A draft éjszakája

Ma hajnalban lezajlott az NBA 2013-as draftja, amely nem kis meglepetésekkel telt, és borzasztóan sok cserélgetést hozott. Nézzük az eseményeket sorrendben!

A Cleveland Cavaliers komoly sokkot okozott az NBA-t követők körében, amikor az 1/1-gyel Anthony Bennettet választották. Bennett erőcsatár-kiscsatár átmenet, de kérdés, hogy utóbbi posztot tudni fogja-e az NBA-ben, elég jó-e a periméter játéka hozzá - az egészen biztos, hogy nem Tristan Thompson mögé húztak az első választás jogával. Annyi biztos, hogy Andrew Wigginstől egy valamit már elvett Bennett: ő lett az első kanadai 1/1-es a ligában, és nem a jövő évi draft legnagyobb nevének számító Wiggins. Sokáig tartotta magát a pletyka, hogy a Cleveland nem magának húzta Bennettet, de egyelőre maradt a Cavsnél. A második és a harmadik választás nem volt annyira meglepő, hiszen a majdnem mindenki által nagyon sokra tartott Victor Oladipót választotta az Orlando Magic, míg Otto Porter Jr. ment a fővárosba - ez utóbbi talán a draft legbiztosabb tippje volt előzetesen.

A negyedik helyen a Charlotte Bobcats némi meglepetésre Cody Zellert vitte, bár őt már több forrás is összekapcsolta Michael Jordanékkel a draftot megelőzően, kicsit korai választásnak tűnt, főleg annak tükrében, hogy még milyen nevek voltak bent. Az ötödik helyen a Phoenix Suns több jó lehetőség közül is választhatott, ők Alex Lenre tették a voksukat, amely valószínűleg Marcin Gortat arizonai pályafutásának végét is jelenti egyben. Az 1/6-nál még mindig több nagy név is bent volt, és a New Orleans Pelicans Anthony Davis mellé behúzta Nerlens Noelt is. A bomba itt robbant, ugyanis a Philadelphia Sixers cserélt a Pelicansszel - Jrue Holiday-t és az idei draft 42. választási jogát küldték át Noelért és egy jövő évi, csak top5 védettséggel rendelkező első körös pickért. Az irány egyértelmű lett - a Philly a következő évet beáldozza egy franchise-player megszerzéséért, ráadásul Noelből még akármi is lehet, a plusz egy, lottery környéki draftjog pedig nagy dolognak számít, tekintve a 2014-es játékosbörze erősségét, míg a Pelicansnél már valószínűleg a rájátszásban gondolkodnak.

A Sacramento Kings köszönte szépen a lehetőséget, és az interjúknál nagyon rosszul teljesítő, de a pályán elég meggyőző Ben McLemore-t választották - ezzel Tyreke Evans valószínűleg a távozók névsorát erősíti, a draft előtt olyan hírek jöttek egyébként is, hogy ha valaki szignifikánsan többet ajánl neki, mint a QO-ja, akkor a Kings elengedi. A Detroit Pistons 1/8-on Kentavious Caldwell-Pope mellett tette le a voksát, így valószínűleg Brandon Knight visszamegy majd irányítóba. A kilencedik pozícióban a Minnesota Timberwolves már jobb kettesek nélkül maradt, így behúzták Trey Burke-öt, és el is cserélték a Utah Jazzhez az 1/14-ért és az 1/21-ért. Burke a fiatal Jazz-mag irányítója lehet hosszútávon is, míg a Minnesota számára érdekes játékosokat később is el lehetett érni - legalábbis Flip Saunders így gondolta.

A Portland TrailBlazers a 10. helyen CJ McCollumot hívta a pódiumra - érdekes párost alkothatnak majd Damian Lillarddal, de az alsó két poszt cseréjét ezzel azonnal meg is oldotta az oregoni alakulat, lehet koncentrálni a többi befoltozandó lyukra. A 11. helyen az este egyik főszereplője, a Philly behúzta Michael Carter-Williamst Jrue Holiday pótlására, majd az Oklahoma City Thunder készítette talán elő Kendrick Perkins amnesztiáját azzal, hogy egy centert választottak, az új-zélandi Steven Adamst. A Dallas Mavericksről már a draft előtt is lehetett tudni, hogy el akarja cserélni az első körös pickjét, hogy több pénze legyen Dwight Howardra, de legalábbis hátra akarnak cseréni. Ez (először) a Boston Celtics koprodukciójában történt meg, akik a 16. draftjogot és két későbbi második köröst adtak az 1/13-ért, és kiválasztották vele Kelly Olynyket.

A lottery utolsó választásaként a Utah húzott, de már a Wolvesnak, akik Shabazz Muhammadot vitték el ebben a pozícióban. A Milwaukee Bucks ezután némi meglepetésre elvitte a görög Giannis Antetokounmpót, aki a hírek szerint azonnal jönne is át Európából, és számolnak is vele a Bucksnál. A 16. helyen a Dallas húzott volna a Bostontól kapott pickkel, de megint hátrébb cseréltek, ezúttal az Atlanta Hawks volt a cserepartner, akik az 1/16 mellé megkapták Jared Cunninghamet az 1/18-ért és a 2/44-ért. A Hawks kétszer egymás után jött: a Maverickstől szerzett draftjoggal Lucas Noguierát, míg a következő választással Dennis Schroedert vitték el - náluk semmi nem meglepetés, tekintve hogy alig van játékosuk, egyébként mindkét kosaras már a következő évben várható a ligában, ők sem maradnának az NBA-n kívül. Az 1/18-at már megtartotta a Mavs, és kiválasztották vele a kicsit alulméretezett irányítót, Shane Larkint.

A Cavs következett az 1/1-et követően ismét, és ezúttal kevésbé váratlant húzták, Szergej Karaszevet emelték ki a tömegből, aki sokat segíthet nekik a távoli dobásokban, és az egyébként nem túl mély SG/SF felhozatalban egy újabb fontos láncszem lehet számukra. A Chicago Bulls is a kinti dobások javítása mellett döntött, ezért Tony Snellt választották. A Jazz következett a 21. helyen - de emlékeztetőül, a Trey Burke-féle csere miatt ez a draftjog gyakorlatilag már a Minnesotának ment -, és elkelt az NCAA-bajnokcsapat centere, Gorgui Dieng is, aki Nikola Pekovics azonnal bevethető cseréje lehet majd. A Brooklyn Nets magasembert választott - nem véletlenül, a tegnap este megszellőztetett cserében ugyanis Reggie Evansnek is helye lesz -, Mason Plumlee mellett döntöttek. Az Indiana Pacers a 23. helyen már valószínűleg Gerald Green utódját kereste - nagyon szeretnék elcserélni -, Solomon Hillben látták a lehetséges megoldást.

A 24. helyen a New York Knicks már felkészült arra, ha esetleg elveszítenék JR Smith-t, és behúzták Tim Hardaway Jr-t, míg Los Angeles Clippers egy választással később a kinti sorát erősítette meg Reggie Bullockkal. Újabb cserélgetések következtek, hiszen a már két fiatallal gazdagodó Minnesota úgy döntött, eladja az 1/26-ot, amit előbb megvett a Golden State Warriors, majd ezt a draftjogot még azon melegében el is adták az Oklahoma City Thundernek az 1/29-ért és némi készpénzért. A Thunder aztán Andre Robersont választotta, aki erőcsatár, tehát erősen kérdéses, mit szeretnének vele - Perkins amnesztiája esetén lehetne helye a fejlődésre. A 27. pick a Denver Nuggetsé volt, akik a francia centert, Rudy Gobertet választották, de azonnal el is cserélték őt a Jazzhez a 2/46-ért és készpénzért. Gobert behúzása újabb fiatal, tehetséges magast jelent a Utah keretében, ezzel majdnem biztossá is vált, hogy sem Al Jefferson, sem Paul Millsap nem tér vissza az együtteshez.

A San Antonio Spurs egy újabb európai tehetségnek szavazott bizalmat, a francia Livio Jean-Charlest választották a 28. helyen, aki az idei Nike Hoop Summit legjobb játékosa volt. A 29. draftjog elvileg a Warriorsé lett volna - még a 26. pick fejében kapták meg a Thundertől -, de ők megint hátrébb cseréltek, ezúttal a Phoenix Sunsszal egyeztek meg, hogy ezért a választásért megkapják a 30. picket. A Suns aztán Archie Goodwinnek szavazott bizalmat, míg a Warriors az első kör legvégén a szerb Derrick Rose-t, Nemanja Nedovicot választotta. Nedovic volt az utolsó játékos, akit David Stern regnálása alatt felkonferált, tekintve hogy a következő szezonban Adam Silver veszi át a helyét a liga komisszári székében - érdekesség, hogy az első kosaras, akinek Stern a nevét kimondhatta commish-ként, az 1984-es játékosbörze 1/1-ese, Hakeem Olajuwon volt, aki meg is jelent az első és a második kör között a pódiumon és köszönetet mondott Sternnek.

A hajnali eseményekhez szorosan hozzátartozik, hogy minden mérvadó hírforrás megerősítette, hogy a Boston Celtics és a Brooklyn Nets nagyon közel állnak a megegyezéshez, a csere legfőbb pontjai már megvannak és csak az apróbb simításokat végzik a tranzakción. A végső adásvételben Kevin Garnett és Paul Pierce mellett Jason Terry is Brooklynba költözik, míg a Celtics az eddig ismert Kris Humphries, Tornike Shengelia, Gerald Wallace hármas mellett Reggie Evanst és egy sign-and-trade-del Keith Boganst kapja - bár Shengelia szerepéről ellentmondó hírek láttak napvilágot, ő lehet kimarad az egészből. A három első körös, amely a Celticshez vándorol majd, a 2014-es, a 2016-os és a 2018-as Nets-pickek lesznek. További apróbb változások várhatóak még, de nagyjából így fog kinézni a helyzet. Garnett közben tudatta mindenkivel, hogy nem használja majd a no-trade lehetőséget, ha a csere hivatalos lesz, elmegy játszani a Netshez. Valószínűleg nem véletlen ez, mivel az erőcsatár 6 millió dollárért kivásárolható lett volna a szerződésének utolsó, 2014-15-ös évéből, ám a Nets már most jelezte, hogy lehívják az opciót, 12 milliót fog így keresni Garnett.

Még egy kisebb cserén dolgoztak ma hajnalban. A Memphis Grizzlies Darrell Arthurt és az idei draft 55. választási jogát küldené Marc Stein (ESPN) információi szerint a Denvernek Kosta Koufosért cserébe. A memphisiek már tavaly is azzal küszködtek, hogy nem volt Marc Gasol mögött igazi középjátékosuk, míg a coloradóiaknál éppen az erőcsatár poszton volt probléma, mindkét fél részéről érhető döntés születhet ezzel a lépéssel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus