VTB Liga, elődöntő: A CSZKA és a Zenit is hozta az elsőt

Roppant színvonalas, szoros és pontgazdag meccset hoztak az elődöntők első találkozói, ahol a címvédő CSZKA a vártnál sokkal nehezebben, a Zenit viszont épp a várakozásoknak megfelelő nagy csatában szerezte meg a vezetést a Loko, illetve a Himki ellen.

Elődöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Lokomotiv Kubany (orosz, 4.) 101-95

Csalódást keltő hétvégén volt túl a CSZKA Moszkva a VTB Liga elődöntője előtt, hiszen az Euroligában nem tudta megvédeni a címét, sőt még a döntőbe sem jutott be az Itudisz-legénység. Ebben a hangulatban fogadhatta a tavalyi bajnok a Lokomotivot, a krasznodariak pedig kis híján élni tudtak ezzel a lehetőséggel és meglepetést tudtak okozni. Több meglepő dologgal is szembesülhettünk ezen a találkozón, hiszen egyrészt a meccs jóval szorosabb volt a vártnál, másrészt az inkább védekezéséről híres Loko ezúttal inkább támadásban villogott és fogott ki nagyszerű napot. Főleg az első félidőben alakult ki igazi vadnyugati pisztolypárbaj, amiben a két főszereplő az egyik oldalon Vitalij Fridzon (15/9 pont), a másikon pedig Matt Janning (21/18 pont, 4 gólpassz) volt, nagyrészt az ő tripláiknak köszönhetően a nagyszünetben már 58-52-es állást mutatott az eredményjelző. Jobban jött ki tehát ebből a nagy tűzijátékból a CSZKA, és ez a folytatásban is így volt, rendre a moszkvaiak jártak előrébb. 81-70-nél sem vesztette el azonban tartását a Loko, és többször is visszazárkóztak, az utolsó percnek is még 97-94-ről futottak neki a csapatok. A vendégek azonban kifogytak az időből, így jó büntetőzéssel lezárta a meccset és 1-0-s vezetést szerzett a címvédő. Érdekesség, hogy mindkét csapat hajszálpontosan ugyanolyan remek, 21/13-as (61%) triplamutatót produkált a meccs végére. A már említett Fridzon és Janning mellett a CSZKA-ban Nando De Colo (20/6 pont, 7 gólpassz), a Lokóban pedig Mardy Collins (21/6 pont) és Taylor Rochestie (17/9 pont, 5 gólpassz) játszottak hasonlóan eredményesen.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 2.) – Himki Moszkva (orosz, 3.) 99-95

A Zenit-Himki párharc sokkal több egy „sima” elődöntőnél, hiszen – feltételezve, hogy a papírformának megfelelően a toronymagas favorit CSZKA Moszkva bejut a fináléba – aki e két csapat közül a döntőbe kerül, az jövőre indulhat az Euroligában is. Ehhez a Zenit került egy lépéssel közelebb, hiszen a szentpéterváriak behúzták a mindig oly fontos első mérkőzést, így a második találkozón már a fővárosiakon lesz a nyomás. Ez a találkozó egyébként éppen olyan színvonalas és izgalmas volt, mint amit a 99-95-ös végeredmény mutat, a hajrában a momentumok aztán a Zenit javára döntöttek végül. A Himki legnagyobb sztárja, Alexej Shved (31/9 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) ismét tarthatatlan volt, nagyrészt neki köszönhetően volt végig partiban csapata. A Zenitben azonban több volt a kiegyensúlyozott, jó egyéni teljesítmény, mindig más tudott előlépni náluk. Szergej Karaszev (21/3 pont, 5 gólpassz) például két perc alatt dobott 8 pontot a harmadik negyedben, aminek köszönhetően a Zenit 13 ponttal ellépett. Az Ivanovics-csapat azonban innen is felzárkózott, így következhetett a szoros végjáték, ahol Sztefan Markovics (13/6 pont, 9 gólpassz) klasszisa volt a döntő faktor. A remek szerb irányító előbb egy labdaszerzés után zsákoltatta meg a szintén nagyon jó meccset maga mögött tudó Aaron White-ot (22/9 pont, 7 lepattanó), majd bevert egy triplát is, így 96-90-nél kvázi eldőlt a találkozó. Az említett játékosokon kívül a Zenitben még Kyle Landry (18 pont, 6 lepattanó), a Himkiben pedig Robbie Hummel (15/3 pont, 6 lepattanó) és Marko Todorovics (13 pont, 6 lepattanó) játszottak kiválóan.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Zenit javára.

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus