Hírmorzsák 2012-09-29

Washingtonban egy halk(?) Istenkáromlással nyithatták a tegnapi napot, ugyanis John Wall bal térdében fáradásos sérülést diagnosztizáltak, emiatt nyolc hetes kihagyásra kényszerül a villámgyors irányító. Jó hír, hogy műteni nem kell a sérült testrészt, a rehabilitációt pedig azonnal elkezdhetik. A játékos elmondása szerint a tavalyi év végén mutatott javulásra alapozva nagy önbizalommal és jó hangulatban készültek a szezonra. Biztos abban, hogy csapattársai továbbra is ugyanolyan keményen fognak dolgozni, mint eddig, ő pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb visszatérhessen és segíthesse az együttest. Ernie Grunfeld GM elmondta, hogy nagyon csalódottak, mert látták, milyen sokat fejlődött Wall a nyáron, és mennyire szerette volna ezt az alapszakaszban is bebizonyítani, ám azt nagy pozitívumként értékelte, hogy még korai stádiumában kapták el ezt a sérülést, és ezért a szezon nagy részében Wall pályára kerülhet.

A nap másik híre, hogy Rasheed Wallace nagy valószínűséggel a New York Knicks játékosa lesz napokon belül. Két napja még Tyson Chandler kampányolt a veterán magasemberért, elmondása szerint jó formában volt a privát edzésen Sheed, és mindannyian tudják, hogy jó védő és be tudja dobni a hármast is, az ő érkezésével még jobban mutatna Chandler szerint a Knicks palánk alatti részlege. Ha nem is ennek köszönhetően, de úgy tűnik, hogy lesz is valami a dologból. Csütörtökön ugyanis fizikai felmérésen vett részt Wallace, és Frank Isola (New York Daily News) információi szerint szinte biztosan szerződést kötnek vele.

A egész ligát érintő kérdéskörben is döntésre juthatnak az illetékesek, ugyanis lassan, de biztosan meghozzák a floppolásra vonatkozó szabályokat, büntetéseket. Howard Beck (New York Times) információi szerint a meccsen nem fogják megtorolni az ilyen, sportszerűtlen viselkedést, ám vissza fogják nézni az eseteket a találkozók után, és ez alapján osztogathatnak majd büntetéseket, jelentsen ez akár pénzbeli szankciókat, akár eltiltást.

Paul Pierce a minap azt nyilatkozta, hogy a visszavonulást is megfontolta volna, amennyiben Kevin Garnett befejezi pályafutását idén nyáron. A Celtics drukkerek szerencséjére KG három éves szerződést kötött a klubbal, így Pierce-nek sem volt min gondolkodnia. Garnett ennél jobban sokkolta a népet a tegnapi média nap keretein belül, amikor elmondta, hogy nincs már meg neki Ray Allen száma (arra a kérdésre, hogy beszéltek-e, mióta a dobóhátvéd Miamibe költözött). Azt is hozzátette, nincs problémája azzal, mikor valaki a saját és családja érdekében hoz egy döntést, de azért érződött rajta, nem múlt el benne nyomtalanul, hogy Allen a legnagyobb riválishoz, a Miami Heathez szerződött.

Ha már szóba került a bajnok: LeBron James elmondta, hogy félelmetes körbenézni az öltözőben, és arra gondolni, hogy az új erősítések, Ray Allen és Rashard Lewis által még jobbak lehetnek, mint az előző idényben. A két triplaspecialista érkezése azonban nem fog változtatni a csapat játékstílusán, erre Eric Spoelstra tért ki, aki szerint ez az egyik legnagyobb tévhit velük kapcsolatban. Továbbra is a gyűrű folyamatos támadása lesz a taktikájuk, Allen és Lewis érkezése pedig remélhetőleg extra területet nyit ki James és Dwyane Wade számára.

Kendrick Perkins valószínűleg kihagyja a teljes edzőtábort, sőt, arra is elég jó esély van, hogy mind a hét előszezon meccsről távol kell maradnia. Sam Presti, az Oklahoma City Thunder GM-je elmondta, hogy szeretnék, ha a szezonkezdetre teljes kész lenne centerük, ezért nem siettetik a visszatérést. A Perkins által elvégzett munkával nagyon elégedettek, de a a csuklójára nagyon vigyáznak. A középjátékos egyébként július 19-én műtette meg bal kezét elszakadt szalagok miatt.

Andris Biedrins ügye tovább gyűrűzik Oaklandben. Most Boby Myers, a franchise GM-je szólalt meg az ügyben, aki elmondta, nem nagyon szeretne olyat mondani a lett centerről, ami negatív, inkább megpróbál vele kapcsolatban semleges lenni, akik pedig önszántukból együtt edzenek már egy ideje, azokat pedig dicséri. Azt is hozzátette Myers, hogy mivel ez egy teljesítmény-központú liga, ezért valószínűleg lesz esélye bebizonyítani Biedrinsnek, hogy mégis helye van az aktív rotációban, de ezt az edző, Mark Jackson feladata lesz eldönteni. Azt már megmutatta, hogy képes hatékonyan játszani az NBA-ben, úgyhogy Myers reménykedik abban, hogy Biedrins jó formában érkezik meg az edzőtábor hivatalos kezdetére, és addig nem mond felette ítéletet, amíg nem látjuk, mit tud az előszezon meccseken.

Robert Heisley, a Memphis Grizzlies tulajdonosa továbbra is biztos abban, hogy hamarosan végbemegy a franchise adásvétele közte és Robert Pera között. Az üzletet már három hónapja bejelentették, ám azóta sem lett végleges a deal, Pera jelenleg is azon dolgozik, hogy a szerződésben vállalt pénzügyi feltételeket kielégítse (350 millió dollár). Heisley elmondása szerint semmi probléma nincs, több száz millió dollár mozgatása sosem egyszerű feladat, ráadásul a bankok sokkal óvatosabbak manapság, mint korábban, tovább tartanak az ilyen procedúrák, de semmi oka nincs arra, hogy azt gondolja, nem fog végbemenni az, amiben megegyeztek.

A Dallas Mavericks kerete szinte teljesen kicserélődött a 2011-es bajnoki címük óta, idén például nyolc új játékossal rendelkeznek. Rick Carlisle elmondta, nem próbálják meg újraformálni játékosaikat, egyszerűen az eddig működő rendszerben próbálják meg őket játszatni majd, de egyénileg nem nagyon fogják megerőszakolni egyik vagy másik játékost, mindenkiről tudják, mi várható tőlük. Carlisle azt is hozzátette, hogy 31 napnyi edzőtáboruk van mielőtt a Lakersszel játszanának az országos TV-n, ez a 31 nap pedig pillanatok alatt el fog telni, ezért sincs idejük óriási változtatásokra.

Kyle Lowry megérkezése óta vezérként viselkedik a Toronto Raptorsnál, nem volt ez másképp a minap sem, amikor interjút adott a Toronto Sunnak. A Houstonból cserélt játékos elmondta, hogy szerinte van esélyük rájátszásba kerülni, mert van egy csomó jó játékosuk, akik képesek a pontszerzésre és szinte bárhonnan be tudják dobni. Elmondása szerint neki az a dolga, hogy megkönnyítse társai helyzetét, a lehető legüresebb dobásokat kelljen elvállalniuk és a lehető legjobb pozíciókból kelljen vállalkozniuk. Meglátása szerint agresszívnek kell lennie, állandóan a tempót diktálni, figyelni arra, hogy mindig az irányításuk alatt legyen a meccs, hogy abban a stílusban játszanak, amiben ők szeretnének. Az irányító azt is elmondta, szeretne ő lenni a vezér, mert szerinte az irányítóval indul minden egy csapatnál, és amíg ő azt csinálja, ami a feladata, addig a társai mindig ott állnak majd mögötte.

Keyon Dooling megrázó beszélgetés keretein belül árulta el, mi vezetett végül ahhoz, hogy visszavonuljon pár héttel ezelőtt. Elmondása szerint négy és fél év az átlagos NBA karrier, ezt pedig ő majdnem megtriplázta, és egyszerűen fizikailag (is) kifáradt ettől. A családjával sem tudott annyi időt tölteni, mint szerette volna, a gyermekei eddigi eseményeit, születésnapjait, iskolai rendezvényeit is mind ki kellett hagynia, és hiányzott neki az, hogy apa legyen. Szerencsés embernek érzi magát, mert mindene megvan, hogy jó élete legyen neki és a gyerekeinek is, és azért is, mert nem bicegve kell abbahagynia a sportot, hanem fizikailag egészségesen. Júliusban ugyan hosszabbított a Celticsszel, de ezután jött rá, hogy vissza akar vonulni. A szerettei nem szerették volna, de olyan pszichikai állapotba került, hogy szakemberre volt szüksége, mert nem tudta feldolgozni azokat az érzelmeket, amik hirtelen rátörtek. Nagyon sok mindent kizárt eddig az életéből, de eddig bírta ezt. Szexuálisan és fizikailag is bántalmazták gyerekkorában, amit eddig tudatosan kizárt az életéből. Tudja, hogy nagyon sokan ugyanilyen problémával küzdenek a ligában, mivel ő volt a terapeutájuk, ő viszont annyira kizárta ezeket a dolgokat, hogy eddig senkivel nem osztotta meg a vele történteket.

Edzőtáborok

Kezdenek betelni a helyek az edzőtáborokra. A Dallas Mavericks három játékossal kötött szerződést erre az időszakra. Josh Akognonról, a Kínában szerződéssel rendelkező, ám NBA-be vágyó irányítóról már beszéltünk korábban. Mellette a Los Angeles Lakersszel kétszeres bajnok center, DJ Mbenga, és a Xavieren idén végző játékmester, Tu Holloway kaptak meghívót a 2011-es bajnokhoz.

A Cleveland Cavaliers Kevin Andersonnal próbálkozik a következő egy hónapban. A tavaly a Richmond egyetemen végző irányító Európában, azon belül is a francia első osztályban töltötte első profi idényét.

Az Atlanta Hawks Keith Bensonnal és Cardrell Johnsonnal állapodott meg. Benson a tavalyi draft 48. választottja, ám nem került be az Atlanta alapszakaszt elkezdő keretébe. Az idény nagy részét a D-ligában töltötte a magasember, egy 10 napos szerződés erejéig pedig megfordult a Golden State Warriorsnál is. Johnson több mint 200 D-ligás meccsen lépett már pályára, mióta nem kelt el a 2006-os drafton. Tavaly 15 mérkőzés erejéig a New Orleans Hornetsnél is pályára kerül, irányítóként bevethető kosaras.

A Minnesota Timberwolves hat játékost hívott meg a campbe az utóbbi két napban, ezzel kész a 20-as, maximum keretük. A hat név: Will Conroy, Seth Tarver, Jermaine Taylor, Mike Harris, Chris Johnson és Phil Jones. A hat spíler közül Conroy-nak és Taylornak van NBA tapasztalata, utóbbi a Kingsnél és a Rocketsnél játszott két év alatt 65 meccset, előbbi összesen 12 találkozón lépett pályára, abból is hétszer még a 2006-2007-es idényben. Conroy szerződéséből 100 ezer dollár garantált, valamivel több esélye van tehát a csapatba kerülni, de valószínűleg nem ez lesz a döntő szempont.

A Miami Heat hivatalosan is leigazolta Robert Doziert, és megegyeztek Rodney Carney-val is. Az erőcsatárként bevethető Dozier és a floridaiak már korábban egyezséget kötöttek, de most vált hivatalossá minden, egyébként a tavalyi évet a francia Cholet-nál, azt megelőzően pedig a görög PAOK-nál töltötte. Carney ismertebb név, a kiscsatárt a Chicago választotta a 2006-os draft 16. helyén, de rögtön Philadelphiába került. A védekezéséről híres játékos négy NBA csapatban összesen 299 meccsel rendelkezik, legutóbb pedig Kínában pattogtatott, onnan próbál meg visszakerülni.

A Los Angeles Clippers Marqus Blakely-nek ad lehetőséget októberben. A dobóhátvédként és kiscsatárként is bevethető játékos két éve már volt a Clippers edzőtáborában, tavaly pedig a Houston Rocketsnél próbálkozott, ám nem ragadt meg egyik csapatnál sem, még nincs NBA meccse. Most sincs rá túl sok esélye, hiszen a Clippers kerete 15 garantált szerződéssel rendelkezik.Tavaly a D-Ligában és a Fülöp-szigeteken játszott.

A másik Los Angeles-i gárda, a Lakers Ronnie Aguilart igazolta le. A játékos Somogyi Gergő vetélytársa lehet, mivel center, és hiába töltötte a tavalyi évet 2.2 pontos és 4.2 pattanós átlaggal a D-Ligában, Marc J. Spears (Yahoo Sports!) információi szerint elég jó esélye van arra, hogy az alapszakaszra is megtartsák.

A Philadelphia is befejezte az edzőtábor meghívók kiküldését, miután ma négy játékossal is megegyeztek. Dan Gadzuric 2002 óta folyamatosan az NBA tagja, bár tavaly mindössze két meccsnyi lehetőséget kapott a New York Knicksnél. Devin Searcy a legismeretlenebb négyük közül, tavaly végzett a center a Dayton egyetemen, a szezont pedig Japánban töltötte, lehetőséget kapott már a Sixers nyári ligás csapatában is. Xavier Silas dobóhátvéd, szintén tavaly végzett, és előbb a francia Gravelines-nél, majd a D-Ligában próbálkozott. Damien Wilkins 2004-ben végzett a Gerogia egyetemen, nem kelt el a drafton, ám azóta megszakítás nélkül az NBA-ben játszik, négy csapatban összesen 502 meccse van eddig a swingmannek.

Szintén ide tartozik, hogy a Utah Jazznél viszont megkérték Raja Bellt, hogy lesz szíves távol tartani magát az edzőtáboruktól, nincs szükségük arra, hogy akárcsak a környékén is legyen a keretnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus