VTB Liga, elődöntők: Előnyben a moszkvaiak

Az elődöntők első meccsein a CSZKA és a Himki is megvédte hazai pályáját, de mindketten nehezen nyertek a Nyizsnyij illetve a Loko ellen.

 

Elődöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) –  Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5.) 86-79

Az újabb Euroliga-kudarc után (merthogy Moszkvában a bronzérem annak számít) a VTB Liga megnyerésével vigasztalódhat a CSZKA. A tavalyi döntő visszavágóján, a Nyizsnyij Novgorod ellen sikerült is győzelemmel kezdeniük az elődöntőt a fővárosiaknak, de alaposan meg kellett küzdeniük a sikerért. Pedig a meccs nagy részében a CSZKA irányított, sokáig teljes kontrolljuk alatt tartották a meccset, a harmadik negyed elején már 17 ponttal is vezettek (54-37). Az addig igencsak gyengén dobó Nyizsnyij azonban Taylor Rochestie (21/6 pont, 4 gólpassz) vezérletével némileg váratlanul végre elkapta a fonalat ekkor és villámgyorsan elkezdte faragni a hátrányát. Először egy 12-0-s rohammal zárkóztak fel a novgorodiak, amiből összességében egy 31-12-es futás lett, így a záró játékrészben már vendégelőnyt regisztrálhattunk. Ezt követően a CSZKA küzdeni tudásból is jelesre vizsgázott, hiszen kemény mezőnymunkával visszavették a vezetést a hazaiak. A meccs csak az utolsó percben dőlt el végérvényesen, hiszen 82-79-nél, egy sportszerűtlen hiba után négy büntetőt is értékesítettek a fővárosiak, amire nem volt válasza a Nyizsnyijnek. Ezúttal a védekezés mellett a pontszerzésben is kulcsfontosságú szerepe volt Szasa Kaunnak (19 pont), illetve rajta kívül Aaron Jackson (14/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is sokat tett a CSZKA győzelméért. Folytatás szombaton, szintén Moszkvában.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Himki Moszkva (orosz, 2.) – Lokomotiv Kubany (orosz, 3.) 76-75

Általában a párharcok első meccsein van a legnagyobb esélye az idegenbeli csapatoknak a pályaelőny elvételére, és ez a Himki Moszkva és a Lokomotiv Kubany esetében is így volt. A Loko azonban kihagyta a nagy esélyt, ekkora sanszuk könnyen lehet, hogy nem lesz a krasznodariaknak a továbbiakban. Ez akkor is igaz, ha ezúttal az egyik, ha nem a legjobb játékosuk, Anthony Randolph nélkül szerepeltek a vendégek, ami sokkal érzékenyebben érintette őket, mint a túloldalt James Augustine hiánya. A meccs szinte teljes egészében a Himki vezetett, ám a Loko jól bírta a nyomást és végig tartani tudta a párpontos különbséget. Az utolsó negyedben többször is egyetlen pontra zárkózott fel a vendégcsapat, ám minden egyes rohamot visszavertek a moszkvaiak, így nem tudott sem tényleges, sem pedig lélektani előnybe kerülni a Kubany. Pedig az esélyük még a legvégén, 76-75-nél is megvolt, hiszen a Himki két lehetőséget is elpuskázott, így az utolsó labdabirtoklásnál megvolt az esélyük a vendégeknek a meccs megnyerésére. A legjobbjukra, Malcolm Delaney-ra (22/12 pont) bízták az utolsó dobást, az amerikai irányító kezéből azonban kiperdült a labda, így megmenekült és 1-0-s előnyt szerzett a Himki. A meccs embere a padról ismét remekül beszálló, nagyon fontos dobásokat értékesítő Petteri Koponen (18/9 pont, 5 lepattanó) volt, mellette pedig Tyrese Rice (17/3 pont, 5 gólpassz) a szokásos megbízható játékát hozta, illetve Paul Davis (16 pont, 8/7 mezőnyből) is roppant hatékony volt. A Lokóban Delaney mellett Derrick Brown (16 pont, 5 lepattanó) játszott még nagyon jól, de még egy extra teljesítmény kellett volna tőlük a győzelemhez.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Himki Moszkva javára.
    


A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus