Nagyon megünnepelte edzőlegendája első NBA-sikerét a Cavaliers

John Beilein az NCAA történetének egyik legtöbb győzelemmel rendelkező edzője, aki nyáron érkezett Clevelandbe - a Pacers elleni hazai siker sok szempontból is különlegesnek bizonyult. 

A 66 éves Beilein 1978 és 1992 között kisebb egyetemeket, 1992 és 2019 között pedig elsőosztályú egyetemi gárdákat irányított, a Div-I-es csapatok élén 754 győzelmet szerzett - 700 fölé összesen hat edző jutott az NCAA történetében, ráadásul egyike annak a tíz mesternek, akik legalább négy csapatot juttattak el a March Madness 64-es főtáblájára. Legeredményesebb évei Michiganhez köthetőek, 2007 és 2019 között vezette őket, 2013-ban és 2018-ban is csak a döntőben maradtak alul. 

Beilein edzői filozófiájának a lényege a folyamatos mozgásra, passzokra, fegyelmezettségre és pontos kinti dobásokra építő támadójáték, a kezei alól több NBA-játékos is kikerült, például Jordan Poole, Ignas Brazdeikis, Moritz Wagner, Duncan Robinson, DJ Wilson, Derrick Walton, Caris LeVert, Glenn Robinson III, Nik Stauskas, Mitch McGary, Trey Burke, Tim Hardaway Jr. és Manny Harris. 

Családjával kapcsolatban egy érdekesség, hogy édesanyja unokatestvérei voltak a Niland-fivérek - a négy testvér történetét dolgozta fel a Ryan közlegény megmentése című háborús klasszikus. 

Beilein első NBA-győzelme éppen a Cavaliers jubileumi, 50. szezonjának hazai nyitányán született, már a meccs előtt óriási ünneplés volt:

A meccs után már jóval szűkebb körben, az öltözőben kapta meg Beilein a meccslabdát - és a jól megérdemelt zuhanyt...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus