VTB Liga, negyeddöntők: A NN nyerte az ötmeccses csatát

A CSZKA, a Himki és a Lokomotiv söpréssel jutottak az elődöntőbe, a Zenit-Nyizsnyij párharc viszont három idegenbeli sikert is hozott.

 

Negyeddöntő, 3. mérkőzések

Astana (kazah, 8.) – CSZKA Moszkva (orosz, 1.) 75-111

A CSZKA Moszkvának idegenben sem okozott gondot az Astana legyőzése, így sorrendben első csapatként söpréssel zárták le a negyeddöntős párharcukat és készülhetnek a keményebb feladatokra. A kazahok sérültjei közül Pat Calathes vállalni tudta a játékot, de Caner-Medleyék nélkül ez is nagyon kevés volt az Astanának. A CSZKA végig vezetett a meccs során, az erőfölényüket érvényesítve egyre inkább elhúztak és ezt a meccset is kiütéses különbséggel nyerték meg. A játék minden elemében jobb volt a Moszkva, elsősorban a lepattanózás (29-46), a gólpasszok (15-30) és a mezőnyszázalék (73/26, 36% - 69/41, 59%) tekintetében volt óriási a különbség. Mindenki jól játszott a vendégek közül, akiknél most Andrej Voroncevics (19/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 8/7 mezőnyből) volt a többieknél is kiemelkedőbb.

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 7.) – Himki Moszkva (orosz, 2.) 87-89

A városi rivális CSZKA-hoz hasonlóan a Himki Moszkva is a lehető legrövidebb idő alatt rövidre zárta a maga pároscsatáját. Igaz az Avtodor jóval komolyabb erőbedobásra késztette a Kurtinaitis-legénységet, ráadásul úgy várhatták ezt a meccset a felek, hogy az alapszakaszban egyszer már nyert a Sports Palace-ban a hazai csapat. Ezúttal is közel voltak ugyan a bravúrhoz a szaratoviak, ám ennek a roppant szoros meccsnek a végjátéka a Himkinek kedvezett. Pedig a hajrában a friss Eurocup-győztes vendégek is sokat hibáztak, ám ezt nem tudta kihasználni az Avtodor. Négy másodperccel a vége előtt, 84-87-nél pedig Courtney Fortson (16/3 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) triplakísérletét blokkolta a legjobb hatodik embernek választott Petteri Koponen, így behúzta a meccset a Himki. Tyrese Rice (27/3 pont, 5 gólpassz) és Paul Davis (28 pont, 7 lepattanó) egészen extrán teljesítettek a moszkvaiaknál, kettő-kettőikkel megoldhatatlan feladat elé állították a Szaratovot, így a több jó, kiegyensúlyozott teljesítmény ellenére – mint például Kirilo Feszenkóé (17 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) – sem tudott nyerni az Avtodor.

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Himki Moszkva javára.

 

UNICS Kazany (orosz, 6.) – Lokomotiv Kubany (orosz, 3.) 75-86

Kisebb-nagyobb meglepetésre a Lokomotiv is söpréssel intézte el a szezon elején még az Euroligában is szereplő Kazanyt. Hiába volt ezúttal már ismét tényező a makacs sérülése után Keith Langford (15/3 pont), illetve Kosztasz Kajmakoglu (16/6 pont, 7 lepattanó) és James White (20/6 pont, 5 lepattanó) jó játéka sem ért győzelmet. A túloldalon ugyanis Anthony Randolph (17/3 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) mellett Malcolm Delaney (15/15 pont, 4 gólpassz) rég nem látott formájában csillogott, így a Kubany belső sora ezúttal kintről is nagy segítséget kapott. A derbi egyébként változatos volt, a Loko kezdett jobban, de a Kazany visszajött a meccsbe, és a negyedik negyed elején néhány védekezési hibát kihasználva el is lépett 70-63-ra. A Loko azonban erre egy 14-2-es rohammal válaszolt, majd a végjátékot kézben tartva lezárta a meccset és a sorozatot. Delaney a meccs utolsó öt percében egymaga 14 pontot termelt, elévülhetetlen érdemeket szerezve a sikerben.

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Lokomotiv Kubany javára.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5.) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4.) 88-75

Az első két meccshez hasonlóan harmadszor is kiegyenlített csatát vívott egymással a Nyizsnyij Novgorod és a Zenit Szentpétervár. Az utolsó bő öt perc azonban a hazaiaknak sikerült sokkal jobban, akik így egy újabb győzelemmel igazán értékessé tették az idegenbeli sikerüket és a következő meccsen akár le is zárhatták volna szintén hazai pályán a párharcot. Annak ellenére nagyon jól tartotta magát, sőt sokszor át is vette a vezetést a Zenit, hogy eddigi legjobbjuk, Walter Hodge igencsak gyenge napot fogott ki, hiszen 5 pontját 8/1-es mezőnymutatóval érte el, illetve 6 gólpasszára 7 eladott labda jutott. Dimitrij Kulagin (20/9 pont, 4 lepattanó, 3/3 tripla) azonban nagyon jól játszott és vezére volt a szentpéterváriaknak. A hajrához közeledve viszont faultgondokkal küzdött a Zenit, amit remekül kihasznált az egyébként is egyre gördülékenyebben támadó Nyizsnyij, és az eddigi meccsekhez képest nagy különbséggel nyert végül. A több jó egyéni teljesítmény mellett kiemelkedő szerepe volt a hazaiak győzelmében Trey Thompkinsnak (20/6 pont, 11 lepattanó), aki kintről és bentről is nagy veszélyt jelentett és sokszor ízekre szedte a Zenit védelmét.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Nyizsnyij Novgorod javára.

 

Negyeddöntő, 4. mérkőzés

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5.) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4.) 76-83

Dimitrij Kulagin (22/6 pont, 7 lepattanó) kiegyensúlyozott, pazar játékával a főszerepben talpra állt két igazán fájó veresége után a Zenit, ezzel kiharcolva a mindent eldöntő ötödik meccset. Rögtön az elején kétszámjegyű előnyt (6-16) épített fel a Zenit, és bár utána Art Parahuszki (18 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) stabil palánk alatti játékára építve szorossá tette az összecsapást a Nyizsnyij, a vendégek minden nagyobb rohamot visszavertek. Ez a meccs is rendkívül kiélezett volt tehát, ahol a negyedik negyedben már minden labdabirtoklásnak kiemelt szerepe volt. A napi forma ezúttal a Zenitnek kedvezett.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-2.

 

Negyeddöntő, 5. mérkőzés

Zenit Szentpétervár (orosz, 4.) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5.) 65-75

A Zenit hiába harcolta ki a mindent eldöntő szentpétervári összecsapást a negyedik meccsen, hiszen a hazai pálya ezúttal sem volt előny, így a Nyizsnyij jutott végül az elődöntőbe. A két csapat aligha tudott már újat mutatni egymásnak, a nagyon hasonló erők küzdelmében a nüanszok döntöttek, ezúttal a novgorodiak javára. Ez elsősorban annak volt köszönhető ezúttal, hogy a vendégek koncentráltabban, okosabban játszottak, illetve a clutch szituációkban nem hibáztak. Ez utóbbi megállapítás elsősorban Tarence Kinsey-re (22/6 pont) igaz, aki az első igazán jó meccsét játszotta a playoffban, pont a legjobbkor. Art Parahuszki (11 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) ezúttal is biztos pont volt, Taylor Rochestie-nél (12/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) pedig jó helyen volt a labda, a Nyizsnyij klasszisai tehát hozták magukat. A túloldalon ez Dimitrij Kulaginre (19/9 pont, 4 lepattanó) is igaz, aki a Zenit legjobbja volt a sorozatban, aligha rajta múlt a péterváriak kiesése. Érdekesség, hogy ebben az ötmeccses párharcban háromszor is a vendégcsapat örülhetett győzelemnek, ez is mutatja, hogy mennyire közel voltak egymáshoz a felek.

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-2 a Nyizsnyij Novgorod javára.


A rájátszás állása:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus