Jön az EB, Szlovénia bemutatkozik

2013. szeptember 4-e és 22-e közt picinyke déli szomszédunk, Szlovénia ad otthont a 38. férfi kosárlabda Európa-bajnokságnak. A kontinensviadalt immáron másodszor 24 csapatos, mamutmezőny részvétele mellett rendezik meg. A mindössze 2 milliós (Budapestnél alig valamivel népesebb) és 20 ezer négyzetkilométeres (cca. fél Dunántúlnyi), egykori jugoszláv utódállam 4 városának 5 helyszíne (a főváros Ljubljana 2 csarnokkal) ad otthont a tornának.

A résztvevők:

Szlovénia a rendező jogán, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Litvánia, Oroszország, Görögország és Macedónia a 2012-es londoni Olimpián való részvételével nyert jogot az Eb részvételre, a maradék 16 helyre 31 ország (köztük Magyarország is) kandidált még. A nemzeteket 5 darab 5-os, és egy 6-es csoportba sorsolták, és 2012. augusztus 15-től mintegy egy hónapon keresztül vívtak a 2013-as kontinenstornán való részvételért. A csoportok első 2 helyezettje, valamint a 4 legjobb csoportharmadik ért célba, és lehet ott Szlovéniában. Mivel válogatottunk csak az európai selejtezők legalacsonyabban rangsorolt válogatottját, Ciprust tudta megelőzni, nem lehetett helyünk a legjobb 24 között. Akik viszont kiharcolták ezt: 

Montenegró, Horvátország és Olaszország – veretlenül (csoportgyőztesként)

Belgium, Lengyelország, és Bosznia-Hercegovina – csoportgyőztesként

Izrael, Svédország, Ukrajna, Grúzia, Finnország, Törökország – csoportmásodikként

Szerbia, Lettország, Belgium, Csehország – legjobb csoportharmadikként

A lebonyolítás:

A szlovéniai Eb-re kijutó 24 válogatottat négy darab hatos csoportba sorsolták:

A csoport (Ljubljana, Tivoli)

C csoport (Celje)

Franciaország

Macedónia

Spanyolország

Oroszország

Nagy-Britannia

Litvánia

Szlovénia

Görögország

Németország

Montenegró

Horvátország

Olaszország

Ukrajna

Bosznia-Hercegovina

Lengyelország

Finnország

Belgium

Lettország

Grúzia

Törökország

Izrael

Szerbia

Csehország

Svédország

 
Mindegyik csoportból az első három helyezett jut a legjobb 12 közé, a második csoportkörbe. Az „E” csoportba az „A” és a „B” csoport első három helyezettje, az „F” csoportba a „C” és „D” csoport első hármasa kerül, értelemszerűen a korábbi egymás elleni eredményeiket magukkal hozva.

A három fordulós második csoportkört követően immáron a negyeddöntőben (és már Ljubljanában) a két csoport 4-4 legjobbja „keresztbe játszik” (az „E” csoport elsője az „F” csoport negyedikjével, az „F” csoport elsője az „E” negyedikjével, és így tovább...), a negyeddöntők négy győztese pedig előre meghatározott ágon, már a szeptember 22-i döntőkért, és az érmekért játszik.

Az Európa-bajnokság részletes programja és órarendje itt!(katt a linkre)

A helyszínek:

Ljubljana A Budapesttől 5 órányi autóútra fekvő, 280 ezer lakosú szlovén főváros, az aprócska ország politikai, gazdasági, közlekedési és természetesen sportközpontja is. Ljubljana két helyszínen várja az Európa-bajnokság résztvevőit és nézőit, az egyik a város északi részén elterülő Stozice Sport Parkban található Stozice Aréna. A 2010-ben átadott ultramodern létesítmény rekordidő, kevesebb mint egy év alatt épült fel, és lelátóin kosárlabda mérkőzéseken 12 500 néző fél el. Itt játssza hazai Euroliga mérkőzéseit az Olimpija Ljubljana férfi kosárlabda csapata, itt lép fel nagyobb BL mérkőzésein a Krim Ljubljana női kézilabda csapata, és az AHC Volley férfi röplabdásai is. Az Eb-n csak a második csoportkörtől csatlakozik majd a csarnok, és a negyeddöntőktől már torna kizárólagos helyszíne lesz.

 

A szlovén főváros másik Eb-helyszíne már jóval ódonabb „darab”. A Tivoli Hall, vagy egyszerűen ahogy mindenki hívja Tivoli, lassan 50 éve (1965 óta) áll Ljubljana és a sport szolgálatában, rendeztek itt már asztalitenisz, tornász, súlyemelő, számos jégkorong, és 1970-es jugoszláv rendezés keretein belül kosárlabda világbajnokságot is. Jelenlegi formájában 5500 nézőt tud befogadni.

 

 

Celje - A magyar-szlovén határtól kevesebb mint 150 km-re található a 3. legnagyobb szlovén város, Celje. Az 50 ezres település eleddig leginkább nemzetközileg is elismert férfi kézilabdacsapatáról volt ismert, az RK Celje 2004-ben Bajnokok Ligáját is nyert. A kézisek 2003-ban átadott oroszlánbarlangja, a Zlatorog Aréna ezúttal a „C” csoport, és benne a házigazdák első körös csoportmeccseinek otthona lesz. Az 5200 férőhelyes sportcsarnok érdekessége, hogy tervei alapján épült a Zlatorogra kívül-belül megszólalásig hasonlító Veszprém Aréna.

 

 

Koper - Szlovénia tengeri kapuja Koper. A mindössze 25 ezres kikötőváros Trieszt és Olaszország tőszomszédságában, az Adriai-tenger partján terül el. Sportcsarnoka, a 2013 elejére teljesen felújított, 4500-as Bonifika Hall (a „D” csoport otthona lesz) a kontinenstorna legkisebb létesítménye.

 

Jesenice - Az Alpok déli lankáin találjuk a csöppnyi, alig 14 ezres (mintegy „körmendnyi”) Jesenicét. Az acélgyártásáról (Acroni vállalat) híres település a „B” csoport házigazdája lesz az Eb-n. A nagyszerű, EBEL ligában szereplő Acroni Jesenice jéghoki csapatának 2012-ben modernizált, 5400 székes otthona, a Podmežakla Hall látja vendégül majd a „B” csoport küzdelmeit.

 

Jegyvásárlás, és jegyinformáció itt!(katt a linkre)
 

Az EB mérkőzéseit hazánkban a  és a  közvetíti (a pontos közvetítési időpontokat az Eb alatt rendszeresen jelentkező napi felvezetőinkben megtaláljátok majd)

A torna hivatalos (angol nyelvű) honlapja: http://www.eurobasket2013.org/en/

A következő napokban, a szeptember 4-i első feldobásig többrészes felvezető sorozatunkban, mind a 24 résztvevő válogatottat igyekszünk majd bemutatni.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus