Larry Bird 47 pontos tripla-duplája - három negyeden keresztül bal kézzel

1986 februárjában Larry Bird a Portland elleni mérkőzésen előre szólt, hogy három negyeden keresztül csak bal kézzel fog dobni - így is nyert a Boston.

Larry Bird pályafutásának talán legjobb szezonja volt az 1985-86-os, hiszen zsinórban harmadjára lett az alapszakasz MVP-je, miután 67-15-ös mérleggel végzett a Celtics, megszerezte karrierje harmadik (egyben utolsó) bajnoki címét, és másodjára lett a döntő MVP-je. A diadalmenetnek része volt pár apróbb siker, például először nyerte meg a tripladobóversenyt az All-Staron (a verseny előtt az öltözőben előre megmondta, hogy meg fogja nyerni), és ebben a szezonban történt az alábbi eset is.

Ahogy már említettük, a Boston 67-15-öt futott, de a Portlandtől kikaptak 1985 decemberében - mint később kiderült, ez volt az egyetlen hazai vereségük az alapszakaszban -, és emiatt Larry Bird szeretett volna visszavágni. A mérkőzés előtt bejelentette, hogy az első három negyedben csak bal kézzel fog dobni, és így is tett. Az első 36 percben 10/21-gyel célzott, emellett a gólpasszait és blokkjait is bal kézzel mutatta be. Végül a Boston hosszabbításban győzött, Bird pedig nem csak a hosszabbítást jelentő kosarat, hanem a győztes dobást is szállította és végül 47 ponttal, 21/34-es mezőnymutatóval, 14 pattanóval, 11 gólpasszal és 2 blokkal zárt. 

A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy a gárda második legjobb játékosa, Kevin McHale sérülés miatt nem játszhatott, ráadásul a meccs back-to-back volt, előző este Seattle-ben győzött a Celtics.

Bird meccs utáni nyilatkozata is epikus, annyit mondott: "a jobb kezemet a Lakersnek tartogatom". A Boston ugyanis két nappal később a Los Angeles otthonába látogatott, Magic Johnsonékkal az előző évi vesztes döntő óta szintén akadt némi elszámolnivalója a Celticsnek. A  Lakers igyekezett megleckéztetni a nagy riválist, Bird "mindössze" 22 pontig jutott 7/17-es mezőnymutatóval, viszont lekapott 18 pattanót és kiosztott 7 gólpasszt, csapatából pedig rajta kívül hatan (Dennis Johnson, Robert Parish, Scott Wedman, Jerry Sichting, Bill Walton és Rick Carlisle) jutottak el legalább 10 pontig - a Celtics ezt a mérkőzést is hozta. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus