyon simán, vagy pedig végletekig kiélezett szituációkban bukja el meccseit. Ezúttal az utóbbi történt, hiszen hiába harcolták ki 66-53-as, negyedik játékrészbeli hátrányból a hosszabbítást a beloruszok, a túlórát már nem bírták, így otthon tartotta a győzelmet az Oktabir. Cuthbert Victor (25 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 11/10 mezőnyből) és Randy Culpepper (24/9 pont) voltak az egyik, Branko Mirkovics (27/15 pont, 7 gólpassz) pedig a másik oldal legjobbjai. Nagyon fontos győzelmet aratott a zsinórban harmadszor nyerő Oktabir, akiknek ez volt mindössze a második hazai meccsük, amihez képest egészen jól állnak a bajnokságban.

 

Kalev/Cramo (észt, 4-5) – CEZ Nymburk (cseh, 4-6) 77-70

Úgy tudta viszonylag simán legyőzni a Kalev a Nymburkot, hogy a kezdőötösön kívül senki más nem szerzett pontot náluk. Igaz ilyen egyéni teljesítményekkel azért lehet nyerni, mint amit a kis híján tripla-duplázó Scott Machado (17/3 pont, 9 gólpassz, 9 lepattanó), vagy a szokásos dupla-dupláját összehozó Frank Elegar (21 pont, 15 lepattanó) nyújtottak. Ezzel a győzelemmel a Kalev megtörte hárommeccses vereségsorozatát, és továbbra is harcban van a rájátszásért.
    
A bajnokság állása:

A következő hét programja:
VEF Riga – CEZ Nymburk (dec. 5.)
Avtodor Szaratov – Lokomotiv Kubany (dec. 6.)
Jenyiszej Krasznojarszk – Astana (dec. 6.)
Bisons Loimaa – Zentit Szentpétervár (dec. 7.)
Krasznoje Oktabir – Krasznye Krilja (dec. 7.)
Himki Moszkva – Kalev/Cramo (dec. 7.)
Nyizsnyij Novgorod – Cmoki-Minszk (dec. 7.)
CSZKA Moszkva – UNICS Kazany (dec. 8.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus