VTB Liga, negyeddöntő: Idegenben tudott nyerni a Kazany

Villant a tavalyi döntős Kazany, és a playoff első meccsén rögtön elvette a Loko pályaelőnyét. A CSZKA Moszkva egy negyed alatt lerendezte az Asztanát, a Himkinek Shved 33 pontjára volt szüksége a Jenyiszejjel szemben, a Zenit-Riga párharcban pedig már két meccset is lejátszottak, egyiken sem hibázott a második kiemelt.

Negyeddöntő, 1-2. mérkőzések

Zenit Szentpétervár (orosz, 2.) – VEF Riga (lett, 7.) 93-81

Úgy kezdte a Zenit a Riga elleni párharcának első meccsét, ahogy második kiemelthez illik, azaz már a meccs elején alaposan bekezdtek, így ellenfelük végig futhatott utánuk a folytatásban. Egy 14-2-es szakasznak köszönhetően húzott el a Szentpétervár az első negyedben, majd az előnyük már 18 egység is volt a nagyszünetet követően. A lettek ettől függetlenül szépen küzdöttek, bejöttek a tízpontos különbség alá. Ekkor azonban túl sokat hibáztak, elsősorban a büntetővonalról (30/13, 43%), a Zenitben pedig Szergej Karaszev (14/6 pont), Ryan Toolson (12/3 pont) és a CSZKA Moszkva által is kinézett Sztefan Markovics (13/3 pont, 11 gólpassz, 5 lepattanó) mellett némileg váratlanul a két amerikai, Aaron White (18/6 pont, 9 lepattanó) és Demonte Harper (15/6 pont, 4 gólpassz) is kulcsfontosságú kosarakkal lépett elő és verte vissza a Riga fordítási kísérletét.

Zenit Szentpétervár (orosz, 2.) – VEF Riga (lett, 7.) 79-74

Még azelőtt, hogy a többi negyeddöntős párharc egyáltalán elkezdődött volna, a Zenit és a Riga már a második meccset is lejátszották, ahol a lettek még az előzőnél is jobban megszorították az oroszokat, ám végül ismét a szentpéterváriak nyertek és kerültek 2-0-s előnybe. A vendégek jó kezdésükkel igyekeztek meglepni a Zenitet, 10-18 után azonban a középső két negyed a hazaiaké volt, így a záró felvonást már ők várhatták hasonló előnyből. A Martins Meiers (18 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) által húzott Riga azonban nem adta fel, és egy tripla után egyetlen pontra zárkóztak fel másfél perccel a vége előtt. A Zenit megmentője aztán a negyedik negyedben 14 pontot termelő Ryan Toolson (20/9 pont, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 3 lepattanó) lett, köszönhetően a végjátékban elsüllyesztett dobásának és labdaszerzésének. Toolson mellett újfent Aaron White (21/9 pont, 5 lepattanó), Janis Timma (12 pont, 7 lepattanó) és Sztefan Markovics (10/3 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) voltak a Zenit húzóemberei.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Zenit javára.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Asztana (kazah, 8.) 77-54

A CSZKA Moszkva Milos Teodoszics nélkül is már az első negyedben lerendezte az Asztana elleni első meccsét, a papírformának megfelelően magabiztosan szerzett tehát 1-0-s vezetést a címvédő. A meccs előtt az év legjobb védőjének járó trófeát átvevő Nikita Kurbanov (8 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) és társai stílusosan elképesztő védekezéssel kínálták meg a kazahokat, akik teljesen összezavarodtak ettől és sorra adták el a labdákat. Csak az első negyedben 11 turnovere volt az Asztanának (a mérkőzésen összesen 20), ezekből pedig könnyedén szerezhette kosarait a CSZKA. Az első játékrészt így 29-9-re nyerte a regnáló bajnok, akik a folytatásban már csak annyit adtak ki magukból, amennyire szükségük volt az ekkor felépített különbség megtartásához. Az oroszok és a mezőny legeredményesebbje Vitalij Fridzon (18/9 pont, 4 lepattanó) lett végül.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Himki Moszkva (orosz, 3.) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 6.) 91-84

Alexej Shved (33/12 pont, 5 gólpassz) újabb zseniális performanszának köszönhetően a Himki Moszkva is megőrizte pályaelőnyét és ha kínkeservesen is, de behúzta a Jenyiszej elleni első fellépését. Az Anthony Hillard (18/9 pont, 6 lepattanó), Suleiman Braimoh (15/9 pont, 8 lepattanó), Frank Elegar (14 pont, 13 lepattanó), Tony Taylor (10/3 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) négyes által vezetett Krasznojarszk roppant kemény és nemes ellenfél volt, a vendégek nagyszerűen játszottak. Az első negyedet meglepetésre a Jenyiszej nyerte 23-14-re, majd a harmadik negyedben már a Himki vezetett 9 egységgel, a záró játékrész elején pedig ismét a látogatók húztak el 8 ponttal. 82-82 után aztán Shved két kulcsfontosságú játéka döntött, hiszen az orosz klasszis előbb egy nagyszerű gólpasszal találta meg a triplát könyörtelenül beverő Szergej Monyát, majd ő maga értékesített egy közelit, ahonnan már nem volt visszaút a nagy esélyt elszalasztó Jenyiszej számára.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Himki Moszkva javára.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 4.) – UNICS Kazany (orosz, 5.) 62-71

A tavaly még döntőt játszó Kazany az alapszakasz második felében csak szenvedett, nem bírta el az Euroliga jelentette kettős terhelést, így simán lecsúszott az ötödik helyre a többi orosz nagycsapat mögé. A rájátszás első meccsére azonban szépen összekapta magát a már hetek óta erre a derbire készülő Pasutyin-legénység, és jó játékkal egyből elvették a Lokomotiv pályaelőnyét. A meccs krónikájához tartozik (és az egész párharcot döntően befolyásolhatja), hogy a Loko egyik legjobb, legstabilabb embere, Kevin Jones mindössze két perc játék után megsérült, így pedig hatalmas fórjuk lett a palánkok alatt a tatároknak. Ezt remekül ki is használták a legpattanócsatát 45-33-ra megnyerő vendégek, akik a kiegyenlített első negyed után a második és a harmadik játékrészben is dominálni tudtak, 12 pontos előnyt építettek fel, majd hat perc alatt mindössze 5 ponton tartották a Lokót. A krasznodariak nem adták fel, egy 12-0-s roham után ismét szoros lett a meccs, ám 59-61 után a Kazany három kulcsembere, Quino Colom (14/ 12 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó), Art Parakhoszki (11 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) és a kispadról remekül beszálló, a negyedik negyedben 11 pontot berámoló Anton Ponkrashov (15/9 pont) kosaraival ismét kétszámjegyű lett a különbség, ahonnan már nem fordíthatott a Loko.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Kazany javára.

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus