VTB Liga, elődöntők: Szépített a Zenit, söpört a CSZKA

A CSZKA izgalmas hajrában zárta le a Himki elleni párharcot, a Zenit pedig a visszatérő Toolson vezetésével otthon már legyőzte a Kazanyt.

Elődöntő, 3. mérkőzések

Himki Moszkva (orosz, 4.) – CSZKA Moszkva (orosz, 1.) 92-95

A tavalyi döntőhöz hasonlóan a CSZKA Moszkva most is 3-0-lal zárta le a városi rivális Himki elleni párharcot, bár ez az idei elődöntő jóval szorosabb volt, mint az előző évi finálé. A Himkinek az első találkozóhoz hasonlóan most is megvolt az esélye a győzelemre, de a sokkal koncentráltabb, mentálisan erősebb CSZKA ezúttal is nyerni tudott. A két idegenbeli meccs után most otthon pályára lépő sárga-kékek jó szellemben, kellően agresszívan kezdték a meccset, a kinti dobásokkal azonban meglehetősen hadilábon álltak, amit – természetesen – kihasznált a CSZKA és 24-15-re megnyerte az első játékrészt. A folytatásban aztán megtalálták a dobókezüket a házigazdák, kilencből hat triplájuk behullott a második negyedben, Tyrese Rice (24/6 pont) pedig csapata 33 pontjából egymaga 13 egységet szerzett ekkor. Ennek megfelelően a Himki fordított is a nagyszünetre (48-45).

A második félidőre aztán ismét egy összeszedettebb CSZKA Moszkva futott ki a pályára, akiknél Milos Teodoszics (19/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) vette kezébe a karmesteri pálcát. A szerb zseni volt az ekkor a vendégeknek, aki a második játékrészben Rice a Himkinek, ő is 13 pontot jegyzett a játékrész során és ismét előnyhöz juttatta csapatát. A végjáték azonban így is nagyon szoros lett, hiszen az utolsó percben nagy küzdelem árán a Himki háromszor is fel tudott jönni egyetlen pontra. Utoljára hat másodperccel a vége előtt, 92-93-nál azonban hatalmas hibát vétettek, nem faultolták Viktor Hjapát (8 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), aki így könnyű ziccert dobhatott és a meccs hőse lett, mivel a nem túl jó meccset záró Alexej Shved (12/3 pont, 4 gólpassz, 14/4 mezőnyből) nem tudott triplával válaszolni a dudaszó pillanatában. A két csapat hátvédjei ezúttal is kitettek magukért, hiszen a már említett Rice és Teodoszics mellett Zoran Dragic (20/9 pont, 5 lepattanó), illetve Nando De Colo (24/9 pont, 5 gólpassz) és Aaron Jackson (17/6 pont, 5 lepattanó) is nagyon jók voltak.
    
A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 3.) – UNICS Kazany (orosz, 2.) 82-67

A Kazany-Zenit párharc is átköltözött Szentpétervárra, és ott is marad még egy meccs erejéig, hiszen az év edzőjének a napokban megválasztott Vaszilij Karaszev tanítványai ezúttal győzni tudtak és szépítettek 2-1-re. Az első két meccsen is nagyon közel állt a győzelemhez a Zenit, most pedig már végre össze is jött a jól megérdemelt siker az égszínkék gárdának. Nagyon leegyszerűsítve és lesarkítva ez Ryan Toolson (23/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) visszatérésének köszönhető, hiszen a Zenit elsőszámú dobója sérülés miatt kiszállt az első meccsen, a másodikat pedig teljes egészében ki is hagyta. Ezúttal is a padon kezdett a vajkezű amerikai, ám beálltával azonnal megváltozott a játék képe. A második negyedben szinte az összes támadás átfolyt Toolsonon, akik vagy pontokkal, vagy pedig gólpasszokkal vette ki a részét csapata remekléséből. A játékrészt 27-12-re meg is nyerte a Zenit, így félidőben már 16 pontos előnyben voltak a házigazdák.

Fordulás után aztán egy teljesen más Kazany jött ki a folytatásra, a két klasszis, Keith Langford (20 pont) és Quino Colom (20/3 pont, 5 gólpassz) ezúttal is a hátukra vették a tatárokat. A két vezér lelkesedése aztán magával ragadta a többieket is, a Kazany nagy hittel játszva csaknem teljesen ledolgozta hátrányát és a negyedik negyed elejére feljött két pontra (58-56). A Zenit ekkor azonban jelentősen szigorítani tudott kissé szétesett védekezésén és a következő több mint 5 percben mindössze 2 pontot engedélyezett riválisának. A különbség így ismét kétszámjegyű lett, megnyugodhatott és lezárhatta a mérkőzést a Szentpétervár.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Kazany javára.

 

A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus