VTB Liga, negyeddöntők: Nem botlottak a házigazdák

A rájátszás első játéknapján a CSZKA, a Himki és a Lokomotiv magabiztosan, a Zenit pedig egy utolsó másodperces büntetővel nyert.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 1.) – Astana (kazah, 8.) 103-58

Az esélytelenek nyugalmával pályára lépő Astana az első félidőben még jól tartotta magát a címvédő és alapszakaszgyőztes CSZKA Moszkva otthonában, hiszen mindössze 47-42-re vezettek az oroszok ekkor. A második félidőt azonban kereken 40 ponttal nyerte meg az Itudisz-legénység az elfáradó kazahok ellen, ezzel kiütéses verést mérve ellenfelükre. Az Astana nagy bravúrral beverekedte magát a rájátszásba, ám ez vezéráldozatokat követelt tőlük, hiszen Nik Caner-Medley, Pat Calathes, J’Covan Brown és Luksa Andric sem tudták vállalni a játékot, így pedig nem lehetett esélyük a bivalyerős CSZKA ellen. Úgy tűnik a moszkvaiak az első körben rákészülhetnek és bemelegíthetnek a közelgő nagyobb feladatokra, így például az Euroliga négyesdöntőjére és a későbbi párharcokra. Andrej Kirilenkón kívül mindenki vállalta a játékot és bőven kapott is lehetőséget a hazaiaknál, közülük a legjobb Nando De Colo (17/6 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt, aki a meccs elején, és a harmadik negyedbeli nagy rohamban is főszerepet vállalt. Az Astanát elsősorban Jerry Johnson (17/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) próbálta meccsben tartani, ám mivel a kispadról mindössze 7 pont érkezett, így nem volt esély egy szoros meccsre sem.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Himki Moszkva (orosz, 2.) – Avtodor Szaratov (orosz, 7.) 99-77

A Himki Moszkva a Eurocup trófeával, és ezzel együtt egy jövő évi „Euroliga jeggyel” a zsebében futhatott neki a VTB Liga rájátszásának, így ez a teher már lekerült a kontinens elitjének talán legnagyobb idei hiányzójáról. Ez a találkozó egyébként nagyban hasonlított a városi rivális CSZKA meccséhez, hiszen az első félidőben még igencsak megszenvedett riválisával a Himki. Sőt, az Avtodor már 10 ponttal is vezetett (16-26), mikor a fővárosiak elkezdtek feljebb kapaszkodni, de félidőben még mindig a vendégek vezettek (38-41). A szaratoviaktól Courtney Fortson (16/6 pont, 11 gólpassz), Kirilo Feszenko (20 pont, 8 lepattanó) és Travis Peterson (18/6 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) is extrát nyújtottak. Fordulás után azonban már csak egy csapat volt a pályán, a második félidőt ugyanis lehengerlő támadójátékkal 61-36-ra nyerte meg a Himki. A tavalyi Euroliga utána idén a Eurocup MVP címét is begyűjtő Tyrese Rice (19/3 pont, 9 gólpassz), illetve Szergej Monya (15/9 pont, 2 blokk) megállíthatatlanok voltak ekkor, de a legjobb hatodik embernek választott Petteri Koponen (17/9 pont, 3 labdaszerzés) is hozta magát, így biztosan húzta be az első meccset a Himki.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Himki Moszkva javára.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 3.) – UNICS Kazany (orosz, 6.) 74-63

A Lokomotiv és a Kazany már megvívtak egy párharcot ebben a szezonban, a Eurocupban szintén a negyeddöntőben került össze ugyanis a két orosz gárda. Akkor a tatárok örülhettek, ám most a hazai pálya előnyét élvezve visszavágna a Loko. Ehhez az első lépést meg is tették a vasutasok, hiszen a teljesen kiegyenlített első játékrész után a második negyedben elhúztak riválisuktól, az ekkor megszerzett előnyüket pedig végig megőrizték és megérdemelten nyertek. A Loko nagyon összekapta a védekezését az említett periódus során, labdaszerzésekkel és blokkokkal keserítették a Kazany életét, így 41-33-as vezetést szereztek a félidőre. A mintegy két hónapot kihagyó Keith Langford hiába tért vissza a playoffra, egyelőre még igencsak formán kívül játszik és nem tudott lendületet adni csapatának. A hazai oldal nagy visszatérője, Anthony Randolph (17/6 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) viszont csapata legjobbja tudott lenni és főszerepet vállalt rögtön az első mérkőzésen. Az amerikai mellett Jevgenyij Voronov (15/3 pont) volt a meccs hőse, aki pontjain túl kiváló védekezéssel segítette csapatát, ami a különbséget jelentette végül a csapatok között. A Kazanyban Curtis Jerrells (18/12 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) teljesített a legjobban.
    
A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Lokomotiv Kubany javára.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 4.) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5.) 73-72

A negyeddöntők legszorosabb párharcának előzetesen a Zenit Szentpétervár és a Nyizsnyij Novgorod ütközete ígérkezett, és a csapatok ennek megfelelően egy kiváló, a végletekig szoros meccsel nyitották a sorozatukat. A mérkőzés csak az utolsó másodpercekben dőlt el, hiszen 72-67 után a vendégek legjobbja, Gal Mekel (15/3 pont, 6 lepattanó) két egészen elképesztő dobással kiegyenlített. A Zenitnek azonban még maradt nyolc másodperce megnyerni a meccset, és ekkor a hazaiak is a legjobbjukhoz fordultak. Walter Hodge (19/6 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) bátran betört, és éppen Mekelre fújtak be a bírók igencsak könnyű síppal egy faultot, ami után két büntetőt dobhatott a kis amerikai. Az első dobás rögtön a helyére került, a másodikat pedig szándékosan kihagyta Hodge, így már nem maradt ideje válaszra a Nyizsnyijnek, az 1-0-s előny a Zenité.

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Zenit Szentpétervár javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus