A Dávid Kornél Akadémián nem ülnek a babérjaikon

A korábbi remek játékos, három éve ügyvezető Matus Gábor beszélt a 19 éves DKKA múltjáról is, de a fókuszban a jelen és a jövő áll Székesfehérváron.

Részlet az interjúból:

"– Fiúk és lányok is sportolnak itt. Könnyű összehangolni?

– Ezzel nincs gond. A fiúk az U14-es korosztályig a DKKA-ban szerepelnek, aztán az Alba Fehérvár utánpótlásában. A lányok 9 éves kortól egészen a felnőttig. Jelenleg 450 gyerek pattogtat az akadémián. Folyamatos a fejlődés, 60 gyerekkel kezdődött a munka, 1999-ben, a Dávid Kornél Kosársuliban. Közel két évtized alatt nagy utat tettünk meg. Ma 600 gyerek van a fehérvári és a Velencei-tó környéki utánpótlásban.

Meddig emelkedhet?

– Tovább már nem igazán, ez is nagyon jelentős szám. Az országban egyedülállók vagyunk, azzal, hogy fiú és lány vonalon is magas szintű akadémiai képzés folyik, összesen több, mint 30 edző dolgozik a fehérvári utánpótlásban, ez vállalkozásként is felfogható. A társasági adókedvezménynek köszönhetően a költségvetésünk a tízszerese, mint a tao előtti időszakban volt. Ezért is sikerült bővíteni a létszámot, nagy könnyebbség nekünk, a gyerekeknek, a családoknak, főként a szülőknek, hogy nem nekik kell a felszerelésre, az utaztatásra, étkezésre költeni. A jelenlegi viszonyok nem hasonlíthatóan a húsz, de mondhatom, a tíz évvel ezelőttihez sem. A társasági adókedvezmény a 2011-12-es szezonban kezdődött, hatalmasat lépett előre a kosárlabda, de a magyar sport egésze is.

Mi a legszembetűnőbb különbség?

– A tömegesítés. Nyitottunk külföld felé, csapataink külföldi tornákra járnak, a U20-as női együttes most jött haza egy jelentős, nemzetközi tornáról, Romából, valamint fontos, hogy nyár óta külföldi edzőt, elismert francia szakembert foglalkoztatunk. Mi is gyakran látunk vendégül külföldi együtteseket, EYBL-tornákat rendezünk több korosztályban. Célunk, hogy játékosaink nem csak a magyar bajnokságban, az országhatárokon túl is megmérettessenek, megtudjuk, hol is tartunk valójában a nemzetközi élvonallal folytatott küzdelemben."

A teljes interjú a képre kattintva olvasható, szó esik még Matus Gábor játékos- és edzői múltjáról, illetve a DKKA rövidtávú céljairól, továbbá arról, hogy milyen irányba halad a kosárlabda, milyen tulajdonságokat kell fejleszteni, hogy a jelenlegi fiatalok felnőttként sikeresek legyenek. 

fotó: davidkornelakademia.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus