VTB Liga, döntő: Kazanyban védte meg címét a CSZKA

Az ismét nagyot küzdő Kazany nem tudta kiharcolni a mindent eldöntő 5. meccset, így hatodszor is bajnok lett a CSZKA Moszkva. Teodoszics az MVP.

Döntő, 4. mérkőzés

UNICS Kazany (orosz, 2.) – CSZKA Moszkva (orosz, 1.) 74-81

A Kazany a legutóbbi, harmadik találkozón nagy diadalt aratott a CSZKA Moszkva ellen, és ezúttal is hasonlóra készültek a tatárok, amivel kiharcolták volna a mindent eldöntő ötödik mérkőzést. A fővárosiak azonban tanultak az előző összecsapáson elkövetett hibáikból, és főként remek védekezésüknek köszönhetően uralták ezt a meccset. Győzelmével a CSZKA megvédte címét, az eddigi hét kiírásból hatodszor nyerte meg a VTB Ligát. Az Euroligát is megnyerő moszkvaiak szinte tökéletes szezont zártak, hiszen úgy hódították el a két nagy presztízsű trófeát, hogy október óta összesen 8 meccset veszítettek el a 69 találkozójukból.

Az előző meccsen megsérült Cory Higgins csatlakozott a kispadon civilben helyet foglaló Nikita Kurbanovhoz és Joel Freelandhez, ám a CSZKA-védekezés kulcsfontosságú láncszemei nélkül is nagyon jól kezdte hátul a meccset a régi-új bajnok. Az Itudisz-legénység a 25 dobott pontja mellett mindössze 11-et engedélyezett az első negyedben a Kazanynak, ezzel kellőképpen megadva a meccs alaphangját. Félidőig semmi sem változott a meccs képében, a nagyszünetben 42-26-ra vezetett a CSZKA.

Fordulás után aztán a hazai szurkolók nagy örömére megtörtént az áttörés a Kazany részéről is, ezt azonban a várakozásokkal ellentétben nem az egyébként most is stabil Keith Langford (16/9 pont), hanem az eddig alig-alig használt Arturas Milaknis (23/21 pont, 11/7 tripla) hozta meg. A litván mesterlövész pályára lépése után gyorsan bepörkölt három triplát, majd a negyedik negyedben is folytatta parádéját, így egyre csak zárkózott a Kazany, 53 másodperccel a vége előtt pedig már csak 3 pont volt a különbség a csapatok között (72-75). A fennmaradó időben aztán a CSZKA ki máshoz, mint Nando De Colóhoz (16 pont, 5 gólpassz) fordult, aki borzasztó dobóformája (16/3 mezőnyből, 7/0 tripla) ellenére is a meccs hőse lett, hiszen az utolsó percben szerzett 6 pontjával bebiztosította a moszkvai győzelmet és bajnoki címet.

A döntő MVP-jének Milos Teodoszicsot választották végül, ám a CSZKA sikere egyértelműen a nagybetűs csapatmunkának volt betudható. A Kazanynak ezzel szemben Langford – és most Milaknis – mellett nagy szüksége lett volna még egy vezérre, elsősorban a Zenit elleni elődöntős sorozatban még parádézó, ott több mint 25 indexpontot átlagoló Quino Colomot vette ki nagyon a játékból a CSZKA védekezése. A spanyol karmester hasonló statisztikája ebben a párharcban mindössze 6 indexpont volt meccsenként, ez összehasonlíthatatlanul nagy különbség és nagyban magyarázza a Kazany vereségét, ennek fényében főként elismerésre méltó a tatárok remek helytállása az egyébként is sokkal esélyesebb riválisukkal szemben.

A Kazany legjobb dobói: Milaknis 23/21, Langford 16/9, Ponkrashov 11/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 16, Teodoszics 11/3, Hines 10, Korobkov 10/3

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a CSZKA Moszkva javára.

A döntő MVP-je: Milos Teodoszics

 

A rájátszás végeredménye:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus