Eb felvezető - B-csoport (Felkészülés)

 Holnap rajtol Szlovéniában a férfi Európa-bajnokság. Korábbi anyagainkban már olvashattatok a résztvevő országok történelméről (A-csoport, B-csoport, C-csoport, D-csoport). Ma a "B"-csoport hat csapatának, egészen pontosan Szerbia, Litvánia, Lettország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Montenegró nemzeti együtteseinek felkészüléséről, keretük alakulásáról számolunk be nektek, ahogy tettük már az "C", valamint a "D" csoportot illetően már megtettük!

Szerbia:

Hogy is néz ki az a recept, amikor a fiatalságot, tehetséget, frissességet keverjük a tapasztalt, kemény csatákat megélt öreg rókákkal? Megláthatjuk, ha majd a szerbek kifutnak a parkettre. A fiatalságot bőven képviselik, hisz akad olyan játékos keretükben, aki aki még nem töltötte be a 20. életévét, nevezetesen az irányító Vasilje Micic.  A tapasztalatot Nenad Kristic (30) és Rastko Katic (33) hozzák a csapatba. De a mindössze 24 év átlagéletkorú együttesben találhatunk olyan huszonéveseket, akik már jócskán edződtek Európa elitbajnokságaiban, kupáiban.

A szerbek 11 felkészülési mérkőzést játszottak, nyolc győzelmet és három vereséget jegyeztek az elmúlt bő másfél hónapban. Két alkalommal verték a törököket, egy-egy alkalommal pedig a letteket, ukránokat, szlovéneket, oroszokat, horvátokat és a belgákat, a vereségeket pedig Szlovéniától, Franciaországtól és Grúziától gyűjtötték be. Három meccses győzelemszériában vannak, ugyanis legutóbbi, isztambuli fellépésükön veretlenül nyerték meg a SporToto Kupát, melyen Belgium (79-52), Horvátország (88-71) és a rendező Törökország (78-72) válogatottjait múlták felül.

Már a kezdeti keret összeállítása is fejfáját okozott Dusan Ivkovicsnak. A bajok ott kezdődtek, hogy Nikola Velickovic, Zoran Erceg, Milan Macvan és Dusko Savanovic sem állhatott a szövetségi kapitány rendelkezésére. A selejtezőbeli számokat alapul véve átlagban 22 pontnak és 11 lepattanónak inthetett búcsút Ivkovic mester. A felkészülés nem zajlott olyan zökkenőmentesen, mint a 8-3-as mérleg mutatja, ugyanis két meghatározó játékos, Milos Teodosic és Vladimir Lucic későbbi szerepeltetése kérdéses volt a teljes tesztidőszak alatt. Utóbbi mindössze 8 játékpercet tudott le a szerb csapatban, s a szakmai stáb úgy döntött, egyiküket sem viszi Szlovéniába.

Szerbia kerete:

Stefan Markovic

Nemanja Nedovic

Vasilije Micic

Danilo Andjusic

Bogdan Bogdanovic

Nemanja Krstic

Nikola Kalinic

Nemanja Bjelica

Djordje Gagic

Vladimir Stimac

Nenad Krstic

Rasko Katic

 

Litvánia:

Az előző Európa-bajnoksághoz képest komoly változáson esett át a Litvánia válogatottja. A sikertelen hazai Eb és az Olimpiai szereplést követően a szövetség menesztette a Kestutis Kemzurát, utódjaként Jonas Kazlauskast nevezték ki. A litván szövetségi kapitány május végén hirdette ki bő keretét. Ekkor már tudhattuk, hogy többet nem szerepel a balti állam legjobbjai között Sarunas Jasikevicius, aki átadta a stafétát a fiatalok, visszalépett a válogatottban való szerepléstől. A sokat megélt irányító mellett hiányozni fog a Zalgiris Kaunas magasembere, Paulius Jankunas, akinek sérülésből való felépülése tovább tartott, mint gondolták, így csak szurkolhat honfitársai sikeréért, ahelyett, hogy a pályán dolgozzanak együtt.

Dupla sikerrel nyitották a felkészülési mérkőzések sorát. Augusztus 5-én és 6-án a belgákkal csaptak össze a litván fővárosban. Az első meccsen 66-53-ra, míg a másodikon 86-61 arányban diadalmaskodtak Valanciunaszék. Augusztus 19-én, Macedóniában lépett fel a litván csapat, ahol elképesztő módon limitálták a hazaikat támadásban. Mindössze 50 pontot engedélyeztek Samardzsikiéknak, ellenben a Kleiza vezette balti csapat - szintén nem túl acélos, de győzelmet érő - 62 egységet szorgoskodott össze. Pár napja, augusztus 22-én egy játékossal kurtított meg keretét Kazlauskas mester, Martynas Gecevicius távozott az edzőtáborból, pedig még tartott a Vilniusban rendezett felkészülési torna. A megmérettetésen a hazaiak mellett a cseh, az orosz és a finn válogatott szerepelt. Az északiak ellen nyögvenyelősre sikerült a meccs, ám Linas Kleiza (17 pont) vezetésével győztek a Kazlauskas-legények. (78-76) A második meccsen nemes egyszerűséggel feltörölték a parkettet az orosz válogatottal, 31 pontos zakót mértek rájuk (82-51). Ez alkalommal Jonas Valanciunas (17 pont, 8 lepattanó, 9 kiharcolt falt) végzett a legponterősebb hazai játékosként.  Ezzel megnyerte a záró találkozó eredményétől függetlenül megnyerte a tornát a hazai csapat, mivel az első körben a csehek legyőzték az oroszokat. Ám saját közönségüket ki akarták szolgálni a litvánok, így legyőzték a cseheket is, veretlenül nyerték meg a felkészülési tornát. (69-55)Múlt kedden közel húsz ponttal múlták felül az olasz válogatottat az Akropolisz Kupa nyitómérkőzésén (79-63). Ám a második mérkőzésen kikaptak, méghozzá attól a görög csapattól, mely később megnyerte a tornát. A záró napon 21 pontos zakót szabtak a bosnyák csapatra, így az ezüst Kazlauskas mester tanítványainak nyakába került.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a felkészülés utolsó szakaszában gyorsítaniuk kell a csapatjátékot, s kiküszöbölni azokat a hullámzásokat, melyek jellemezték eddigi játékukat. A csapat motorjaként egyértelműen a Kleiza - Valanciunas duó funkcionál, ám ne feledkezzünk meg két jócskán lebecsült játékosról, Mantas Kalnietiszről és Martynas Pociuszról. Előbbi a két évvel ez előtti kontinenstornán sokak meglepetésére megbízható, jó teljesítményt nyújtott a kispadról beállva, kompenzálva a tudása alatt játszó Sarunas Jasikevicius teljesítményét. Utóbbi a Duke egyetemen végzett, Litvániában számtalan elismerést gyűjtött be. A tavalyi, Real Madridhoz tett kitérő nem tett jót neki, minimális játékperchez jutott, így visszatért Litvániába a Zalgiris Kaunaszhoz. A magas posztokat erősíti a Lavrinovic ikerpár - Darjus és Ksistof -, valamint a védekező specialista Robertas Javtokas, ők hárman a rutint képviselik, míg a Houston Rockets játékosa, Donatas Motiejunas a feltörekvő generációhoz tartozik, Valanciunasszal egyetemben. Bátran kijelenthető, hogy a litvánok bírnak az egyik legjobb palánk alatti állománnyal - még ha sokan nem is gondolják így- az egész mezőnyben.

 

Litvánia kerete:

Tomas Delininkaitis

Robertas Javtokas

Mantas Kalnietis

Linas Kleiza

Mindaugas Kuzminskas

Darjus Lavrinovic

Ksistof Lavrinovic

Jonas Maciulis

Donatas Motiejunas

Martynas Pocius

Renaldas Seibutis

Jonas Valanciunas

 

Bosznia-Hercegovina

Augusztus 13-án Grúziát fogadták és úgy tűnt, hogy a jó kezdés után magabiztosan nyerik a találkozót. Ám a félidei biztos vezetés tudatában kicsit visszavett a bosnyák csapat, a grúzok pedig megérezték a vér szagát, s remek harmadik negyedet produkáltak, tíz ponton tartották a hazaiakat, megfordították a mérkőzés állását. Ám Mirza Teletovic csapata élére állt, kritikus szituációkban szerzett kosaraival pedig győzelemhez segítette a bosnyák csapatot. (68-63) Három nappal később azonban már nem volt menekvés a kék-sárga mezeseknek. Ismét a harmadik negyed bizonyult kritikusnak a szlovénok elleni felkészülési meccsen, ám ekkor tetemes, 22 pontos hátrányt szedtek össze, melyen már csak némileg tudtak faragni a találkozó lefújásáig. A vendégek közül egyedül Teletovic nyújtott értékelhető teljesítményt. (54-70) 17-én az oroszokkal mérkőztek, akik az első negyedben kilenc, a félidőben pedig 25 ponttal vezettek. Teletovicsék még egy nagy hajrával faragni tudtak a különbségen, de így is vereséggel jöttek ki a történetből. (67-80)

Sokak számára meglepetésként hatott, hogy Aleksandar Petrovic szövetségi kapitány rendkívül korán, már augusztus 21-én a németországi SuperCup előtt kihirdette az Európa-bajnokságra utazó 12 fős keretét.

Minden bizonnyal nyugtatóan hatott a játékosokra a kerettagság biztonsága, ennek fényében kezdték az Ulmban rendezett kupát. A házigazdáknak adtak 15 perc előnyt, aztán a fennmaradó időben 37 ponton tartották őket, s Teletovic (26/12 pont, 9 lepattanó), Djedovic (18 pont), valamint a csapat remek teljesítményének köszönhetően győzelemmel kezdték a tornát. (73-62) A java azonban csak ezután jött. Másnap a görögökkel néztek szemben, s a kupa legnagyobb meglepetését szolgáltatva legyőzték a hellén válogatottat. (90-84) A végső sikert azonban nem sikerült elérniük. Késhegyre menő, komoly küzdelmet folytattak az elsőségért Macedónia legjobbjai ellen, ám végül meg kellett elégedniük a második hellyel, mely így is a bravúr kategóriába tartozik. (84-93)

Augusztus utolsó napjaiban az Akropolisz Kupán szerepeltek. A görögök a nyitónapon visszavágtak a pár nappal korábban elszenvedett vereségért, végig vezetve lépték le a bosnyákokat. (71-88) A folytatásban sem termett nekik sok babér. Előbb az olasz csapattal szemben maradtak alul (63-72), majd a litvánokkal szemben kapituláltak, így nyeretlenül fejezték be a tornát.

A keretszűkítés utolsó rostáján kihullt Jusuf Nurkic, - tavaly már bemutatkozott a felnőtt válogatottban - aki dupla duplát átlagolva vezette dobogóra Boszniát az U18-as B divíziós Európa-bajnokságon. A fiatal játékos csak akkor utazhatott volna Szlovéniába, ha Nedzad Sinanovic térdsérülése nem jött volna helyre. Bekerült viszont Edin Bavcic, aki nem lépett pályára egyetlen selejtezőbeli mérkőzésen sem 2012 nyarán. A 29 éves játékos nagy erőssége lehet a csapatna Mirza Teletovic mellett. Magas posztokon el vannak látva toronyszerű centerekkel a bosnyákok. A 210 centi magas Elmedin Kikanovic mellett a térdsérülésből felépülő, 220 centiméter magas Nedzad Sinanovic védi a saját, illetve támadja az ellenfél gyűrűjét, persze utóbbi téren minimális szerepük lesz, lehet. A karmesteri pálca az amerikai születésű Zackary „Zack” Wright kezében van, aki a 2011-es Eb-n a fontos meccseken rendkívül gyenge játékot mutatott, mely két vereségbe, s a továbbjutásba került a bosnyákoknak. Így nem sülhetnek be Wright-tal, aki összesen 7 triplát emelt rá a nyolc selejtezőbeli mérkőzésen, ám a belső területekről nagyon hatékonyan dolgozik, 14 pontot, 7 lepattanót és 7 gólpasszt átlagolt. A 2011 után újra válogatottba kerülő Nihad Djedovic jó játéka elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy ebben a csoportban győzelmi esélyeik legyenek a kék-sárga mezeseknek.

 

Bosznia-Hercegovina kerete:

Edvin Bavcsics

Nihad Djedovic

Nemanja Gordic

Elmedin Kikanovic

Ante Masic

Muhamed Pasalic

Dalibor Persic

Nadzad Sinanovic

Andrija Stipanovic

Marko Sutalo

Mirza Teletovic

Zackary Wright

 

Lettország:

Augusztus 2-én Szlovéniával mérkőztek a Celjében rendezett kupa keretében, ahol az Eb házigazdája ízelítőt adott abból, hogy milyen védekezésre kell számítaniuk az ellenfeleknek. Persze a lettek sem maradtak adósok, de a találkozót már nem tudták megnyerni. (67-71) Másnap a török válogatott ellen javítottak, 66-61-re győztek a VEF Riga játékosa, Kaspar Berzins vezetésével, aki 13 pontot és 10 lepattanót tett a közösbe. A celjei torna zárónapján a szerb válogatott sem engedett sok pontot a lettnek, így a torna harmadik helyen végzett a balti állam csapata. (54-67) Pár nappal később Rigában fogadták az oroszokat, s a második negyedtől kezdve kemény védekezést mutattak be Pridzonéknak. Húsz pontos előnyt dolgoztak ki Berzins, Blums, és Bertans vezetésével, melyet a találkozó végéig megtartottak. (72-52) Nem tarthatott sokáig a lett öröm, másnap jött a visszavágó, melyen az oroszok dominálták a palánk alatti területeket a pálya mindkét oldalán. 15 pontos fórt alakítottak ki a félidőre, melyből már csak faragni tudott a lett nemzeti együttes. (67-73) Vegyes érzelmek alakították az utolsó tesztmeccseket. Előbb a horvátoktól kaptak ki, bár az eredmény csalóka, hisz egész meccsen partiban voltak Jasmin Repesa tanítványaival. (66-81) Az eddigi utolsó találkozójukon a finneket verték, méghozzá idegenben, egy rendkívül pontgazdag mérkőzésen. (90-84)

Bár a bő keretben szerepelt Andris Biedrins neve, mégis nagyon hamar fel kellett ébredniük álmukból a lett szurkolóknak. A Utah Jazz centere július közepén jelentette be, hogy NBA karrierjére, s csapatára a Utah Jazz-re szeretne koncentrálni, ezért nem tudja segíteni ezen a nyáron a nemzeti együttest. Ám nála is nagyon érvágás a 20 éves alacsony-bedobó, Davis Bertrans hiánya, akik a szerb bajnoki döntő utolsó mérkőzésén szenvedett ACL szakadást jobb térdében. Ainars Bagatskis szövetségi kapitány e negatív tényezők miatt hívta be augusztus elején Janis Berzins-t. A 20 éves játékos átlagban 15 ponttal és 7 lepattanóval segítette a lett válogatottat az U20-as Eb-n, ahol elképesztő játékot mutatva jutottak ezüstéremig, az idei nyár legnagyobb kosaras meglepetését szolgáltatva. Janis Blums a visszatérő szerepét tölti be. A 31 éves dobóhátvéd nem játszott a selejtezők során, ám emlékezhetünk rá, hogy micsoda parádét rendezett két éve, a litvániai Eb-n. A franciák ellen 32/18 ponttal zárt, Izraelnek pedig 27/12 egységet hintett. Lettország keretének átlagéletkora 25 év, ennek ellenére érdemes lesz figyelni a fiatalokra, képesek lehetnek meglepetésre.

Lettország kerete:

Dairis Bertans

Kaspars Berzins

Janis Berzins

Janis Blums

Rolands Freimanis

Kristaps Janicenoks

Rihards Kuksiks

Martins Meiers

Mareks Mejeris

Andrejs Selakovs

Armands Skele

Janis Strelnieks

Janis Timma

 

Macedónia:

A horvátok 78-74 arányú legyőzése is csak tovább erősítette azon hangokat, melyek azt sugallták, hogy a 2011-es Eb meglepetéscsapatával idén már komolyan kell számolni az előcsatározások során is. Persze a másnapi visszavágón fűtötte a horvátokat a bizonyítási vágy, és Ales Pipan más játékosoknak adott több lehetőséget, így a horvátok 67-72 arányban múlták felül a macedónokat. Az Ulmban rendezett, SuperCup elnevezésű tornán komoly erődemonstrációt tartottak. Senki sem gondolta volna, hogy olyan könnyedén intézik el a házigazdákat, mint ahogy tették (81-67). A görögökkel késhegyre menő ütközetet (77-75) vívtak, melyből a macedónok kerültek ki győztesen. Az utolsó játéknapon már tudták, hogy nincs más lehetőségük, a tornagyőzelemért nyerni kell a bosnyákok ellen, be is húzták a találkozót (93-84). Veretlenül végeztek a torna első helyén. Így hiába szereztek csupán 4 győzelmet a 6 vereség mellé a felkészülés során, az elmúlt három meccs eredménye arra enged következtetni, hogy nagyon jól sikerült ütemezni a formába hozást, tökéletes közelire csiszolni a csapatjátékot.

Macedónia keretével kapcsolatban még a hétvégén is nehezen tudtuk volna érdemi információval szolgálni. Ales Pipan szövetségi kapitány a végsőkig kivárt és csak hétfőn hírdetett keretet.

Macedónia kerete:

Pero Antics

Vladimir Brckov

Gjorgji Csekovszki

Todor Gecsevszki

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus