Hírmorzsák 2013-06-11 (21:15)

A Space Jam után újra egy célért küzdhet Patrick Ewing és Michael Jordan - a New York Knicks legendás centere lesz a nemrég kinevezett vezetőedző, Steve Clifford egyik segédje a Charlotte Bobcatsnél. Nemcsak Jordannal van nagyon jó viszonyban Ewing, de Clifforddal is kitűnő személyes és szakmai kapcsolatot is ápol. Nem meglepetés a kinevezése, hiszen már Clifford leigazolásakor azonnal felröppentek a hírek, hogy meg fogják környékezni 1985-ös draft 1/1-esét.

Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) információi szerint nemcsak hogy leült egy interjúra a Brooklyn Nets Jason Kidd-del, de a franchise egykori irányítója jelenleg a toronymagas esélyes arra, hogy a csapat következő vezetőedzője legyen, és még a hét vége előtt hivatalos is lehet a dolog.

Ugyanide tartozik, hogy szintén Wojnarowski forrásai szerint a Nets másik kiszemeltjének, Brian Shaw-nak a Los Angeles Clippers megüresedett vezetőedzői posztja tetszik a legjobban, számára az az első számú opció, és ma le is ül tárgyalni a vezetőkkel.

A Kingsnél egyelőre hatalmas a jövés-menés. A játékosokat körülvevő szakmai stáb lassan kialakulni látszik, ám a vezetőségnek még mindig nincs feje. A többségi tulajdonos, Vivek Ranadive már legalább fél tucat jelölttel leült tárgyalni, de konkrét befutó egyelőre nincs még a GM-i posztra, közben pedig Chris Webber is bejelentkezett, hogy valamilyen állást szívesen vállalna az együttes körül. Annyi biztos viszont, hogy Larry Bird nem lesz érdekelt semmilyen szinten a Kings vezetőségében, közölte ezt Ranadive-ékkel, és most inkább azon gondolkozik, hogy visszatérjen-e Indianába, ahonnan egy éve ideiglenesen visszavonult.

Ugyanide tartozik, hogy a Ranadive vezette csoport még 7%-ot meg tudott szerezni a Kingsből, így 72%-át birtokolják a franchise-nak. Bob Cook részét Chris Hansen is megpróbálta megvásárolni, de egy bíró Ranadive-éknek ítélte a lehetőséget, hogy megvegyék a kisebbségi tulajdonrészt.

Új tréner kerülhet be az edzőkeringőbe, ugyanis két csapat is érdeklődik a Denver Nuggets segédedzője, Melvin Hunt iránt. John N. Mitchell (Philadelphia Inquirer) információi szerint a coloradóiak őt szeretnék George Karl utódjának, mert állítólag ő volt Karl alatt az első számú segítő, neki köszönhetik a legtöbbet a mostani eredményekből. A másik együttes a Philadelphia Sixers, akiknél egyelőre jegelték eddig az edzőkérdést, pár napja volt arról szó éppen, hogy az új GM, Sam Hinkie valószínűleg a draft előtt nem akar kinevezni új trénert, de Hunt az ő érdeklődésüket is felkeltette. Engedélyt egyelőre nem kértek még interjúra, de három évvel ezelőtt már járt Hunt Hinkie-nél, akkor a Houston Rockets segédedzői posztjáért ment a beszélgetés.

Ha már a draft szóba került, akkor meg kell említeni, hogy Nerlens Noel szombaton megy interjúra a Washinton Wizardshoz, akik az 1/3-at birtokolják. Az 1/2-nél húzó Orlando Magic-kel már találkozott Noel, a Cleveland Cavaliershez pedig majd ezt követően megy csak beszélgetésre, állapotáról többet azonban most sem tudni, úgyhogy kérdés, nem csúszik-e lejjebb ennél a három együttesnél.

A végére pedig egy érdekes statisztika. Összesen 10 játékos tudott az NBA történetében tripla-duplát átlagolni egy egész PO-párharc alatt, és az utóbbi 20 évben mindössze Jason Kidd volt erre képes, a döntőben pedig még soha senki. LeBron James a ma esti, harmadik meccsre 17.5 pontos, 13 pattanós és 8.5 gólpasszos átlaggal érkezik, úgyhogy jó esélye van arra, hogy történelmet írjon, tekintve hogy a Spurs védekezésben arra játszik, hogy LeBronnak inkább le kelljen passzolnia a labdát, minthogy ő maga dobja el a helyzeteket. James azt nyilatkozta, hogy tudja, hogy sok figyelmet von el a védőktől, de a Heat úgy van összerakva, hogy ha rá koncentrál az ellenfél, akkor a többiek is meg tudják csinálni a helyzeteket.



Délelőtti hírek

Azt még nem tudni, ki lesz a Memphis Grizzlies vezetőedzője, az viszont már biztos, hogy nem Lionel Hollins, ugyanis a csapat tegnap közölte vele, hogy biztosan nem számítanak rá a 2013-2014-es évadban - annak ellenére, hogy az együttes fennállása legjobb eredményét érte el azzal idén, hogy a nyugati főcsoport döntőjébe jutott. A vezetőség George Karl, Alvin Gentry és az eddigi segédedző, David Joerger közül fog választani utódot, és elég sok helyről hallani, hogy utóbbi a legesélyesebb a posztra.

A Memphishez hasonlóan döntés még nincs a Brooklyn Netsnél, de tegnap beszélgettek egykori legendás játékosukkal, Jason Kidd-del, Peter Vecsey információi szerint pedig holnap megy hozzájuk állásinterjúra Brian Shaw. Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) forrásai szerint Kidd komoly lehetőséggé vált a poszttal kapcsolatban, egyértelműen ő és Shaw az, akikben Mihail Prohorovék gondolkodnak. Kidd egyébként biztosította Vecsey szerint a Nets vezetőségét, hogy elkötelezett a munka, és az állással járó elvárások irányában.

Ami viszont hivatalos: Maurcie Cheeks megegyezett a Detroit Pistonsszal, innentől kezdve ő a csapat vezetőedzője. Mint arról már korábban beszámoltunk, a szakember legutóbb az Oklahoma City Thundernél volt segédedző, előtte viszont ő irányította a Portland TrailBlazers, majd a Philadelphia Sixers gárdáját is - nagyobb eredmények nélkül.

Szintén visszavonhatatlan már, hogy Quin Snyder lett az Atlanta Hawksnál Mike Budenholzer egyik segédedzője. Snyder neve többször is felmerült az utóbbi években vezetőedzői posztokkal kapcsolatban - főként a Charlotte Bobcatsnél -, legutóbb pedig a CSZKA Moszkva kispadján volt Ettora Messina segédje, jó helyen töltötte tehát az elmúlt esztendőt. Snyder és Danny Ferry egyébként jól ismerik egymást, 1985-től 1989-ig együtt játszottak a Duke egyetemen, de míg előbbi 1992-ben már segédedző volt az NBA-ben, addig Ferry-t az 1989-es drafton 1/2-ként vitték el.

A Hawkshoz tartozik az a hír is, hogy őket, a Houston Rocketset, és egy harmadik csapatot is megbüntetett a liga az ún. tampering miatt. Az Atlantánál beszámoltunk már arról, hogy Paullal és Howarddal próbálták meg az jegyvásárlási lázat kicsit fokozni a következő szezonra, amit elvileg ilyenkor még nem lehetne. A Rocketset Marc Stein (ESPN) forrásai szerint bizonyos történetek miatt büntették meg, amiket a csapat honlapján lehet olvasni. A harmadik csapatról külön nem tesz említést sem az újságcikk, sem az NBA által kiadott pár soros kiadvány.

A Minnesota Timberwolves csatárának, Andrei Kirilenkónak július elsejéig kell eldöntenie, hogy lehívja-e szerződésének utolsó, jövő évi részét, vagy kilép és szabadügynök lesz. A gárda új GM-jének, Flip Saundersnek fogalma sincs, mit fog csinálni az orosz kosaras. Saunders azt nyilatkozta, hogy nem nagyon érzik előre, mit is csinálhat majd Kirilenko, mert szerinte 10 millió dollár nagyon sok ahhoz, hogy csak úgy azt mondhassuk, biztosan ki fog lépni, de bármi megtörténhet. Az idén legtöbbször kiscsatárként használt játékos 12.4 pontot és 5.7 pattanót átlagolt 64 meccsen.

Chauncey Billups újra nyilatkozott, ezúttal az ESPN-nek Blake Griffinről. Elmondása szerint azzal nem ért egyet, hogy túl puhány lenne az erőcsatár, de talán néha túl kedves a pályán. Billups szerint sokszor találják meg Griffint az ellenfelek egy-két szándékos könyökössel, lökéssel, és ő azt mondta csapattársának, hogy ha a helyében, akkor bizony bevállalná egyszer-kétszer azt a 2-3 meccses eltiltást, de valakit nagyon megbüntetne. Azt is elmondta Billups, hogy ő ilyen ember, Griffin viszont nem, ő nem fogja azt mondani soha, hogy "oké, akkor most valakit bántani fogok". Nagyon szeretné pedig az irányító, ha ezt tenné csapattársa, mert szerinte ezek után máshogy néznének rá az emberek, de egyszerűen nem ilyen ember. Azt is elmondta a Twyman-Stokes díj nyertese, hogy egy veterán magasember nagyon jól jönne a Clippersnek Griffin mellé, sokat profitálna belőle az egykori 1/1-es is.

Chad Ford (ESPN) forrásai úgy hallották, hogy a Cleveland Cavaliersnek egyelőre fogalma sincs, mit kezdjen az 1/1-es draftjoggal, még pár hét legalább kell ahhoz, hogy körvonalazódjon a vezetőség fejében a megfelelő megoldás. Egyelőre Nerlens Noel fizikai állapotáról nem kapták meg az orvosi jelentéseket, és ha nem Noel lesz a kiválasztott, akkor már több név is felmerült velük kapcsolatban - mind Otto Porter, mind Alex Len kihúzásához azonban szeretnének lejjebb cserélni. Ami probléma a Cavsnek, hogy nincs túl nagy érdeklődés a pick iránt, nem nagyon tudják áron eladni a húzás jogát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus