VTB Liga, negyeddöntők: Elvesztette pályaelőnyét a Zenit

A CSZKA, a Himki és a Lokomotiv a második meccsen is nyertek, az izgalmas Zenit-Nyizsnyij csata pedig ezúttal hosszabbításban dőlt el.

 

Negyeddöntő, 2. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Astana (kazah, 8.) 110-60

Az Astana meglehetősen komoly sérültlistája (Nik Caner-Medley, Pat Calathes, J’Covan Brown, Luksa Andric) erre a meccsre sem lett rövidebb, így pedig semmi esélyük nem volt a kazahoknak a CSZKA vendégeként. Legutóbb az első félidőben még meglepően jól tartotta magát az Astana, ezúttal viszont már a meccs legelejét meghúzták a moszkvaiak, akik végül kereken 50 ponttal diadalmaskodtak. Az ellenfeleknek nem sok jót jelent, hogy ezúttal Viktor Hjapa (12 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt a CSZKA legjobbja, aki talán első alkalommal csillogott ismét régi fényében sérülése óta. Ha az ezúttal (is) hiányzó Andrej Kirilenko mellett Hjapa is vezérré tud előlépni, akkor már a szezon elején is tökéletes gépezetnek tűnő CSZKA megállítása az Astanánál komolyabb csapatok számára is embert próbáló feladat lesz. Ezen a meccsen egyébként Manuchar Markoishvili (18/12 pont) volt a legeredményesebb, de Nando De Colo (15/6 pont, 7 lepattanó) is kiemelkedő volt, aki Tyrese Rice és Courtney Fortson mellett a harmadik jelölt az MVP címre.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Himki Moszkva (orosz, 2.) – Avtodor Szaratov (orosz, 7.) 87-71

A Himki Moszkva szinte ugyanúgy győzte le az Avtodort, mint az első meccsen, hiszen a szoros első félidő után a másodikban elhúzott a fővárosi gárda és magabiztosan vezetnek 2-0-ra. A kezdése nagyon jó volt a Himkinek, ám a folytatásban az Avtodor is szívósan küzdött, így félidőben mindössze 43-39-re vezettek a hazaiak. A nagyszünet után aztán a Himki egyértelműen uralta a palánkok alatti küzdelmet, sok pontot szereztek második esélyből, megfékezték Kirilo Feszenkót (17 pont, 8 lepattanó), így 27-13-ra megnyerték a harmadik játékrészt. A záró felvonásban aztán Egor Vjalcev (19/9 pont) lépett elő a moszkvaiaktól, aki ekkor 11 pontot szerzett, többet, mint a csapata többi tagja, így nem tudott felzárkózni az Avtodor.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Himki Moszkva javára.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 3.) – UNICS Kazany (orosz, 6.) 89-75

Fantasztikus első félidőt produkált a Lokomotiv a Kazany ellen, így 2-0-ra elhúztak a párharcban és fél lábbal már az elődöntőben érezhetik magukat. A Loko káprázatosan kezdte a meccset, majd a folytatásban is igen jó százalékkal dobtak, így már 32 ponttal is vezettek, amiből 28 megmaradt a nagyszünetre (57-29). Ezt a szintet fordulás után már nem tudta tartani a Loko, illetve a Kazany játékosai is jól küzdöttek, így a harmadik negyed végére 70-58-ra zárkóztak fel a tatárok. Ennél tovább azonban nem volt a vendégek számára, hiszen a házigazdák végre ismét rendre betaláltak, így elmaradtak az izgalmak a hajrában. A mozgékony Anthony Randolph (17 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) és Derrick Brown (12/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) továbbra is megoldhatatlan feladat elé állítják a Kazany statikusabb védelmét a magas posztokon, ismét ők voltak a Loko legjobbjai. A túloldalon Szergej Bikov (16/9 pont, 9 gólpassz) hozta a legjobb számokat.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Lokomotiv Kubany javára.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 4.) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5.) 80-84 h.u.

Az első meccset egy utolsó másodpercekben kapott büntetővel elveszítette a Nyizsnyij Novgorod, ezúttal viszont hasonló izgalmak után, hosszabbításban visszavágtak a vendégek. A Nyizsnyij legfőképp a belső sorának köszönhetően nagyszerűen játszott a második negyedben, így a 18-14-es hátrányát 40-33-as előnnyé változtatta a félidőre. A meccs nagy részében innentől kezdve vezettek is, ám a Zenit rendre lőtávolságon belül tartotta magát, a végére pedig fordítaniuk is sikerült. 71-69-nél aztán a győzelemért dobott el egy triplát Taylor Rochestie, ez azonban kimaradt, de az egyenlítés összejött, miután Jevgenyij Baburin szemfülesen kikaparta a támadólepattanót és abból a kosarat, a túloldal legjobbja, Walter Hodge (20/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) pedig ezúttal nem tudott válaszolni. A hosszabbításban folytatódott a parázs csata, és mivel a 13 és 14 pont között termelő nagy novgorodi négyes (Rochestie, Parahuszki, Thompkins, Kinsey) mellé Szemen Antonov (13/6 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) is felzárkózott, így nyertek a vendégek. Nem is akárhogy, hiszen 80-81-nél Antonov a kígyótérről vágott be egy hatalmas triplát, amire a hátralévő 18 másodpercben már nem tudott válaszolni a Zenit. A pályaelőny tehát immár a Nyizsnyij Novgorodnál van, akik most két meccset otthon játszhatnak majd.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-1.


A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus