VTB Liga, elődöntők: A CSZKA és a Kazany is megmenekült

A friss Euroliga-győztes CSZKA Moszkva nagy hajrával verte a Himkit, de a Kazany is 18 pontos hátrányból fordított és őrizte meg pályaelőnyét a Zenit ellen.

Elődöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Himki Moszkva (orosz, 4.) 86-83

A hétvégén ismét felért Európa csúcsára a CSZKA Moszkva, miután hosszabbításban legyőzte a berlini fináléban a Fenerbahcét. Az oroszok 20 pontos első félidei vezetést adtak le a nagyszünet után, de ezúttal végre felül tudtak emelkedni önmagukon, és az elmúlt évekkel ellentétben nem botlottak el az utolsó akadályban. Ez a meccs – és az azt követő ünneplés – azonban minden téren rengeteget kivett a CSZKA-ból, ami szemmel látható volt a Himki elleni elődöntő első meccsén is. A városi rivális ezzel szemben rendkívül friss volt, kiválóan járatta a labdát és dobott, főleg az első félidőben. Ennek következtében a meccs nagy részében vezettek is a vendégek, a végén azonban mégis a CSZKA örülhetett.

A címvédő 27-21-re nyerte meg az utolsó negyedet, a Himki viszont szinte teljesen elfogyott a végére. A sárga-kékek 9-szer találtak be a triplavonalon túlról az első félidőben, a másodikban viszont már csak 4-szer voltak eredményesek távolról. Ez rá is nyomta bélyegét a játékukra, a végjáték azonban így is szoros lett. A Himki hatpontos hátrányból felkapaszkodott 84-83-ra hat másodperccel a vége előtt, mikor természetesen faultolni próbáltak, ám ezt nem tudták megtenni, így egy utolsó másodperces duplával a CSZKA bebiztosította sikerét. A Himki azt sem tudta kihasználni, hogy az Euroliga-szezonban illetve a Final Fourban egyaránt MVP-címet szerző Nando De Colo mindössze 6 pontra és 3 gólpasszra volt képes, ilyen valószínűleg nem lesz többet a sorozatban. Ez a meccs Milos Teodoszics (27/21 pont, 7 gólpassz, 10/7 tripla) és Alexej Shved (32/12 pont, 4 gólpassz) különcsatája is volt egyben, melynek végén a hazaiak klasszisa örülhetett. Kyle Hines (16 pont, 5 lepattanó, 5/5 mezőnyből) ezúttal is elképesztően hasznosan játszott, kulcsszereplője volt a CSZKA nagyon fontos győzelmének.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

UNICS Kazany (orosz, 2.) – Zenit Szentpétervár (orosz, 3.) 94-93

Hatalmas meccsel vette kezdetét a második kiemelt Kazany és a harmadik Zenit párharca, amit végül egy parádés hajrá után a tatárok nyertek meg. A meccset ellenállhatatlan támadójátékkal kezdő, Kaspars Berzins (17/3 pont, 12 lepattanó) és Zabian Dowdell (18/3 pont, 6 gólpassz) által repített szentpéterváriak már 18 ponttal is vezettek az első félidőben, a nagyszünetben pedig 37-52 állt az eredményjelzőn. Ez az 52 kapott pont egyáltalán nem volt jellemző az egész szezonban a védekezéséről híres Kazanyra, akiknek így most a támadójátékukhoz kellett fordulniuk.

Ezt meg is oldották, és ki más, mint az alapszakasz pontkirálya, a harmadik negyedben 17 pontig jutó Keith Langford (30/9 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vette hátára csapatát. Fokozatosan, támadásról támadásra kapaszkodott feljebb a Kazany, az egyre többet hibázó Zenit pedig időközben sérülés miatt elvesztette egyik legjobbját, Ryan Toolsont, így érett a nagyon éles végjáték. Janis Timma (14/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) csak 4-ből 2 büntetőt tudott bedobni az utolsó percben, így 91-93-nál az ellentámadásból jöhetett a Langfordhoz hasonlóan zseniális Quino Colom (26/9 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó), aki a meccs hőse lett végül. A legjobb hatodik embernek járó trófeáját a meccs előtt átvevő spanyol játékmester ugyanis végigrobogott a pályán, és egy 2+1-es játékkal megmentette a korábban veszettnek tűnt első meccset csapata számára.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Kazany javára.

 

A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus