VTB Liga, negyeddöntők: 2-0 a pályaelőnyben lévőknek

Néhány nap alatt le is játszották a rájátszás első körében a párharcok első két találkozóit, ahol nem hibáztak a hazai csapatok.

Néhány nap alatt le is játszották a rájátszás első körében a párharcok első két találkozóit, ahol nem hibáztak a hazai csapatok. A Loko Delaney és Randolph nélkül nem bír a Himkivel az „euroligás” ütközetben, a CSZKA eddig megszenved a Nymburkkal, a Zenit két extrának köszönheti a 2-0-t, a Kazanyt pedig Langford repíti. Tyrese Rice és Janis Timma egy napon döntötték meg a playoff-rekordot 35-35 ponttal.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – CEZ Nymburk (cseh, 8.) 95-87

Az alapszakasz zárása után egyetlen nappal már el is kezdődött a VTB Ligában a rájátszás, méghozzá az első kiemelt CSZKA Moszkva és a Nymburk szereplésével. Mondani sem kell, hogy a párharc toronymagas esélyese a CSZKA, ám a Nymburk nagyon bátran és jól kosarazott, alaposan megszorítva a címvédőt. Ez lett volna talán a csehek legnagyobb esélye, hogy szorossá tegyék a sorozatot, az oroszok azonban extra végjátékkal nem hagyták előnybe kerülni vendégeiket. A Howard Sant-Roos (20/9 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) vezette Nymburk nagyon jól kezdett, 12-4-es vezetéssel indították a mérkőzést, a záró öt perc előtt pedig még mindig csak egyetlen pont volt a csapatok közti differencia (79-78). A hajrában aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a moszkvaiak, a következő hat labdabirtoklásból egyaránt pontokat szereztek, kétszámjegyűre hizlalták előnyüket és eldöntötték a mérkőzést. A két szupersztár, Nando De Colo (20 pont, 8 gólpassz, 6 labdaszerzés) és Milos Teodoszics (20/3 pont, 6 gólpassz) mellett Cory Higgins (21/3 pont) is 20 pont fölé jutott a CSZKA-ban.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

UNICS Kazany (orosz, 2.) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7.) 80-73

Az alapszakasz pontkirálya, Keith Langford (26/9 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) a rájátszásra is átmentette nagyszerű formáját, vezérletével győzelemmel nyitotta a Nyizsnyij Novgorod elleni párharcot a Kazany. A félidőben már 19 pontnál tartó amerikai vezérletével a második negyedben robbantott a meccset lassan kezdő tatárföldi alakulat, így a nagyszünetben már 10 ponttal, 44-34-re mentek a házigazdák. Fordulás után aztán a Nyizsnyij zónavédekezése lelassította ugyan Langfordot, de a Kazany így is tartotta előnyét és az utolsó fél negyedben 8 pontot engedélyezett ellenfelének, így pedig nem kellett izgulniuk. A tatárok közül Latavious Williams (14 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 7/6 mezőnyből) is nagyon hasznos volt, a túloldalon viszont a Dmitrij Khvosztov (20/12 pont, 8 gólpassz), Vladimir Ivlev (16 pont, 8 lepattanó), Szemen Antonov (15/6 pont, 8 lepattanó) trió mellé nem tudott felnőni senki.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Kazany javára.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 3.) – Avtodor Szaratov (orosz, 6.) 95-91

Nagyon nagy meccsel nyitott a Zenit és az Avtodor, amit végül Ryan Toolson (26/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) klasszisának köszönhetően a szentpéterváriak tudtak megnyerni. A Zenit már 20 ponttal, 53-33-ra is vezetett az első félidőben, az Avtodor azonban még innen is meccset tudott csinálni az összecsapásból. A védekezésben és támadásban is hatalmas extrát hozó Paul Stoll (19/12 pont, 14 gólpassz, 7 labdaszerzés) vezérletével ugyanis 10 megválaszolatlan ponttal kezdték a vendégek a második félidőt, ezt a negyedet pedig 33-19-re nyerték meg. Az utolsó 15 másodpercnek aztán 95-93-as állásról futottak neki a csapatok, mikor Toolson feltette a koronát aznapi teljesítményére és egy pokolian nehéz, hátralépős alapvonali középtávolival megnyerte a meccset csapatának. Pazar egyéni teljesítményekben nem volt hiány, a két vezér mellett az egyik oldalon Janis Timma (18/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó), Kaspars Berzins (15/3 pont, 8 lepattanó) és Zabian Dowdell (13 pont, 8 gólpassz), a másikon pedig Travis Peterson (22/3 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) és Jeremy Chappell (19/9 pont) is remekelt.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Zenit Szentpétervár javára.

 

Himki Moszkva (orosz, 4.) – Lokomotiv Kubany (orosz, 5.) 86-80

Nagyon jól kezdődött a legkiegyenlítettebbnek tűnő és leginkább várt első körös párharc is, ami csak az utolsó percben dőlt el a Himki javára. A Lokomotiv annak ellenére szorossá tudta tenni a meccset, hogy két legfontosabb játékosuk, Malcolm Delaney és Anthony Randolph is hiányzott, igaz a moszkvaiak két palánk alatti embere, James Augustine és Paul Davis is sérültek. A Loko élére így Ryan Broekhoff (21/15 pont, 5 lepattanó) és Matt Janning (16/12 pont) álltak, a két triplagyáros főszereplésével 14 ponttal is vezetett már az első negyedben a Loko. Tűzerőben azonban a túloldalon sem volt hiány, Tyrese Rice (31/15 pont) és Alexej Shved (26/18 pont, 6 gólpassz, 2 blokk) is alaposan megszórta magát, a nagyszünetben pedig már a Himki vezetett minimális fórral (42-41). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az utolsó percben pedig a Loko hibái döntöttek. A vendégek kihagytak egy közelit, egy üres triplát és két büntetőt is, a Himki viszont élt az adódó lehetőségekkel, így ők kerültek előnybe.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Himki Moszkva javára.

 

Negyeddöntő, 2. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – CEZ Nymburk (cseh, 8.) 79-72

A CSZKA Moszkva és a Nymburk rögtön két nappal az első találkozó után lejátszotta a második meccset is, a Zenit-Avtodor és a Himki-Loko párharc még el sem kezdődött ekkor. A találkozó forgatókönyve szinte pontosan megegyezett az első összecsapáséval, így a csehek hiába álltak helyt ezúttal is kiválóan, ismét vesztesen kellett elhagyniuk a pályát. A Nymburk ezúttal 14-4-es vezetéssel nyitott, és az első negyed végére is megmaradt ugyanez az előnyük (15-25). A CSZKA aztán egyre inkább szigorított védekezésén – amiben nagy szerepe volt a sérüléséből visszatért Viktor Hjapának is – így félidőben már orosz vezetést regisztrálhattunk (39-38). A folytatásban sem pörgött fel túlságosan a CSZKA támadógépezete, ám a védekezés színvonala hasonlóan magas maradt, így végül ismét megvédte hazai pályáját a címvédő. Nando De Colo (15/3 pont, 6 gólpassz) és Cory Higgins (16/3 pont) mellett Kyle Hines (14 pont, 12 lepattanó) is nagyon jó volt most, a Nymburkban pedig hiába dobtak hatan is 10 pont fölött, hiányzott egy igazi vezér, aki kiemelkedett volna közülük.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

UNICS Kazany (orosz, 2.) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7.) 70-61

Csak egy negyedet tudott megnyerni a Kazany a Nyizsnyij elleni második mérkőzésen, azt viszont nagyon megnyerte, így a tatárok 2-0-s vezetéssel utazhatnak át Nyizsnyij Novgorodba. A harmadik negyed volt a meccset eldöntő időszak, a kétpontos hátrányban lévő Kazany dupla annyi pontot szerezve, 22-11-re nyerte ezt a játékrészt, amiből a mezőny legjobbja, Keith Langford (18/6 pont, 4 lepattanó) 10 egységgel vette ki a részét. A Kazany 38%-os mezőnyözésen tartotta a Nyizsnyijt, így a visszafogottabb támadójáték is elég volt nekik a győzelemhez. A vendégek legjobbja Vladimir Ivlev (14 pont, 12 lepattanó) volt ezúttal.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Kazany javára.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 3.) – Avtodor Szaratov (orosz, 6.) 97-85

Aki az első meccsen Ryan Toolson, az a másodikon Janis Timma (35/15 pont, 15 lepattanó, 16/12 mezőnyből) volt a Zenit számára, hiszen ezúttal a liga legjobb lett játékosának választott kiválóság vette vállára a szentpéterváriakat és kis túlzással egyedül megverte az Avtodort. Timmától egyébként mind a 35 pontja, mind pedig a 15 lepattanója playoff-rekord, eddig nemhogy egy meccsen, de külön-külön sem ért el senki ennyit a VTB Liga rájátszásában. Ez a meccs is egészen az utolsó negyedig szoros volt, ekkor azonban jött Timma, aki a záró játékrészben csapata 25 pontjából egymaga 15 egységet szerzett és eldöntötte a meccset a Zenit javára. Az utolsó percek így is meglehetősen zaklatottak voltak, öt kiállítást is hozott a véghajrá. Erre a sorsra jutott a vendégek két legjobbja, az ismét dupla-duplázó Paul Stoll (16/6 pont, 11 gólpassz, 5 lepattanó) illetve Jeremy Chappell (16/6 pont) is.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Zenit Szentpétervár javára.

 

Himki Moszkva (orosz, 4.) – Lokomotiv Kubany (orosz, 5.) 97-83

Egyik oldalon sem épültek fel a sérültek a második meccsre (Davis és Augustine illetve Delaney és Randoph), így Tyrese Rice (35/21 pont, 5 gólpassz, 8/7 tripla) extra dobóformájával ismét le tudta győzni a két legmeghatározóbb játékosát nélkülöző Lokót a Himki Moszkva. Ezen a találkozón már nem volt kérdés, a küzdelem végig nagyon egyoldalú volt, a fővárosiak a nagyszünetben 51-37-re, a második félidő során pedig már 25 ponttal, 62-37-re is vezettek. A mezőny kimagaslóan legjobbja, Rice 8/7-es triplázással szétdobta a Lokót, és érdekesség, hogy ő is beállította a nap során korábban Janis Timma által megdöntött 35 pontos egyéni rekordot. A Himkiben Tyler Honeycutt (10/6 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 2 blokk) ismét hihetetlenül hasznos volt, a Loko legjobbja pedig Victor Claver (17/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) volt.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Himki Moszkva javára.

 

A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus