Hírmorzsák 2013-09-23 (21:15)

A 2000-es évek elejének legdominánsabb játékosa, Shaquille O'Neal újra a ligában - nem csak mint szakkommentátor -, ugyanis az egykori center a mai napon a Sacramento Kings kisebbségi tulajdonosa lett - jelentette Sam Amick (USA Today).

A csapat többségi tulajdonosa, Vivek Ranadive azt nyilatkozta, hogy valaki olyas valakit akart a tulajdonosi körbe, aki a 21. századi kosárlabda jeles alakja, olyan embert, aki az általa megálmodott NBA 3.0-át tudja képviselni - megérti és felhasználja az új technológiai újításokat, globális brand kiépítésén gondolkodik, és ténylegesen eltökélt annak érdekében, hogy a közösségre komoly hatást gyakoroljon. A tervek szerint Shaq már a mai napon találkozik a csapat játékosaival és szakmai stábjával is, DeMarcus Cousinsszal pedig leül majd ebédelni is.

O'Neal azt nyilatkozta, hogy remélhetőleg Ranadive-val, és a másik komoly részesedéssel bíró tulajdonossal, Mark Mastrovval olyan egységet alkotnak majd, ami oda juttatja majd vissza a franchise-t, ahol a 2000-es évek elején volt. Az egykori centerklasszis szerint az új tervek egészen kiválóak, és azt akarják, hogy az emberek felkapják a fejüket arra, amit majd a Kings a közeljövőben tenni fog. A dolog pikantériáját az adja, hogy Shaq a Los Angeles Lakersszel a 2000-es évek elején mindhárom bajnoki címét a Sacramento Kings testén keresztül szerezte meg, ő pedig általában "Queens" jelzővel illette őket többek között Vlade Divac flopjai miatt.

Ugyancsak a Kingshez tartozik, hogy Marc Stein (ESPN) forrásai szerint közel állnak a hosszabbításhoz DeMarcus Cousinsszal - bár összegről egyelőre nem hallani. A források szerint a gárda GM-je, Pete D'Alessandro még a hét elején visszatér Sacramentóba, és folytatódhatnak a beszélgetések a két fél között, a hírek szerint pedig még azelőtt pont kerülhet az ügy végére, mielőtt jövő héten elkezdődne a Kings edzőtábora. Bár az szinte biztos, hogy olcsón nem ússza meg a csapat, hogy idő előtt lekösse a centert, közel sem biztos, hogy maximum közeli szerződést kap majd, ugyanis 16.3 pontos és 9.8 pattanós átlaga mellett a liga egyik legtöbbet szabálytalankodó kosarasa, és többször is ilyen-olyan botrányba került, ami miatt számtalanszor el is tiltották.

Ha már szóba került a Los Angeles Lakers, akkor náluk említhető, hogy Gary Vittit, a csapat erőnléti edzőjét teljesen meglepte, hogy milyen türelmesen áll a rehabilitációhoz Kobe Bryant. Vitty Mark Medinának (Los Angeles Daily News) azt nyilatkozta, hogy azt hitte, sokkal nagyobb gondok lesznek Bryanttel abból a szempontból, hogy állandóan hajtani akarja majd magát, de eddig nagyon okosan, óvatosan, türelmesen állt mindenhez a sztár.

A Charlotte Bobcats új vezetőedzője, Steve Clifford egy másik nyári igazolásban, Al Jeffersonban látja a csapat legnagyobb erejét. Clifford szerint van egy magasemberük, aki képes a festékben pontokat szerezni magától is, ilyen játékos pedig szerinte nincs túl sok csapatnál. A tréner úgy gondolja, hogy a kosárlabda egy olyan játék, amely az együttes legjobb játékosánál kezdődik. Jefferson lesz a csapat legjobbja támadásban, aki képes lesz egy második védő figyelmét is lekötni, ezzel pedig másoknak tud jó helyzetet teremteni. Clifford szerint kihívás is lesz számukra, hogy a festékben lesz az első számú posztjuk. Jefferson függni fog a többiektől, hiszen meg kell hogy tudják játszani őt a palánk alatt akkor és olyan helyzetben, ahogyan azt ő szeretné. Ezek miatt a spacingnek nagyon jól kell működnie majd, és a kettőzéseket is meg kell tudniuk oldani.

A Chicago Bulls sztárját, Derrick Rose-t egyáltalán nem érdeklik a negatív kritikák, amik szerint sokáig húzta visszatérését ACL-szakadását követően. Rose szerint ha valaki gyengébb akaratú, azt zavarhatják ezek a dolgok, de ő az állandó kritikák ellenére is eljutott odáig, ahol jelenleg tart. Korábban azt rótták fel neki nagyon sokan, hogy nem tud dobni, most pedig ott tart, hogy saját cipőmárkája jön ki, és akkora felhajtás van körülötte, amekkora. Ez, hogy idáig jutott, és tudja, hogy nem kell foglalkoznia azzal, mit mondanak róla, nyugodttá teszi teljesen. Azt is elárulta, hogy változtatott étrendjén, ami sokat segített számára megítélése szerint. Teljes erőbedobással képes edzeni, másnap pedig ugyanazt meg tudja csinálni, abszolút nem érez semmilyen fájdalmat, ezáltal pedig egyre jobb kosaras lehet.

A Miami Herald információi szerint a Miami Heat edzője, Erik Spoelstra több jól fizető előadást is lemondott, mert ezen a nyáron is azon akart dolgozni, hogy minél jobb eséllyel nyerjen újra bajnokságot a Heattel. Spoelstra állítólag Chip Kelly és Pete Carroll amerikai foci edzők taktikáit elemezte - tavaly már tanulmányozta Kelly ún. "spread offense" támadási formációját, és azt, hogyan lehetne mindabból átültetni dolgokat a kosárba úgy, hogy az hasznukra váljon.

Ugyancsak a bajnokhoz tartozik, hogy Larry Drew II-t leigazolták az edzőtáborra. A 23 éves hátvéd három évet húzott le a North Carolinán, tavaly pedig a UCLA játékosa volt. A drafton nem kelt el, a Miami nyári ligás csapatában pedig egy sérülés miatt nem tudott jelen lenni.

A New York Knicks újabb magasembert hívott meg az edzőtáborába - Josh Powell után Ike Diogu is nem garantált szerződést kötött a csapattal. Az erőcsatár hét évnyi NBA-tapasztalattal rendelkezik, de legutóbb a 2011-12-es idényben lépett pályára a ligában.

Délelőtti hírek

A Yahoo Sports egy ligaforrásra hivatkozva azt állítja, hogy Paul George és az Indiana Pacers közel állnak 5 éves, 90 millió dolláros hosszabbításhoz. George a múlt héten lenyilatkozta, teljesen biztos abban, hogy még a szezon előtt megegyeznek, tegnap pedig újra megerősítette ezt hozzátéve azt, hogy szerinte ezen a héten meglesz új szerződése. Mint ismeretes, október 31-ig van lehetőség arra, hogy idő előtt hosszabbítson, ezzel elkerülje a jövő évi szabadügynök-piacot, és az öt éves maximum szerződése szinte borítékolható volt tavalyi 17.4 pontos, 7.6 pattanós és 4.1 gólpasszos szezonja után - amiért egyébként az év legtöbbet fejlődött játékosának választották -, és lenne akkor is, ha nyáron tesztelné a piacot.

Mike Bresnahan (Los Angeles Times) információi szerint a Los Angeles Lakers egyelőre nem kezdte el a tárgyalásokat Kobe Bryanttel új szerződéséről, mivel szeretnék előbb megnézni, mikor és milyen állapotban tér vissza a sztár Achilles-szakadását követően. A sztár 5%-os emelést kérhet maximum, azzal 32 millió dollárt keresne 2014-15-ben, de ennyit nem fog megadni neki a Lakers. Ha 10-12 millió között kér, az még lehetőséget ad a csapatnak, hogy két igencsak jó, sztár szabadügynököt szerződtessenek. Larry Coon, a kollektív szerződések mindent tudó atyja tette fel a kérdéseket twitteren: "Meddig és mennyi pénzért tartod meg Kobe Bryantet?", "Hol van a határ az iránta való lojalitás és a győzelmi esélyekkel rendelkező csapat felépítése között?". Coon szerint a Lakers maximalizálni akarja a sapka alatti helyét, a terveiket pedig egy nagy szerződésű Kobe alapvetően keresztülhúzza.

A Chicago Bulls sztárja, Derrick Rose az Associated Pressnek nyilatkozott visszatéréséről. Elmondása szerint nincs benne kérdés, hogy képes lesz-e újra olyan szinten kosárlabdázni, hogy a liga legjobbjai között emlegessék. Nagyon sokat dolgozott a játékán és a fizikai felépítésén is. Úgy érzi, a liga legkeményebben dolgozó játékosai közé tartozik, ha nem ő a legjobb ezen a téren, és szerinte ennek a pályán is meg kell látszódnia, amint visszatér a parkettre. Azt is hozzátette az irányító, hogy egyetlen dolog változott a játékában, mégpedig az önbizalma, ami egyre nagyobb, és ez is meg fog látszódni a játékán. Rose elmondta, hogy egyetlen célja van továbbra is: a bajnoki cím.

A Dallas Mavericks egykori 1/1-ese, a csapattal háromszoros All-Starig, a Detroit Pistonsszal pedig két bajnoki címig jutó Mark Aguirre Dwain Price-nak (Star-Telegram) Jason Kidd új helyzetéről beszélt a Brooklyn Netsnél - ő azoknak a táborát erősíti, akik szerint egészen kitűnő munkát fog végezni Kidd vezetőedzőként a Netsnél. Aguirre azt mondta, hogy nagyon tetszik neki a kialakult helyzet, még akkor is, ha tudja, hogy a korábbi játékosoknak van tanulnivalójuk arról, hogyan kell a kispadról vezetni egy meccset. Aguirre szerint van pár fiatalember, akik egészen kivételesen értik ezt a játékot, Kidd pedig ezek között az emberek között van. Az új hullám egyik tagja minden idők egyik legjobb irányítója, aki egy új szituációba is kerül pályafutásában, ez az egész pedig nagyon tetszik Aguirre-nek.

Egy kis érdekesség: tegnap volt 22 éve, hogy kihirdették az 1992-es, barcelonai olimpiára kiutazó Team USA, azaz a Dream Team keretét. Charles Barkley, Larry Bird, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson és John Stockton neve vált hivatalossá.  Christian Laettner és Clyde Drexler a következő év májusában kerültek be, ezzel kialakítva minden idők legjobb 12-es keretét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus